Kokosowa konfitura z mango

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 6 słoiczków o pojemności około 200 ml
  • blender

Krok 1: Blendujemy mango

Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i blendujemy. Odmierzamy 750 g i mieszamy w wysokim garnku z mleczkiem kokosowym i cukrem żelującym.

Krok 2: Gotujemy konfiturę

Wyciskamy sok z limonki i odmierzamy 75 ml. Dodajemy do konfitury i mieszamy. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty, mieszając. Jeśli konfitura jest zbyt rzadka, kontynuujemy gotowanie przez 1-2 minuty.

Krok 3: Rozlewamy konfiturę do słoiczków

Dodajemy rum. Konfiturę natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Konfitura cytrynowa

Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Konfitura cytrynowa

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 40 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Konfitura z pomidorów z curry

Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Konfitura z pomidorów z curry
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem

Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Zu Zu
    1687 dni temu
    Czy konfiturę trzeba pasteryzować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1686 dni temu
    Zu, konfitur, ze względu na dużą zawartość cukru w składzie, nie musimy poddawać procesowi pasteryzacji. Warto jednak dokładnie umyć i wyparzyć słoiki oraz wieczka tuż przed ich wypełnianiem. Rekomendujemy również sprawdzony, babciny sposób odstawiania wypełnionych konfiturą i dokładnie zakręconych słoików do góry dnem na ściereczkę. Ta metoda nie dotyczy słoików typy weck, których nie odwracamy.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!