• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 6 słoiczków o pojemności około 200 ml
  • blender

Krok 1: Blendujemy mango

Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i blendujemy. Odmierzamy 750 g i mieszamy w wysokim garnku z mleczkiem kokosowym i cukrem żelującym.

Krok 2: Gotujemy konfiturę

Wyciskamy sok z limonki i odmierzamy 75 ml. Dodajemy do konfitury i mieszamy. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty, mieszając. Jeśli konfitura jest zbyt rzadka, kontynuujemy gotowanie przez 1-2 minuty.

Krok 3: Rozlewamy konfiturę do słoiczków

Dodajemy rum. Konfiturę natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Zu Zu
    10 dni temu
    Czy konfiturę trzeba pasteryzować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    9 dni temu
    Zu, konfitur, ze względu na dużą zawartość cukru w składzie, nie musimy poddawać procesowi pasteryzacji. Warto jednak dokładnie umyć i wyparzyć słoiki oraz wieczka tuż przed ich wypełnianiem. Rekomendujemy również sprawdzony, babciny sposób odstawiania wypełnionych konfiturą i dokładnie zakręconych słoików do góry dnem na ściereczkę. Ta metoda nie dotyczy słoików typy weck, których nie odwracamy.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram