Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 6 słoiczków o pojemności około 200 ml
- blender
Krok 1: Blendujemy mango
Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i blendujemy. Odmierzamy 750 g i mieszamy w wysokim garnku z mleczkiem kokosowym i cukrem żelującym.
Krok 2: Gotujemy konfiturę
Wyciskamy sok z limonki i odmierzamy 75 ml. Dodajemy do konfitury i mieszamy. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty, mieszając. Jeśli konfitura jest zbyt rzadka, kontynuujemy gotowanie przez 1-2 minuty.
Krok 3: Rozlewamy konfiturę do słoiczków
Dodajemy rum. Konfiturę natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!
Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!
Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1484 dni temu
Czy konfiturę trzeba pasteryzować?
odpowiedz
1484 dni temu
Zu, konfitur, ze względu na dużą zawartość cukru w składzie, nie musimy poddawać procesowi pasteryzacji. Warto jednak dokładnie umyć i wyparzyć słoiki oraz wieczka tuż przed ich wypełnianiem. Rekomendujemy również sprawdzony, babciny sposób odstawiania wypełnionych konfiturą i dokładnie zakręconych słoików do góry dnem na ściereczkę. Ta metoda nie dotyczy słoików typy weck, których nie odwracamy.