Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- 8 słoików o pojemności ok. 250 ml
Przygotuj wcześniej:
Słoiki dokładnie umyj, wyparz i odstaw do całkowitego wyschnięcia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY MALINY Z CUKREM
Dokładnie umyte i osuszone maliny przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy cukier, zamykamy pokrywę i wybieramy program wolne gotowanie na ok. 15-20 minut.
WSKAZÓWKA! Zależnie od słodkości malin można zwiększyć ilość cukru o ok. 50 g.
KROK 2: DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY
Po wstępnym gotowaniu malin do pojemnika miksującego dodajemy cukier żelujący i wyciskamy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, zamykamy pokrywę i wybieramy program wolnego gotowania na ok. 10 minut.
KROK 3: PRZELEWAMY DŻEM DO SŁOIKÓW
Jeszcze gorący dżem przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie wycieramy ich brzegi i mocno je zakręcamy.
KROK 4: PASTERYZUJEMY DŻEM
Do umytego pojemnika miksującego wlewamy ok. 1 litr wody. Na misie umieszczamy przystawkę do gotowania na parze, układamy w niej słoiki i zamykamy. Następnie wybieramy program do gotowania na parze i pasteryzujemy dżem przez ok. 15 minut.
UWAGA! Liczba porcji odpowiada orientacyjnej liczbie kanapek, które można przygotować z dżemem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pierniki
- Makowiec japoński
- Łazanki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Burek ze szpinakiem
- Ryba z piekarnika
- Nuggetsy z kurczaka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Uszka z grzybami
- Makówki śląskie
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)