Dżem malinowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine
  • 8 słoików o pojemności ok. 250 ml

Przygotuj wcześniej:

Słoiki dokładnie umyj, wyparz i odstaw do całkowitego wyschnięcia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY MALINY Z CUKREM

Dokładnie umyte i osuszone maliny przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy cukier, zamykamy pokrywę i wybieramy program wolne gotowanie na ok. 15-20 minut.

WSKAZÓWKA! Zależnie od słodkości malin można zwiększyć ilość cukru o ok. 50 g.

KROK 2: DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY

Po wstępnym gotowaniu malin do pojemnika miksującego dodajemy cukier żelujący i wyciskamy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, zamykamy pokrywę i wybieramy program wolnego gotowania na ok. 10 minut.

KROK 3: PRZELEWAMY DŻEM DO SŁOIKÓW

Jeszcze gorący dżem przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie wycieramy ich brzegi i mocno je zakręcamy.  

KROK 4: PASTERYZUJEMY DŻEM

Do umytego pojemnika miksującego wlewamy ok. 1 litr wody. Na misie umieszczamy przystawkę do gotowania na parze, układamy w niej słoiki i zamykamy. Następnie wybieramy program do gotowania na parze i pasteryzujemy dżem przez ok. 15 minut.

UWAGA! Liczba porcji odpowiada orientacyjnej liczbie kanapek, które można przygotować z dżemem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!