Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- 8 słoików o pojemności ok. 250 ml
Przygotuj wcześniej:
Słoiki dokładnie umyj, wyparz i odstaw do całkowitego wyschnięcia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY MALINY Z CUKREM
Dokładnie umyte i osuszone maliny przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy cukier, zamykamy pokrywę i wybieramy program wolne gotowanie na ok. 15-20 minut.
WSKAZÓWKA! Zależnie od słodkości malin można zwiększyć ilość cukru o ok. 50 g.
KROK 2: DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY
Po wstępnym gotowaniu malin do pojemnika miksującego dodajemy cukier żelujący i wyciskamy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, zamykamy pokrywę i wybieramy program wolnego gotowania na ok. 10 minut.
KROK 3: PRZELEWAMY DŻEM DO SŁOIKÓW
Jeszcze gorący dżem przelewamy do wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie wycieramy ich brzegi i mocno je zakręcamy.
KROK 4: PASTERYZUJEMY DŻEM
Do umytego pojemnika miksującego wlewamy ok. 1 litr wody. Na misie umieszczamy przystawkę do gotowania na parze, układamy w niej słoiki i zamykamy. Następnie wybieramy program do gotowania na parze i pasteryzujemy dżem przez ok. 15 minut.
UWAGA! Liczba porcji odpowiada orientacyjnej liczbie kanapek, które można przygotować z dżemem.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.
Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.
Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.
Dżem bananowo-bazyliowy
Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem nektarynkowy z wanilią
- Imbirowy dżem z winogron
- Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati
- Grillowany stek z jelenia
- Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
- Marynata grillowa do ryby
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Halibut na parze z sosem paprykowym
- Omlety na parze z łososiem i warzywami
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- Koreczki z boczkiem
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Nalewka z rokitnika z pigwą
- Pieczony bigos z kurczakiem
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Kalarepa faszerowana grochem
- Kompot truskawkowy
- Proste ciasto z truskawkami
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Sok pomidorowy
- Sos aioli
- Pierogi ukraińskie – klasyczny przepis
- Świąteczne bałwanki
- Zielona pasta jajeczna
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)