• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 5 słoiczków o pojemności około 200 ml

Krok 1: Podsmażamy śliwki

Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy śliwki i smażymy razem przez 1-2 minuty. Posypujemy przyprawami, lekko solimy i krótko podsmażamy. Dolewamy porto. Dodajemy cukier, liście laurowe i oberwane listki tymianku. Relisz dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.

Krok 2: Gotujemy relisz

Do reliszu dodajemy ocet i gotujemy na wolnych ogniu bez przykrycia przez 30 minut, aż zgęstnieje, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec częściej, aby się nie przypalił.

Krok 3: Doprawiamy relisz

Relisz doprawiamy pieprzem cayenne, solą i octem. Natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych wrzątkiem słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    10 dni temu
    Czy jeśli planuje zrobić go w słoikach z gumką typu Weck, których nie da się odwrócić w celu zassania, to należy je pasteryzować? Jeśli tak to jak długo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    10 dni temu
    Przetwory w słoikach typu wek również możemy pasteryzować. Nie wymagają one jedynie odwracania do góry dnem-wystarczy po całym procesie odstawić je na ściereczkę w chłodne miejsce. Szczegółowe zasady wekowania na sucho, mokro i w pasteryzatorze (z wskazówkami dotyczącymi czasu i temperatury) znajdziesz w triku Kingi Paruzel. Odcinek i tekst pod materiałem wideo na pewno okażą się pomocne: https://kuchnialidla.pl/jak-pasteryzowac-przetwory :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram