Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 5 słoiczków o pojemności około 200 ml
Krok 1: Podsmażamy śliwki
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy śliwki i smażymy razem przez 1-2 minuty. Posypujemy przyprawami, lekko solimy i krótko podsmażamy. Dolewamy porto. Dodajemy cukier, liście laurowe i oberwane listki tymianku. Relisz dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 2: Gotujemy relisz
Do reliszu dodajemy ocet i gotujemy na wolnych ogniu bez przykrycia przez 30 minut, aż zgęstnieje, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec częściej, aby się nie przypalił.
Krok 3: Doprawiamy relisz
Relisz doprawiamy pieprzem cayenne, solą i octem. Natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych wrzątkiem słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.
Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!
Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!
Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Marynata azjatycka
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Pieczone ziemniaki nadziewane
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Kimchi
- Indyjskie chlebki chapatti
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Arabska sałatka ziemniaczana
- Pyzy ziemniaczane
- Domowy sos barbecue
- Grillowane bataty z sosem chimichurri
- Sos pieczarkowy
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Szynka drobiowa z szynkowaru
- Kanapki z pulled porkiem
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Kokosowa konfitura z mango
- Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
- Kompot agrestowy
- Ciasto poduszkowiec
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
414 dni temu
w opisie dwukrotnie pojawia się dodanie octu - w kroku 2 i 3 - w którym tak na prawdę powinien zostać dodany ocet balsamiczny?
odpowiedz
1526 dni temu
Czy jeśli planuje zrobić go w słoikach z gumką typu Weck, których nie da się odwrócić w celu zassania, to należy je pasteryzować? Jeśli tak to jak długo?
odpowiedz
1526 dni temu
Przetwory w słoikach typu wek również możemy pasteryzować. Nie wymagają one jedynie odwracania do góry dnem-wystarczy po całym procesie odstawić je na ściereczkę w chłodne miejsce. Szczegółowe zasady wekowania na sucho, mokro i w pasteryzatorze (z wskazówkami dotyczącymi czasu i temperatury) znajdziesz w triku Kingi Paruzel. Odcinek i tekst pod materiałem wideo na pewno okażą się pomocne: https://kuchnialidla.pl/jak-pasteryzowac-przetwory :)