Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- jednorazowe filtry do herbaty
- 4 słoiki o pojemności 175 ml
- moździerz
Krok 1: Zagotowujemy owoce z przyprawami
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Śliwki obieramy, pozbawiamy pestek. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoce kroimy w kostkę. Chili, jałowiec i ziele angielskie grubo rozcieramy w moździerzu i umieszczamy w jednorazowym filtrze do herbaty. Dobrze zamykamy. Całość zagotowujemy z 2 łyżeczkami soli i gotujemy przez kolejne 3-5 minut.
Krok 2: Doprawiamy chutney
Do chutney dodajemy 150 ml octu i cukier. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Następnie gotujemy przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec czasu gotowania regularnie. Gdy sos zgęstnieje, usuwamy filtr do herbaty z przyprawami, a chutney doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem cayenne.
Krok 3: Przelewamy chutney do słoików
Sos natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików, które dobrze zamykamy. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.
Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!
Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!
Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Ratatouille
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Marynata azjatycka
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Indyjskie chlebki chapatti
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Zupa instant
- Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
- Domowy sos barbecue
- Wegetariańskie kanapki
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Zasmażana młoda kapusta
- Ognisty makaron udon z Cuszimy
- Irlandzki chleb sodowy
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Sos kurkowy
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
- Marmolada z pomarańczy
- Minicharlotte z pomarańczami
- Poncz różany z truskawkami
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
- Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)