Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- jednorazowe filtry do herbaty
- 4 słoiki o pojemności 175 ml
- moździerz
Krok 1: Zagotowujemy owoce z przyprawami
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Śliwki obieramy, pozbawiamy pestek. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoce kroimy w kostkę. Chili, jałowiec i ziele angielskie grubo rozcieramy w moździerzu i umieszczamy w jednorazowym filtrze do herbaty. Dobrze zamykamy. Całość zagotowujemy z 2 łyżeczkami soli i gotujemy przez kolejne 3-5 minut.
Krok 2: Doprawiamy chutney
Do chutney dodajemy 150 ml octu i cukier. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Następnie gotujemy przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec czasu gotowania regularnie. Gdy sos zgęstnieje, usuwamy filtr do herbaty z przyprawami, a chutney doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem cayenne.
Krok 3: Przelewamy chutney do słoików
Sos natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików, które dobrze zamykamy. Studzimy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Klasyczna sałatka grecka
- Jajka na miękko
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Sernik pistacjowy
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Krokiety z mięsem
- Burek ze szpinakiem
- Łazanki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)