
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- jednorazowe filtry do herbaty
- 4 słoiki o pojemności 175 ml
- moździerz
Krok 1: Zagotowujemy owoce z przyprawami
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Śliwki obieramy, pozbawiamy pestek. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoce kroimy w kostkę. Chili, jałowiec i ziele angielskie grubo rozcieramy w moździerzu i umieszczamy w jednorazowym filtrze do herbaty. Dobrze zamykamy. Całość zagotowujemy z 2 łyżeczkami soli i gotujemy przez kolejne 3-5 minut.
Krok 2: Doprawiamy chutney
Do chutney dodajemy 150 ml octu i cukier. Gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Następnie gotujemy przez kolejne 20-25 minut bez przykrycia, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec czasu gotowania regularnie. Gdy sos zgęstnieje, usuwamy filtr do herbaty z przyprawami, a chutney doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem cayenne.
Krok 3: Przelewamy chutney do słoików
Sos natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych gorącą wodą słoików, które dobrze zamykamy. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.

Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!

Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!

Zobacz przepisy
na święta
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)