Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 800 ml
Krok 1: Nacinamy cytryny
5 cytryn myjemy gorącą wodą i wycieramy do sucha. Począwszy od czubka kroimy poprzecznie na ćwiartki, nie do końca jednak przecinając, aby w dolnej części cytryny były nadal ze sobą połączone. Każdą cytrynę ostrożnie naginamy i usuwamy pestki. Następnie w nacięcia wsypujemy po 1-2 łyżeczki soli i cytrynę ponownie ściskamy. Cytryny układamy szczelnie jedna obok drugiej w czystym, wypłukanym gorącą wodą słoiku, dodając do poszczególnych warstw sól, kolendrę, pieprz.
Krok 2: Zalewamy cytryny wodą
Do słoika wlewamy sok wyciśnięty z pozostałej cytryny. Następnie do słoika wlewamy taką ilość wrzątku, aby cytryny były całkowicie przykryte wodą. Cytryny bezpośrednio obciążamy czystym, obgotowanym we wrzątku kamieniem lub szklaną pokrywką, aby wcisnąć je poniżej powierzchni wody.
Krok 3: Odstawiamy słoik w ciemne miejsce
Słoik zamykamy i wstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Zostawiamy na co najmniej 8 tygodni do przegryzienia się smaków. W lodówce cytryny możemy przechowywać przez kilka miesięcy, musimy jedynie sprawdzać, czy zawsze są całkowicie przykryte wodą.
Zobacz podobne
przepisy
Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!
Mieszanka przyprawowa do grilla
Szukasz sposobu na smaczne i aromatyczne mięso z grilla? Przygotuj własnoręcznie doskonałą mieszankę przypraw!
Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowana mozzarella
- Śródziemnomorska babka ziemniaczana
- Energetyczne batony
- Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
- Makaron tagliatelle z pieczonymi pieczarkami
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Kimchi
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Pyzy ziemniaczane
- Wegański łosoś z papryki
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Chlebek w stylu włoskim
- Kotlety jajeczne
- Wegański bekon z tempehu
- Cytryny w miodzie
- Piroshki z wołowiną
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Konfitura żurawinowa
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Sushi z banana
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Figa z makiem i pampuchem
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)