
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy do słoików.
W garnku mieszamy wodę z cukrem i cukrem wanilinowym. Całość gotujemy i trzymamy na ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotowy syrop odstawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.
Zimnym syropem zalewamy truskawki, zostawiając około 2 cm przestrzeni pod nakrętką. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do zamrażarki.
Przed użyciem wyjmujemy truskawki z zamrażarki, ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy, aż owoce się rozmrożą.
Zobacz podobne
przepisy
Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.

Mus szarlotkowy
Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.

Komentarze (0)