
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 słoiki 0,7 l
Przygotowanie
Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy i kroimy na pół. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba z piekarnika
- Łazanki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Spaghetti carbonara
- Guacamole
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (13)
3656 dni temu
Brzmi bardzo apetycznie. Muszę zrobić.
Odpowiedz
3656 dni temu
Mariolu, daj nam koniecznie znać, jak smakowały :)
3660 dni temu
zmodyfikowałam nieco przepis z racji że zabrakło mi białego cukru .... zrobiłam na brązowym, i zamiast cukru waniliowego dodalam do syropu laskę wanili, słoiczki mają piękny karmelowy kolor, jestem ciekawa jak bedą smakowały.
Odpowiedz
3660 dni temu
Kasiunqa, z pewnością będą pyszne!
4211 dni temu
Gruszki wyszły pyszne i aromatyczne. Zamiast cytryny dałam limonkę i smak gruszek okazał się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam zrobić koniecznie!
Odpowiedz
4375 dni temu
Zrobiłam te gruszki. W smaku są bardzo dobre, ale ich wadą jest to, że te z wierzchu ciemnieją. Nie wygląda to ładnie i apetycznie...
Odpowiedz
4397 dni temu
bardzo fajne :D
Odpowiedz
4399 dni temu
Aniu koniecznie daj znać czy smakowały! :)
Odpowiedz
4399 dni temu
zrobię je :)
Odpowiedz
4405 dni temu
Jacek syrop ma na celu przede wszystkim zakonserwowanie gruszek, które świetnie nadają się na przykład do ciast. Oczywiście można go wypić przez rozcieńczenie z większą ilością wody, ale jeśli chcemy, by bardziej przeszedł on smakiem gruszek, warto odstawić go na jakiś czas na półkę spiżarni :)
Odpowiedz
4405 dni temu
Czy mozna odrazu pic po zagotowaniu czy troszeczke poczekac ??
Odpowiedz
4407 dni temu
czy cytryna nie zrobi się gorzka po pewnym czasie?
Odpowiedz
4407 dni temu
pychota...
Odpowiedz
zobacz wszystkie