Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 słoiki 0,7 l
Przygotowanie
Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy i kroimy na pół. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.
Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.
Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3347 dni temu
Brzmi bardzo apetycznie. Muszę zrobić.
odpowiedz
3347 dni temu
Mariolu, daj nam koniecznie znać, jak smakowały :)
3352 dni temu
zmodyfikowałam nieco przepis z racji że zabrakło mi białego cukru .... zrobiłam na brązowym, i zamiast cukru waniliowego dodalam do syropu laskę wanili, słoiczki mają piękny karmelowy kolor, jestem ciekawa jak bedą smakowały.
odpowiedz
3351 dni temu
Kasiunqa, z pewnością będą pyszne!
3902 dni temu
Gruszki wyszły pyszne i aromatyczne. Zamiast cytryny dałam limonkę i smak gruszek okazał się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam zrobić koniecznie!
odpowiedz
4066 dni temu
Zrobiłam te gruszki. W smaku są bardzo dobre, ale ich wadą jest to, że te z wierzchu ciemnieją. Nie wygląda to ładnie i apetycznie...
odpowiedz
4088 dni temu
bardzo fajne :D
odpowiedz
4090 dni temu
Aniu koniecznie daj znać czy smakowały! :)
odpowiedz
4091 dni temu
zrobię je :)
odpowiedz
4096 dni temu
Jacek syrop ma na celu przede wszystkim zakonserwowanie gruszek, które świetnie nadają się na przykład do ciast. Oczywiście można go wypić przez rozcieńczenie z większą ilością wody, ale jeśli chcemy, by bardziej przeszedł on smakiem gruszek, warto odstawić go na jakiś czas na półkę spiżarni :)
odpowiedz
4096 dni temu
Czy mozna odrazu pic po zagotowaniu czy troszeczke poczekac ??
odpowiedz
4098 dni temu
czy cytryna nie zrobi się gorzka po pewnym czasie?
odpowiedz
4099 dni temu
pychota...
odpowiedz
zobacz wszystkie