
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 słoiki 0,7 l
Przygotowanie
Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy i kroimy na pół. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.

Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Zobacz przepisy
na święta
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3455 dni temu
Brzmi bardzo apetycznie. Muszę zrobić.
odpowiedz
3455 dni temu
Mariolu, daj nam koniecznie znać, jak smakowały :)
3460 dni temu
zmodyfikowałam nieco przepis z racji że zabrakło mi białego cukru .... zrobiłam na brązowym, i zamiast cukru waniliowego dodalam do syropu laskę wanili, słoiczki mają piękny karmelowy kolor, jestem ciekawa jak bedą smakowały.
odpowiedz
3459 dni temu
Kasiunqa, z pewnością będą pyszne!
4010 dni temu
Gruszki wyszły pyszne i aromatyczne. Zamiast cytryny dałam limonkę i smak gruszek okazał się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam zrobić koniecznie!
odpowiedz
4174 dni temu
Zrobiłam te gruszki. W smaku są bardzo dobre, ale ich wadą jest to, że te z wierzchu ciemnieją. Nie wygląda to ładnie i apetycznie...
odpowiedz
4196 dni temu
bardzo fajne :D
odpowiedz
4199 dni temu
Aniu koniecznie daj znać czy smakowały! :)
odpowiedz
4199 dni temu
zrobię je :)
odpowiedz
4204 dni temu
Jacek syrop ma na celu przede wszystkim zakonserwowanie gruszek, które świetnie nadają się na przykład do ciast. Oczywiście można go wypić przez rozcieńczenie z większą ilością wody, ale jeśli chcemy, by bardziej przeszedł on smakiem gruszek, warto odstawić go na jakiś czas na półkę spiżarni :)
odpowiedz
4204 dni temu
Czy mozna odrazu pic po zagotowaniu czy troszeczke poczekac ??
odpowiedz
4206 dni temu
czy cytryna nie zrobi się gorzka po pewnym czasie?
odpowiedz
4207 dni temu
pychota...
odpowiedz
zobacz wszystkie