
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 słoiki 0,7 l
Przygotowanie
Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy i kroimy na pół. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Lody tajskie
- Grillowana cukinia
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Pinsa verde
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Pancakes z borówkami
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Zupa krem z brokułów
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (13)
3592 dni temu
Brzmi bardzo apetycznie. Muszę zrobić.
odpowiedz
3591 dni temu
Mariolu, daj nam koniecznie znać, jak smakowały :)
3596 dni temu
zmodyfikowałam nieco przepis z racji że zabrakło mi białego cukru .... zrobiłam na brązowym, i zamiast cukru waniliowego dodalam do syropu laskę wanili, słoiczki mają piękny karmelowy kolor, jestem ciekawa jak bedą smakowały.
odpowiedz
3596 dni temu
Kasiunqa, z pewnością będą pyszne!
4146 dni temu
Gruszki wyszły pyszne i aromatyczne. Zamiast cytryny dałam limonkę i smak gruszek okazał się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam zrobić koniecznie!
odpowiedz
4310 dni temu
Zrobiłam te gruszki. W smaku są bardzo dobre, ale ich wadą jest to, że te z wierzchu ciemnieją. Nie wygląda to ładnie i apetycznie...
odpowiedz
4333 dni temu
bardzo fajne :D
odpowiedz
4335 dni temu
Aniu koniecznie daj znać czy smakowały! :)
odpowiedz
4335 dni temu
zrobię je :)
odpowiedz
4341 dni temu
Jacek syrop ma na celu przede wszystkim zakonserwowanie gruszek, które świetnie nadają się na przykład do ciast. Oczywiście można go wypić przez rozcieńczenie z większą ilością wody, ale jeśli chcemy, by bardziej przeszedł on smakiem gruszek, warto odstawić go na jakiś czas na półkę spiżarni :)
odpowiedz
4341 dni temu
Czy mozna odrazu pic po zagotowaniu czy troszeczke poczekac ??
odpowiedz
4343 dni temu
czy cytryna nie zrobi się gorzka po pewnym czasie?
odpowiedz
4343 dni temu
pychota...
odpowiedz
zobacz wszystkie