Gruszki w syropie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 4 słoiki 0,7 l

Przygotowanie

Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy i kroimy na pół. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Mariola Mariola
    3323 dni temu
    Brzmi bardzo apetycznie. Muszę zrobić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3323 dni temu
    Mariolu, daj nam koniecznie znać, jak smakowały :)
  • Kasiunqa Kasiunqa
    3328 dni temu
    zmodyfikowałam nieco przepis z racji że zabrakło mi białego cukru .... zrobiłam na brązowym, i zamiast cukru waniliowego dodalam do syropu laskę wanili, słoiczki mają piękny karmelowy kolor, jestem ciekawa jak bedą smakowały.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3328 dni temu
    Kasiunqa, z pewnością będą pyszne!
  • Kasieńka Kasieńka
    3878 dni temu
    Gruszki wyszły pyszne i aromatyczne. Zamiast cytryny dałam limonkę i smak gruszek okazał się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Polecam zrobić koniecznie!

    odpowiedz

  • Żaneta Żaneta
    4042 dni temu
    Zrobiłam te gruszki. W smaku są bardzo dobre, ale ich wadą jest to, że te z wierzchu ciemnieją. Nie wygląda to ładnie i apetycznie...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4064 dni temu
    bardzo fajne :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4067 dni temu
    Aniu koniecznie daj znać czy smakowały! :)

    odpowiedz

  • Ania-gotuje.blog.pl Ania-gotuje.blog.pl
    4067 dni temu
    zrobię je :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4072 dni temu
    Jacek syrop ma na celu przede wszystkim zakonserwowanie gruszek, które świetnie nadają się na przykład do ciast. Oczywiście można go wypić przez rozcieńczenie z większą ilością wody, ale jeśli chcemy, by bardziej przeszedł on smakiem gruszek, warto odstawić go na jakiś czas na półkę spiżarni :)

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    4072 dni temu
    Czy mozna odrazu pic po zagotowaniu czy troszeczke poczekac ??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4075 dni temu
    czy cytryna nie zrobi się gorzka po pewnym czasie?

    odpowiedz

  • Barbara Barbara
    4075 dni temu
    pychota...

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!