Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tortownicę o średnicy 20 cm
- grill
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE
Rozgrzewamy grill z pokrywką. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w żaroodpornej misce nad paleniskiem. Studzimy. W dużej misce łączymy mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę z oliwek, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy roztopioną czekoladę, skórkę otartą z cytryny, odrobinę świeżej bazylii i kolendry.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy razem z borówkami. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy borówkami.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO NA GRILLU
Pieczemy pod zamkniętą pokrywą grilla przez około 30-40 minut. Jeśli pieczemy ciasto w piekarniku, ustawiamy temperaturę 160°C. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Posypujemy borówkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Mini burgery
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)