Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia o wymiarach ok. 18 x 22 cm
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Zaparz espresso i odstaw do wystygnięcia.
KROK 1: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę siekamy. 1 łyżkę wiśni grubo siekamy i odstawiamy. 250 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z pokrojonym w kostkę masłem, a następnie studzimy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka, żółtko, cukier oraz sól łączymy i miksujemy tak długo, aż powstanie kremowa masa (do momentu, aż cukier się rozpuści). Dodajemy masę czekoladową i ponownie mieszamy. Pozostałe wiśnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy do espresso i krótko mieszamy. Dosypujemy 100 g posiekanej czekolady i wszystko delikatnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY BROWNIE
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a wnętrze jeszcze trochę miękkie. Brownie studzimy w formie.
KROK 4: OZDABIAMY ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ
Pozostałą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i za pomocą łyżki polewamy nią ciasto, tworząc paski. Posypujemy posiekanymi wiśniami i pozostawiamy do wyschnięcia. Kroimy w kostkę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1863 dni temu
Przepyszny! Jedynie polecam dodać mniej cukru, dałam 75 gr. i brownie jest bardzo słodki.
Odpowiedz