Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • prostokątną formę o długości ok. 20 cm - natłuścić i oprószyć mąką
  • piekarnik nagrzany do 170°C.
  • termorobota MC Smart

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: Wyrabianie ciasta

Fasolę przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą i odsączyć, następnie włożyć do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką) 25 sekund/prędkość 5. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Dodać jajka, twarożek, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz płatki chilli i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 5.

Krok 2: Pieczenie ciasta

Przełożyć ciasto do formy i piec 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone, i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić 10 minut w formie. Następnie wyjąć z formy i położyć na 10 minut na kuchennej kratce do ostygnięcia. Pojemnik miksujący wyczyścić i wypłukać bardzo zimną wodą.

Krok 3: Ubijanie śmietany

W pojemniku miksującym umieścić nasadkę mieszającą. Zimną śmietanę wlać do pojemnika i ubijać na sztywno (bez miarki) 1 minutę 30 sekund/prędkość 4, cały czas obserwując jej konsystencję. Czas ubijania zależy od temperatury i zawartości tłuszczu w śmietanie. Przez otwór w pokrywie pojemnika miksującego powoli dodawać żelatynę-fix, następnie wsypać cukier puder. Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki. Wypłukać pojemnik miksujący.

Krok 4: Miksowanie truskawek

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Duże owoce przepołowić. Włożyć truskawki do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8.

Krok 5: Chłodzenie śmietany z musem

Mus truskawkowy ostrożnie wymieszać za pomocą łopatki z ubitą śmietaną. Następnie wstawić śmietanę na 30 minut do lodówki, aby stężała. Podawać ciasto ze śmietaną truskawkową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!