Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- prostokątną formę o długości ok. 20 cm - natłuścić i oprószyć mąką
- piekarnik nagrzany do 170°C.
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Wyrabianie ciasta
Fasolę przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą i odsączyć, następnie włożyć do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką) 25 sekund/prędkość 5. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Dodać jajka, twarożek, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz płatki chilli i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 5.
Krok 2: Pieczenie ciasta
Przełożyć ciasto do formy i piec 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone, i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić 10 minut w formie. Następnie wyjąć z formy i położyć na 10 minut na kuchennej kratce do ostygnięcia. Pojemnik miksujący wyczyścić i wypłukać bardzo zimną wodą.
Krok 3: Ubijanie śmietany
W pojemniku miksującym umieścić nasadkę mieszającą. Zimną śmietanę wlać do pojemnika i ubijać na sztywno (bez miarki) 1 minutę 30 sekund/prędkość 4, cały czas obserwując jej konsystencję. Czas ubijania zależy od temperatury i zawartości tłuszczu w śmietanie. Przez otwór w pokrywie pojemnika miksującego powoli dodawać żelatynę-fix, następnie wsypać cukier puder. Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki. Wypłukać pojemnik miksujący.
Krok 4: Miksowanie truskawek
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Duże owoce przepołowić. Włożyć truskawki do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8.
Krok 5: Chłodzenie śmietany z musem
Mus truskawkowy ostrożnie wymieszać za pomocą łopatki z ubitą śmietaną. Następnie wstawić śmietanę na 30 minut do lodówki, aby stężała. Podawać ciasto ze śmietaną truskawkową.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.
Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!
Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!
Ciasto jogurtowe – przepis
Puszyste, mięciutkie i pełne smaków lata! Ciasto jogurtowe z truskawkami to jeden z tych domowych wypieków, które udają się każdemu i każdemu smakują. Dodaj je do ulubionych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Poduszeczki brzoskwiniowe
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Ciasto z orzechami pekan
- Brownie z espresso i wiśnią
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Wegański awokado burger
- Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
- Sos do pizzy
- Lodowe babeczki
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- Cukier waniliowy
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Czekoladowe babeczki z kubka
- GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Wegańska sałatka z białej fasoli
- Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
- Indyk z salsą truskawkową
- Ogórki w stylu kozackim
- Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
- Sos słodko-kwaśny
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
- Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)