
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- prostokątną formę o długości ok. 20 cm - natłuścić i oprószyć mąką
- piekarnik nagrzany do 170°C.
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Wyrabianie ciasta
Fasolę przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą i odsączyć, następnie włożyć do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką) 25 sekund/prędkość 5. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Dodać jajka, twarożek, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz płatki chilli i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 5.
Krok 2: Pieczenie ciasta
Przełożyć ciasto do formy i piec 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone, i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić 10 minut w formie. Następnie wyjąć z formy i położyć na 10 minut na kuchennej kratce do ostygnięcia. Pojemnik miksujący wyczyścić i wypłukać bardzo zimną wodą.
Krok 3: Ubijanie śmietany
W pojemniku miksującym umieścić nasadkę mieszającą. Zimną śmietanę wlać do pojemnika i ubijać na sztywno (bez miarki) 1 minutę 30 sekund/prędkość 4, cały czas obserwując jej konsystencję. Czas ubijania zależy od temperatury i zawartości tłuszczu w śmietanie. Przez otwór w pokrywie pojemnika miksującego powoli dodawać żelatynę-fix, następnie wsypać cukier puder. Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki. Wypłukać pojemnik miksujący.
Krok 4: Miksowanie truskawek
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Duże owoce przepołowić. Włożyć truskawki do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8.
Krok 5: Chłodzenie śmietany z musem
Mus truskawkowy ostrożnie wymieszać za pomocą łopatki z ubitą śmietaną. Następnie wstawić śmietanę na 30 minut do lodówki, aby stężała. Podawać ciasto ze śmietaną truskawkową.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!

Ciasto jogurtowe – przepis
Puszyste, mięciutkie i pełne smaków lata! Ciasto jogurtowe z truskawkami to jeden z tych domowych wypieków, które udają się każdemu i każdemu smakują. Dodaj je do ulubionych!

Zobacz przepisy
na lato
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- 3 sposoby na winegret
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Jajka po benedyktyńsku
- Kiszka ziemniaczana
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Tort lodowy
- Francuskie makaroniki
- Sernik na zimno w słoiku
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Rwany chlebek ziołowy
- Jak przygotować sos holenderski?
- Lody tajskie
- Risotto z cukinią
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Fit makaron à la carbonara
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Krem ziemniaczany
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)