Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- formę o średnicy 24 cm
KROK 1: Przygotowujemy spód
W blenderze miksujemy ciasteczka. Przekładamy do dużej miski. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszając, czekamy, aż się rozpuści. Masę dodajemy do ciasteczek i łączymy. Wyrabiamy. Przekładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem pudrem, dociskając, tworzymy równą warstwę spodu. Wstawiamy do lodówki.
KROK 2: Łączymy składniki masy
Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do dużej miski przekładamy serek mascarpone. Do jogurtu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy. Wlewamy do serka, dodajemy cukier puder. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na spód ciasta. Wierzch wyrównujemy łopatką. Wstawiamy do lodówki na około 45 minut.
KROK 3: Dekorujemy ciasto
Truskawki kroimy w ćwiartki. Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Na wierzchu układamy truskawki. Obieraczką do warzyw ścieramy paseczki czekolady. Dekorujemy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.
Cassata alla Siciliana
Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.
Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik krakowski
- Sałatka gyros
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
893 dni temu
Ciasto ciekawe i smaczne 😁 również miałam małe przeboje dotyczące żelatyny, ale dodałam ją na odwrót, czyli żelatyne do jogurtu, zamiast jogurt do żelatyny i za drugim razem bez problemu się powiodło! 🙂 Spód też mi się cały rozsypał, następnym razem spróbuje dłużej wyrabiać.
odpowiedz
1302 dni temu
Jedyne co nie wyszło to spód ale ciasto i tak pyszne. Polecam wszystkim pana Pawła!!!
odpowiedz
1300 dni temu
Nad spodem z tego przepisu warto trochę dłużej popracować, tzn. wyrabiać tak długo, aż składniki się połączą, tworząc plastyczną masę. Ciasteczka muszą dobrze nasiąknąć masłem i czekoladą. Niewypracowana masa będzie zbyt sucha i może się kruszyć. Konsystencję odpowiednio wyrobionej masy na spód dobrze widać na materiale wideo, polecamy podejrzeć, jak to wygląda :)
1979 dni temu
Niestety po wymieszaniu, żelatyny z masą zrobiły się grudki :(
odpowiedz
1978 dni temu
Jeśli niewłaściwie się połączy składniki lub żelatyna jest za słabo rozpuszczona, mogą powstać grudki. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku https://kuchnialidla.pl/laczenie-zelatyny-ze-smietana
1693 dni temu
u mnie też zrobiły się grudy po żelatynie :( szkoda, że nie jest wyjaśnione żeby tą żelatynę w ciepłej wodzie na piecu wymieszać i szybko łączyć bo twardnieje :|
2001 dni temu
Wyszlo pyszne. Bardzo lubię Twoje przepisy oraz to w jaki sposób je przedstawiasz. Pozdrawiam
odpowiedz
2066 dni temu
Świetny przepis
odpowiedz
2109 dni temu
Czy moglibyście mi napisać o ile zwiększyć ilość składników aby zrobić ciasto w blaszce 36 x 25 cm? ;)
odpowiedz
2109 dni temu
Ciężko nam przewidzieć efekt, ale przy blaszce o takich wymiarach możesz spróbować powiększyć ilość składników o połowę tych przewidzianych w naszym przepisie, czyli przygotować ciasto z ok. 750 g mascarpone itd.