zobacz film Ciasto stracciatella z truskawkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • formę o średnicy 24 cm

KROK 1: Przygotowujemy spód

W blenderze miksujemy ciasteczka. Przekładamy do dużej miski. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszając, czekamy, aż się rozpuści. Masę dodajemy do ciasteczek i łączymy. Wyrabiamy. Przekładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem pudrem, dociskając, tworzymy równą warstwę spodu. Wstawiamy do lodówki.

KROK 2: Łączymy składniki masy

Śmietankę ubijamy na puszystą masę. Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do dużej miski przekładamy serek mascarpone. Do jogurtu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy. Wlewamy do serka, dodajemy cukier puder. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na spód ciasta. Wierzch wyrównujemy łopatką. Wstawiamy do lodówki na około 45 minut.

KROK 3: Dekorujemy ciasto

Truskawki kroimy w ćwiartki. Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Na wierzchu układamy truskawki. Obieraczką do warzyw ścieramy paseczki czekolady. Dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    869 dni temu
    Ciasto ciekawe i smaczne 😁 również miałam małe przeboje dotyczące żelatyny, ale dodałam ją na odwrót, czyli żelatyne do jogurtu, zamiast jogurt do żelatyny i za drugim razem bez problemu się powiodło! 🙂 Spód też mi się cały rozsypał, następnym razem spróbuje dłużej wyrabiać.

    odpowiedz

  • Hi Hi
    1278 dni temu
    Jedyne co nie wyszło to spód ale ciasto i tak pyszne. Polecam wszystkim pana Pawła!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1277 dni temu
    Nad spodem z tego przepisu warto trochę dłużej popracować, tzn. wyrabiać tak długo, aż składniki się połączą, tworząc plastyczną masę. Ciasteczka muszą dobrze nasiąknąć masłem i czekoladą. Niewypracowana masa będzie zbyt sucha i może się kruszyć. Konsystencję odpowiednio wyrobionej masy na spód dobrze widać na materiale wideo, polecamy podejrzeć, jak to wygląda :)
  • Gość Gość
    1955 dni temu
    Niestety po wymieszaniu, żelatyny z masą zrobiły się grudki :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1955 dni temu
    Jeśli niewłaściwie się połączy składniki lub żelatyna jest za słabo rozpuszczona, mogą powstać grudki. Zobacz, jak to zrobić krok po kroku https://kuchnialidla.pl/laczenie-zelatyny-ze-smietana
  • Gość Gość
    1669 dni temu
    u mnie też zrobiły się grudy po żelatynie :( szkoda, że nie jest wyjaśnione żeby tą żelatynę w ciepłej wodzie na piecu wymieszać i szybko łączyć bo twardnieje :|
  • Gość Gość
    1978 dni temu
    Wyszlo pyszne. Bardzo lubię Twoje przepisy oraz to w jaki sposób je przedstawiasz. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Janek Janek
    2042 dni temu
    Świetny przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2085 dni temu
    Czy moglibyście mi napisać o ile zwiększyć ilość składników aby zrobić ciasto w blaszce 36 x 25 cm? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2085 dni temu
    Ciężko nam przewidzieć efekt, ale przy blaszce o takich wymiarach możesz spróbować powiększyć ilość składników o połowę tych przewidzianych w naszym przepisie, czyli przygotować ciasto z ok. 750 g mascarpone itd.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!