
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- sitko o drobnych oczkach
- formę o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
- wykałaczki
- paterę
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka ucieramy z cukrem w naczyniu robota. Dodajemy jogurt i olej. Wyrabiamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Mieszaninę mąki, proszku i soli stopniowo dodajemy do wyrabianej bazy ciasta, za każdym razem czekając, aż suche składniki połączą się z mokrymi. Wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto, aby było gęste, jednolite, pozbawione grudek.
Krok 2: KROIMY TRUSKAWKI
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy w ćwiartki, przekładamy do miseczki i oprószamy mąką. Mieszamy.
WSKAZÓWKA! Oprószanie truskawek mąką to sposób na to, by podczas pieczenia nie opadły one na dno formy. Mąka sprawi, że świeże owoce równomiernie rozłożą się w cieście.
Pokrojone i oprószone mąką truskawki dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY I PODAJEMY CIASTO
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a jej boki smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do formy. Delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki, a z wierzchu oprószamy cukrem trzcinowym.
Ciasto jogurtowe pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Przed upływem czasu sprawdzamy poziom wypieczenia ciasta, nakłuwając je wykałaczką. Jeśli wykałaczka będzie sucha, mamy pewność, że ciasto jest upieczone.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy świeżymi truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.

Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!

Ciasto styropian z malinami
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Komentarze (1)
10 dni temu
UWAGA! Coś posypał Wam się przepis na stronie. M.in. zamiast 1,5 szkl. cukru jest 2,3 kg! Dobrze, że w opisie filmu na YT są właściwe proporcje. Co do samego ciasta - jedno z najlepszych z Waszej kuchni :D przynajmniej wg córki i żony, które przez tydzień kazały sobie je piec 3 razy.
odpowiedz