
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- sitko o drobnych oczkach
- formę o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
- wykałaczki
- paterę
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka ucieramy z cukrem w naczyniu robota. Dodajemy jogurt i olej. Wyrabiamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Mieszaninę mąki, proszku i soli stopniowo dodajemy do wyrabianej bazy ciasta, za każdym razem czekając, aż suche składniki połączą się z mokrymi. Wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto, aby było gęste, jednolite, pozbawione grudek.
Krok 2: KROIMY TRUSKAWKI
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy w ćwiartki, przekładamy do miseczki i oprószamy mąką. Mieszamy.
WSKAZÓWKA! Oprószanie truskawek mąką to sposób na to, by podczas pieczenia nie opadły one na dno formy. Mąka sprawi, że świeże owoce równomiernie rozłożą się w cieście.
Pokrojone i oprószone mąką truskawki dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY I PODAJEMY CIASTO
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a jej boki smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do formy. Delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki, a z wierzchu oprószamy cukrem trzcinowym.
Ciasto jogurtowe pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Przed upływem czasu sprawdzamy poziom wypieczenia ciasta, nakłuwając je wykałaczką. Jeśli wykałaczka będzie sucha, mamy pewność, że ciasto jest upieczone.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy świeżymi truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.

Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!

Ciasto styropian z malinami
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Komentarze (3)
37 dni temu
Moje pierwsze podejście nie udało się. Wyszedł zakalec :D. Przyznaję się do tego, że nie odczekałem aż składniki, w tym jogurt, się ocieplą. Czy mogło to być przyczyną?
odpowiedz
136 dni temu
UWAGA! Coś posypał Wam się przepis na stronie. M.in. zamiast 1,5 szkl. cukru jest 2,3 kg! Dobrze, że w opisie filmu na YT są właściwe proporcje. Co do samego ciasta - jedno z najlepszych z Waszej kuchni :D przynajmniej wg córki i żony, które przez tydzień kazały sobie je piec 3 razy.
odpowiedz
120 dni temu
Faktycznie ilość składników się nie zgadzała, na szczęście wszystko już wróciło do normy. Bardzo dziękujemy za uwagę! :)
zobacz wszystkie