zobacz film Ciasto jogurtowe – przepis

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • robot wielofunkcyjny lub mikser
  • sitko o drobnych oczkach
  • formę o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • wykałaczki
  • paterę

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka ucieramy z cukrem w naczyniu robota. Dodajemy jogurt i olej. Wyrabiamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Mieszaninę mąki, proszku i soli stopniowo dodajemy do wyrabianej bazy ciasta, za każdym razem czekając, aż suche składniki połączą się z mokrymi. Wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto, aby było gęste, jednolite, pozbawione grudek.

Krok 2: KROIMY TRUSKAWKI

Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy w ćwiartki, przekładamy do miseczki i oprószamy mąką. Mieszamy.

WSKAZÓWKA! Oprószanie truskawek mąką to sposób na to, by podczas pieczenia nie opadły one na dno formy. Mąka sprawi, że świeże owoce równomiernie rozłożą się w cieście.

Pokrojone i oprószone mąką truskawki dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Krok 3: PIECZEMY I PODAJEMY CIASTO

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a jej boki smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do formy. Delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki, a z wierzchu oprószamy cukrem trzcinowym.

Ciasto jogurtowe pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Przed upływem czasu sprawdzamy poziom wypieczenia ciasta, nakłuwając je wykałaczką. Jeśli wykałaczka będzie sucha, mamy pewność, że ciasto jest upieczone.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy świeżymi truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Amator Amator
    384 dni temu
    Moje pierwsze podejście nie udało się. Wyszedł zakalec :D. Przyznaję się do tego, że nie odczekałem aż składniki, w tym jogurt, się ocieplą. Czy mogło to być przyczyną?

    odpowiedz

  • Ventas Ventas
    484 dni temu
    UWAGA! Coś posypał Wam się przepis na stronie. M.in. zamiast 1,5 szkl. cukru jest 2,3 kg! Dobrze, że w opisie filmu na YT są właściwe proporcje. Co do samego ciasta - jedno z najlepszych z Waszej kuchni :D przynajmniej wg córki i żony, które przez tydzień kazały sobie je piec 3 razy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    467 dni temu
    Faktycznie ilość składników się nie zgadzała, na szczęście wszystko już wróciło do normy. Bardzo dziękujemy za uwagę! :)

Ciasto jogurtowe – poznaj jego wyśmienity smak!

Jak w skrócie opisać ciasto jogurtowe z truskawkami, które poleca Kinga Paruzel na łamach Kuchni Lidla? Oczywiście w samych superlatywach. To bowiem ciasto jogurtowe nie byle jakie – soczyste, puszyste i rozkosznie miękkie. To smaki lata zamknięte w doskonałym wypieku, który przygotujesz w niecałą godzinę. Trzymając się naszego przepisu na ciasto jogurtowe, przyszykujesz je już w 40 minut. I to bez większych trudności – przepis ten zaliczamy do tych łatwych! Oznacza to, że nasz przepis na ciasto jogurtowe zdołasz przekuć w słodką rzeczywistość nawet wtedy, gdy w kuchni czujesz się raczej amatorem.

Opisywany specjał cukierniczy to niecodzienne połączenie lekkiego ciasta i soczystych owoców, które oczaruje każdego miłośnika ciast smakujących i pachnących latem. Jeśli i Ty zaliczasz się do tego zaszczytnego grona, nie zwlekaj dłużej. Idealne ciast jogurtowe Kuchni Lidla z pewnością otworzy Cię na nowe, fascynujące doznania kulinarne. Ciasto jogurtowe – z truskawkami lub innymi owocami – to kusząca alternatywa dla klasycznej drożdżówki. Jest wilgotne i w charakterystyczny sposób soczyste, co potęguje radość płynącą z jego smakowania!

W naszym przepisie oprócz niezbędnych składników i szczegółowego opisu przygotowania ciasta znajdziesz też spis niezbędnych akcesoriów kuchennych. Zanim zatem zaczniesz przygotowywać składniki do ciasta jogurtowego, upewnij się, że masz pod ręką robota kuchennego lub mikser, sitko, formę o średnicy 20 cm, paterę (czyli naczynie stołowe służące do serwowania ciasta) oraz wykałaczki. A po co one? Otóż dzięki nim będziesz w stanie przekonać się, czy ciasto w piekarniku jest już odpowiednio wypieczone, czy też musi spędzić w wysokiej temperaturze jeszcze trochę czasu. O czym łatwo zapomnieć, ale lepiej tego nie robić – do przyrządzenia pysznego ciasta jogurtowego wykorzystasz też papier do pieczenia!

Jak zrobić ciasto jogurtowe z owocami?

Skoro zatem postanowiłeś upiec pyszny placek jogurtowy z truskawkami według naszego przepisu, możesz być spokojny o rezultaty. W poradniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do stworzenia najlepszej możliwej wersji tego wypieku! Przyjrzyjmy się kilku szczegółom przepisu na wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami.

Cały proces przygotowania jogurtowca z truskawkami można podzielić na trzy główne etapy. Jakie? Mowa o wyrobieniu ciasta, przygotowaniu owoców oraz upieczeniu i eleganckim podaniu wypieku. W pierwszej kolejności musisz jednak upewnić się, że wszystkie składniki puszystego ciasta jogurtowego in spe osiągnęły temperaturę pokojową. Gotowe? W takim razie zajmij się ciastem. Jak już wiesz, nieocenioną pomoc w tej kwestii może zapewnić Ci robot kuchenny.

Nasze szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami należy do grupy ciast ucieranych. To najłatwiejsze do przygotowania ciasta, które powstają, jak sama nazwa wskazuje, na skutek ucierania składników aż do uzyskania pożądanej puszystości całości. W przypadku naszego szybkiego ciasta jogurtowego z truskawkami mowa o jajkach z cukrem, które następnie powinieneś zaszczycić towarzystwem oleju i jogurtu.

Dalej w naszym przepisie na ciasto jogurtowe z truskawkami znajdziesz wskazówkę, aby do bazy ciasta przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jaką rolę jednak odgrywa ta czynność? Otóż dzięki umiejętnemu przesiewaniu mąki wypiek nabiera charakterystycznej lekkości i pulchności. Przesiewanie mąki dodatkowo ułatwia łączenie poszczególnych składników. W naszym poradniku zleciliśmy wykorzystanie do tej czynności sitka o drobnych oczkach. Czym jednak możesz je zastąpić w razie jego nagłej nieobecności? Z pomocą przychodzą zarówno specjalistyczne urządzenia ręczne i mechaniczne, jak i… tradycyjne pończochy! Bez względu na wybór narzędzia przesiewanie wygląda podobnie. Po prostu wysyp wymienione sypkie składniki jogurtowca z truskawkami na sitko i zacznij lekko nim potrząsać na boki, do góry i na dół. Zachowaj przy tym cierpliwość i ostrożność!

O czym jeszcze koniecznie musisz pamiętać, przyrządzając szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami? Bez wątpienia o tym, że po dodaniu mąki, proszku i soli do ciasta musisz dodatkowo wyrabiać je jeszcze przez jakiś czas. W ten sposób zyskasz pewność, że jego gładkiej struktury nie zaburzą żadne grudki!

Nieodzownym elementem ciasta na jogurcie z truskawkami są oczywiście soczyste, czerwone owoce. Dlatego teraz pochylmy się raz jeszcze nad kwestią ich odpowiedniego przygotowania do wypieku. Na samym początku musisz zatem starannie oczyścić truskawki pod bieżącą wodą, a następnie pozbawić ich szypułek. Jak jednak to zrobić? Najlepiej sięgnij po ostry nożyk i w każdym przypadku utnij szypułkę zaraz poniżej zielonej części truskawki. Dzięki temu upewnisz się, że zachowasz spójny wygląd wszystkich truskawek wykorzystywanych do ciasta. Możesz też postąpić na inne sposoby – np. wykorzystać do zamierzonego celu widelec. Wbij go pod szypułkę i mocnych ruchem „wyważ” zieleninę. Zawsze też możesz pozbyć się szypułek truskawek do puszystego ciasta jogurtowego ręcznie – chwytając je w dłonie i energicznym ruchem wyrywając je z owocu. Ta metoda ma jednak liczne mankamenty. Możesz pobrudzić siebie i wszystko w pobliżu. Dlatego też w przypadku wyboru metody ręcznej zalecamy korzystanie z rękawiczek i zabezpieczanie pobliskiej przestrzeni folią spożywczą. Metoda ręczna może też skutkować odmiennymi efektami estetycznymi w przypadku każdej truskawki!

Załóżmy jednak, że już pozbyłeś się szypułek. Co dalej? Teraz potnij truskawki w ćwiartki. Czyli każdy owoc najpierw wzdłuż, a później wszerz. Po umieszczeniu w miseczce musisz jednak dodatkowo oprószyć je mąką. Choć może wydawać się to nieoczywiste, dzięki pokryciu owoców cienką warstwą mąki masz pewność, że podczas pieczenia nie spadną na dno formy. A zatem – mąką zapewni ich równomierne rozłożenie w puszystym cieście jogurtowym. A to niezwykle ważne!

Ciasto jogurtowe z owocami  

Dodałeś już odpowiednio przygotowane owoce do ciasta – co dalej? Ciasto z jogurtem i truskawkami musi się przecież upiec! Zgodnie z naszymi wskazówkami powinieneś przygotować formę o średnicy 20 cm i starannie wyłożyć ją papierem do pieczenia. Możesz zastąpić go np. folią aluminiową, foremką silikonową, czy papierem śniadaniowym. Koniecznie pamiętaj też o wysmarowaniu krawędzi wewnętrznych foremki olejem. Dzięki temu unikniesz sklejenia i przypalenia brzegów ciasta z truskawkami i jogurtem. Po umieszczeniu ciasta z jogurtem i truskawkami w formie pamiętaj o tym, by wyrównać jego wierzch. Do tego zadania możesz wykorzystać specjalną szpatułkę do tynkowania tortu. Na rynku dostępne są zarówno warianty metalowe, jak i plastikowe. Zanim włożysz ciasto jogurtowe do piekarnika, pamiętaj też o tym, żeby przyprószyć je cukrem trzcinowym. Oczywiście możesz też wykorzystać innego rodzaju słodzidło – np. popularny ostatnimi czasy w cukiernictwie cukier kokosowy… albo też miód! Jeśli ponadto zależy Ci na przygotowaniu fit ciasta jogurtowego z truskawkami o nieco niższej wartości kalorycznej, sięgnij po słodzik, np. stewię lub ksylitol.

W naszym przepisie na ciasto z truskawkami i jogurtem podpowiadamy, że stopień wypieczenia możesz sprawdzić drewnianym patyczkiem. Musisz wiedzieć jednak, że na rynku dostępne są również specjalne szpikulce do sprawdzania ciasta. W każdym przypadku jednak zasada jest ta sama – musisz upewnić się, że po wyjęciu z ciasta nie znajdziesz na przyrządzie wilgotnej masy.

Po wyciągnięciu ciasta z truskawkami jogurtowymi z piekarnika pozostało Ci już tylko udekorować przysmak świeżymi truskawkami. Co jednak, gdy po zapoznaniu się z puszystym ciastem jogurtowym z truskawkami zaczniesz poszukiwać kolejnych pomysłów cukierniczych? W Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji. Poznaj wilgotne ciasto marchewkowe czy ciasto poduszkowiec według przepisu Pawła Małeckiego. Jeśli natomiast wprost przepadasz za bananami, z pewnością pokochasz ciasto bananowiec z puszystą masą, kruchym spodem i owocową galaretką na samej górze. Jeszcze inną przepyszną inspirację zapewnia Kinga Paruzel. Jej tajemnicze ciasto styropian z malinami i słodkim kremem to pomysł, który przekona do siebie nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Poznaj sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami i ciesz się jego charakterystycznym letnim smakiem. A później wypróbuj też inne przepisy Kuchni Lidla!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!