zobacz film Ciasto jogurtowe z truskawkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • robot wielofunkcyjny lub mikser
  • sitko o drobnych oczkach
  • formę o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • wykałaczki
  • paterę

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka ucieramy z cukrem w naczyniu robota. Dodajemy jogurt i olej. Wyrabiamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Mieszaninę mąki, proszku i soli stopniowo dodajemy do wyrabianej bazy ciasta, za każdym razem czekając, aż suche składniki połączą się z mokrymi. Wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto, aby było gęste, jednolite, pozbawione grudek.

Krok 2: KROIMY TRUSKAWKI

Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy w ćwiartki, przekładamy do miseczki i oprószamy mąką. Mieszamy.

WSKAZÓWKA! Oprószanie truskawek mąką to sposób na to, by podczas pieczenia nie opadły one na dno formy. Mąka sprawi, że świeże owoce równomiernie rozłożą się w cieście.

Pokrojone i oprószone mąką truskawki dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Krok 3: PIECZEMY I PODAJEMY CIASTO

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a jej boki smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do formy. Delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki, a z wierzchu oprószamy cukrem trzcinowym.

Ciasto jogurtowe pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Przed upływem czasu sprawdzamy poziom wypieczenia ciasta, nakłuwając je wykałaczką. Jeśli wykałaczka będzie sucha, mamy pewność, że ciasto jest upieczone.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy świeżymi truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Amator Amator
    37 dni temu
    Moje pierwsze podejście nie udało się. Wyszedł zakalec :D. Przyznaję się do tego, że nie odczekałem aż składniki, w tym jogurt, się ocieplą. Czy mogło to być przyczyną?

    odpowiedz

  • Ventas Ventas
    136 dni temu
    UWAGA! Coś posypał Wam się przepis na stronie. M.in. zamiast 1,5 szkl. cukru jest 2,3 kg! Dobrze, że w opisie filmu na YT są właściwe proporcje. Co do samego ciasta - jedno z najlepszych z Waszej kuchni :D przynajmniej wg córki i żony, które przez tydzień kazały sobie je piec 3 razy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    120 dni temu
    Faktycznie ilość składników się nie zgadzała, na szczęście wszystko już wróciło do normy. Bardzo dziękujemy za uwagę! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!