Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- sitko o drobnych oczkach
- formę o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
- wykałaczki
- paterę
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka ucieramy z cukrem w naczyniu robota. Dodajemy jogurt i olej. Wyrabiamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Mieszaninę mąki, proszku i soli stopniowo dodajemy do wyrabianej bazy ciasta, za każdym razem czekając, aż suche składniki połączą się z mokrymi. Wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto, aby było gęste, jednolite, pozbawione grudek.
Krok 2: KROIMY TRUSKAWKI
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy w ćwiartki, przekładamy do miseczki i oprószamy mąką. Mieszamy.
WSKAZÓWKA! Oprószanie truskawek mąką to sposób na to, by podczas pieczenia nie opadły one na dno formy. Mąka sprawi, że świeże owoce równomiernie rozłożą się w cieście.
Pokrojone i oprószone mąką truskawki dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY I PODAJEMY CIASTO
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a jej boki smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do formy. Delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki, a z wierzchu oprószamy cukrem trzcinowym.
Ciasto jogurtowe pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Przed upływem czasu sprawdzamy poziom wypieczenia ciasta, nakłuwając je wykałaczką. Jeśli wykałaczka będzie sucha, mamy pewność, że ciasto jest upieczone.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Z wierzchu dekorujemy świeżymi truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!
Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!
Ciasto styropian z malinami
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!
Ciasto jogurtowe – poznaj jego wyśmienity smak!
Jak w skrócie opisać ciasto jogurtowe z truskawkami, które poleca Kinga Paruzel na łamach Kuchni Lidla? Oczywiście w samych superlatywach. To bowiem ciasto jogurtowe nie byle jakie – soczyste, puszyste i rozkosznie miękkie. To smaki lata zamknięte w doskonałym wypieku, który przygotujesz w niecałą godzinę. Trzymając się naszego przepisu na ciasto jogurtowe, przyszykujesz je już w 40 minut. I to bez większych trudności – przepis ten zaliczamy do tych łatwych! Oznacza to, że nasz przepis na ciasto jogurtowe zdołasz przekuć w słodką rzeczywistość nawet wtedy, gdy w kuchni czujesz się raczej amatorem.
Opisywany specjał cukierniczy to niecodzienne połączenie lekkiego ciasta i soczystych owoców, które oczaruje każdego miłośnika ciast smakujących i pachnących latem. Jeśli i Ty zaliczasz się do tego zaszczytnego grona, nie zwlekaj dłużej. Idealne ciast jogurtowe Kuchni Lidla z pewnością otworzy Cię na nowe, fascynujące doznania kulinarne. Ciasto jogurtowe – z truskawkami lub innymi owocami – to kusząca alternatywa dla klasycznej drożdżówki. Jest wilgotne i w charakterystyczny sposób soczyste, co potęguje radość płynącą z jego smakowania!
W naszym przepisie oprócz niezbędnych składników i szczegółowego opisu przygotowania ciasta znajdziesz też spis niezbędnych akcesoriów kuchennych. Zanim zatem zaczniesz przygotowywać składniki do ciasta jogurtowego, upewnij się, że masz pod ręką robota kuchennego lub mikser, sitko, formę o średnicy 20 cm, paterę (czyli naczynie stołowe służące do serwowania ciasta) oraz wykałaczki. A po co one? Otóż dzięki nim będziesz w stanie przekonać się, czy ciasto w piekarniku jest już odpowiednio wypieczone, czy też musi spędzić w wysokiej temperaturze jeszcze trochę czasu. O czym łatwo zapomnieć, ale lepiej tego nie robić – do przyrządzenia pysznego ciasta jogurtowego wykorzystasz też papier do pieczenia!
Jak zrobić ciasto jogurtowe z owocami?
Skoro zatem postanowiłeś upiec pyszny placek jogurtowy z truskawkami według naszego przepisu, możesz być spokojny o rezultaty. W poradniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do stworzenia najlepszej możliwej wersji tego wypieku! Przyjrzyjmy się kilku szczegółom przepisu na wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami.
Cały proces przygotowania jogurtowca z truskawkami można podzielić na trzy główne etapy. Jakie? Mowa o wyrobieniu ciasta, przygotowaniu owoców oraz upieczeniu i eleganckim podaniu wypieku. W pierwszej kolejności musisz jednak upewnić się, że wszystkie składniki puszystego ciasta jogurtowego in spe osiągnęły temperaturę pokojową. Gotowe? W takim razie zajmij się ciastem. Jak już wiesz, nieocenioną pomoc w tej kwestii może zapewnić Ci robot kuchenny.
Nasze szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami należy do grupy ciast ucieranych. To najłatwiejsze do przygotowania ciasta, które powstają, jak sama nazwa wskazuje, na skutek ucierania składników aż do uzyskania pożądanej puszystości całości. W przypadku naszego szybkiego ciasta jogurtowego z truskawkami mowa o jajkach z cukrem, które następnie powinieneś zaszczycić towarzystwem oleju i jogurtu.
Dalej w naszym przepisie na ciasto jogurtowe z truskawkami znajdziesz wskazówkę, aby do bazy ciasta przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Jaką rolę jednak odgrywa ta czynność? Otóż dzięki umiejętnemu przesiewaniu mąki wypiek nabiera charakterystycznej lekkości i pulchności. Przesiewanie mąki dodatkowo ułatwia łączenie poszczególnych składników. W naszym poradniku zleciliśmy wykorzystanie do tej czynności sitka o drobnych oczkach. Czym jednak możesz je zastąpić w razie jego nagłej nieobecności? Z pomocą przychodzą zarówno specjalistyczne urządzenia ręczne i mechaniczne, jak i… tradycyjne pończochy! Bez względu na wybór narzędzia przesiewanie wygląda podobnie. Po prostu wysyp wymienione sypkie składniki jogurtowca z truskawkami na sitko i zacznij lekko nim potrząsać na boki, do góry i na dół. Zachowaj przy tym cierpliwość i ostrożność!
O czym jeszcze koniecznie musisz pamiętać, przyrządzając szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami? Bez wątpienia o tym, że po dodaniu mąki, proszku i soli do ciasta musisz dodatkowo wyrabiać je jeszcze przez jakiś czas. W ten sposób zyskasz pewność, że jego gładkiej struktury nie zaburzą żadne grudki!
Nieodzownym elementem ciasta na jogurcie z truskawkami są oczywiście soczyste, czerwone owoce. Dlatego teraz pochylmy się raz jeszcze nad kwestią ich odpowiedniego przygotowania do wypieku. Na samym początku musisz zatem starannie oczyścić truskawki pod bieżącą wodą, a następnie pozbawić ich szypułek. Jak jednak to zrobić? Najlepiej sięgnij po ostry nożyk i w każdym przypadku utnij szypułkę zaraz poniżej zielonej części truskawki. Dzięki temu upewnisz się, że zachowasz spójny wygląd wszystkich truskawek wykorzystywanych do ciasta. Możesz też postąpić na inne sposoby – np. wykorzystać do zamierzonego celu widelec. Wbij go pod szypułkę i mocnych ruchem „wyważ” zieleninę. Zawsze też możesz pozbyć się szypułek truskawek do puszystego ciasta jogurtowego ręcznie – chwytając je w dłonie i energicznym ruchem wyrywając je z owocu. Ta metoda ma jednak liczne mankamenty. Możesz pobrudzić siebie i wszystko w pobliżu. Dlatego też w przypadku wyboru metody ręcznej zalecamy korzystanie z rękawiczek i zabezpieczanie pobliskiej przestrzeni folią spożywczą. Metoda ręczna może też skutkować odmiennymi efektami estetycznymi w przypadku każdej truskawki!
Załóżmy jednak, że już pozbyłeś się szypułek. Co dalej? Teraz potnij truskawki w ćwiartki. Czyli każdy owoc najpierw wzdłuż, a później wszerz. Po umieszczeniu w miseczce musisz jednak dodatkowo oprószyć je mąką. Choć może wydawać się to nieoczywiste, dzięki pokryciu owoców cienką warstwą mąki masz pewność, że podczas pieczenia nie spadną na dno formy. A zatem – mąką zapewni ich równomierne rozłożenie w puszystym cieście jogurtowym. A to niezwykle ważne!
Ciasto jogurtowe z owocami
Dodałeś już odpowiednio przygotowane owoce do ciasta – co dalej? Ciasto z jogurtem i truskawkami musi się przecież upiec! Zgodnie z naszymi wskazówkami powinieneś przygotować formę o średnicy 20 cm i starannie wyłożyć ją papierem do pieczenia. Możesz zastąpić go np. folią aluminiową, foremką silikonową, czy papierem śniadaniowym. Koniecznie pamiętaj też o wysmarowaniu krawędzi wewnętrznych foremki olejem. Dzięki temu unikniesz sklejenia i przypalenia brzegów ciasta z truskawkami i jogurtem. Po umieszczeniu ciasta z jogurtem i truskawkami w formie pamiętaj o tym, by wyrównać jego wierzch. Do tego zadania możesz wykorzystać specjalną szpatułkę do tynkowania tortu. Na rynku dostępne są zarówno warianty metalowe, jak i plastikowe. Zanim włożysz ciasto jogurtowe do piekarnika, pamiętaj też o tym, żeby przyprószyć je cukrem trzcinowym. Oczywiście możesz też wykorzystać innego rodzaju słodzidło – np. popularny ostatnimi czasy w cukiernictwie cukier kokosowy… albo też miód! Jeśli ponadto zależy Ci na przygotowaniu fit ciasta jogurtowego z truskawkami o nieco niższej wartości kalorycznej, sięgnij po słodzik, np. stewię lub ksylitol.
W naszym przepisie na ciasto z truskawkami i jogurtem podpowiadamy, że stopień wypieczenia możesz sprawdzić drewnianym patyczkiem. Musisz wiedzieć jednak, że na rynku dostępne są również specjalne szpikulce do sprawdzania ciasta. W każdym przypadku jednak zasada jest ta sama – musisz upewnić się, że po wyjęciu z ciasta nie znajdziesz na przyrządzie wilgotnej masy.
Po wyciągnięciu ciasta z truskawkami jogurtowymi z piekarnika pozostało Ci już tylko udekorować przysmak świeżymi truskawkami. Co jednak, gdy po zapoznaniu się z puszystym ciastem jogurtowym z truskawkami zaczniesz poszukiwać kolejnych pomysłów cukierniczych? W Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji. Poznaj wilgotne ciasto marchewkowe czy ciasto poduszkowiec według przepisu Pawła Małeckiego. Jeśli natomiast wprost przepadasz za bananami, z pewnością pokochasz ciasto bananowiec z puszystą masą, kruchym spodem i owocową galaretką na samej górze. Jeszcze inną przepyszną inspirację zapewnia Kinga Paruzel. Jej tajemnicze ciasto styropian z malinami i słodkim kremem to pomysł, który przekona do siebie nawet najbardziej wymagających smakoszy!
Poznaj sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami i ciesz się jego charakterystycznym letnim smakiem. A później wypróbuj też inne przepisy Kuchni Lidla!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
593 dni temu
Moje pierwsze podejście nie udało się. Wyszedł zakalec :D. Przyznaję się do tego, że nie odczekałem aż składniki, w tym jogurt, się ocieplą. Czy mogło to być przyczyną?
odpowiedz
692 dni temu
UWAGA! Coś posypał Wam się przepis na stronie. M.in. zamiast 1,5 szkl. cukru jest 2,3 kg! Dobrze, że w opisie filmu na YT są właściwe proporcje. Co do samego ciasta - jedno z najlepszych z Waszej kuchni :D przynajmniej wg córki i żony, które przez tydzień kazały sobie je piec 3 razy.
odpowiedz
676 dni temu
Faktycznie ilość składników się nie zgadzała, na szczęście wszystko już wróciło do normy. Bardzo dziękujemy za uwagę! :)