zobacz film Bananowiec

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę z odpinanym bokiem o średnicy ok. 24 cm
  • blender kielichowy
  • łyżkę wazową
  • paterę

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Kruche ciasteczka siekamy niezbyt drobno, tak by w gotowym spodzie były wyczuwalne ich kawałki. Posiekane ciasteczka łączymy w misce z miękkim masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i zagniatamy całość dłońmi, aż składniki się połączą.

Masę przekładamy do formy, rozprowadzamy równomiernie po całym jej dnie i dociskamy, by wyrównać warstwę. Spód w formie wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy bananowej, by masło się zestaliło.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BANANOWĄ

Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy galaretki pomarańczowe i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Banany łączymy ze śmietanką w kielichu blendera. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy przestudzoną galaretkę pomarańczową. Miksujemy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.

Krok 3: SCHŁADZAMY MASĘ

Tak przygotowaną masę bananową przelewamy do formy na schłodzony spód. Formę umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa bananowa powinna całkowicie się zestalić.

Krok 4: DEKORUJEMY CIASTO

Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Pomarańczę filetujemy, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki. Kawałki pomarańczy, truskawki i maliny układamy po okręgu na wierzchu zestalonej masy bananowej.

Pierwszą porcję przestudzonej galaretki przelewamy do formy tak, by delikatnie przykryła owoce – dzięki temu przykleją się one do masy bananowej. Formę przekładamy do lodówki na ok. 5-10 minut.

Po tym czasie przelewamy do formy pozostałą część galaretki. Formę wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny, by wierzchnia warstwa galaretki całkowicie się zestaliła.

Boki formy zdejmujemy, spód delikatnie podważamy za pomocą noża, by oddzielił się od blachy. Ciasto przekładamy na paterę.

WSKAZÓWKA! By łatwiej wyjąć ciasto z formy, możesz delikatnie podgrzać jej boki za pomocą ręcznego palnika gazowego. Dzięki temu nie porysujesz formy od środka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!