![Bananowiec Bananowiec](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/123701c5ffa1-fd3ec89a89c8-KW14_pawel_malecki_bananowiec_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę z odpinanym bokiem o średnicy ok. 24 cm
- blender kielichowy
- łyżkę wazową
- paterę
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Kruche ciasteczka siekamy niezbyt drobno, tak by w gotowym spodzie były wyczuwalne ich kawałki. Posiekane ciasteczka łączymy w misce z miękkim masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i zagniatamy całość dłońmi, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy do formy, rozprowadzamy równomiernie po całym jej dnie i dociskamy, by wyrównać warstwę. Spód w formie wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy bananowej, by masło się zestaliło.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BANANOWĄ
Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy galaretki pomarańczowe i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Banany łączymy ze śmietanką w kielichu blendera. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy przestudzoną galaretkę pomarańczową. Miksujemy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
Krok 3: SCHŁADZAMY MASĘ
Tak przygotowaną masę bananową przelewamy do formy na schłodzony spód. Formę umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa bananowa powinna całkowicie się zestalić.
Krok 4: DEKORUJEMY CIASTO
Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Pomarańczę filetujemy, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki. Kawałki pomarańczy, truskawki i maliny układamy po okręgu na wierzchu zestalonej masy bananowej.
Pierwszą porcję przestudzonej galaretki przelewamy do formy tak, by delikatnie przykryła owoce – dzięki temu przykleją się one do masy bananowej. Formę przekładamy do lodówki na ok. 5-10 minut.
Po tym czasie przelewamy do formy pozostałą część galaretki. Formę wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny, by wierzchnia warstwa galaretki całkowicie się zestaliła.
Boki formy zdejmujemy, spód delikatnie podważamy za pomocą noża, by oddzielił się od blachy. Ciasto przekładamy na paterę.
WSKAZÓWKA! By łatwiej wyjąć ciasto z formy, możesz delikatnie podgrzać jej boki za pomocą ręcznego palnika gazowego. Dzięki temu nie porysujesz formy od środka.
Zobacz podobne
przepisy
Chlebek bananowy
Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!
![Chlebek bananowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/05c1c1ce1d61-2cfe3d6fffb5-57_Chlebek_bananowy_231_BEZ_LAKTOZY_D_1250x700.webp)
Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!
![Sernik z malinami na serku mascarpone](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/088c71e2684d-f1cbc9f42a-KW_29_Sernik_z_owocami_na_serku_mascarpone_960x540.webp)
Ciasto z truskawkami i galaretką
Truskawki, galaretka, chrupiące wafelki – to ulubione smakołyki dzieci. Co z nich można zrobić? Pyszne ciasto truskawkowe według przepisu Pawła Małeckiego!
![Ciasto z truskawkami i galaretką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/747c62876885-0e7e839d7c-KW_22_ciasto_z_truskawkami_2585_POZIOM_RGB.webp)
Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
![Babka bananowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cdbed76d7490-47f0068fc6-KW_22_S_18371_banana_bread_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banany smażone w cieście
- Przysmak czekoladowy
- Sernik z malinami
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Serowo-jabłkowa tarta saksońska
- Placek kokosowo-malinowy
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Sernik krakowski
- Tort Bellini
- Ciasto banoffee
- Owsiany placek z rabarbarem
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śląskie makówki
- Makaron z truskawkami
- Panini z mortadelą i mascarpone
- Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Sałatka z kwiatem bananowca
- Zapiekanka do lunchboxa
- Faworki drożdżowe
- Wegańskie makiełki
- Zupa nic z kluskami leniwymi
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Pieczona owsianka à la brownie
- Mleko gdańskie
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Komentarze (0)