Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- foremkę o wymiarach 22 x 25 cm
- papier do pieczenia
- mikser
- folię spożywczą
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki tak, aby w momencie przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYRABIAMY I CHŁODZIMY CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, aż powstanie zwarta masa. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
KROK 2: PIECZEMY KRUCHY SPÓD CIASTA
Po godzinie połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Chwilę przed końcem ubijania dodajemy ocet i proszek budyniowy. W osobnej misce mieszamy kwaśną śmietanę z jogurtem i ekstraktem waniliowym. Powoli do śmietany i jogurtu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.
KROK 4: UKŁADAMY WARSTWY I PIECZEMY CIASTO
Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej podpieczony spód. Na masie śmietanowej układamy maliny. Na maliny ścieramy na tarce drugą połowę ciasta. Całość pieczemy ok. 55 minut.
KROK 5: PODAJEMY CIASTO
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu ciasto najlepiej włożyć do lodówki i podawać schłodzone.
Zobacz podobne
przepisy
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.
Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.
Tort malinowy
Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
626 dni temu
Czym można zastąpić ocet winny?
odpowiedz
625 dni temu
Możesz go pominąć lub zastąpić octem jabłkowym.
670 dni temu
Czy do ciasta dodajemy całe jajka czy same żółtka?
odpowiedz
669 dni temu
Do ciasta kruchego dodajemy 5 żółtek, natomiast do kremu 5 białek.
794 dni temu
Czy do ciasta nadadzą się owoce mrożone?
odpowiedz
794 dni temu
Patrycjo, jak najbardziej możesz użyć mrożonych owoców. Należy je jednak rozmrozić i odsączyć z soku.
837 dni temu
Jakim owocem można zastąpić maliny?
odpowiedz
837 dni temu
Możesz zastąpić je: truskawkami, śliwkami, morelami lub brzoskwiniami :)
942 dni temu
180 stopni góra i dół czy termoobieg?
odpowiedz
942 dni temu
Drogi Gościu, piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół.
942 dni temu
Można ominąć ocet winny??
odpowiedz
942 dni temu
Drogi Gościu, tak, ocet winny można pominąć.
943 dni temu
Coś jest nie tak🤔 chyba zamiast masła 450g powinna być mąka (?)
odpowiedz
943 dni temu
Dokładnie,
943 dni temu
Droga Maju, dokładnie tak. Wkradł się mały błąd, który został już poprawiony. Bardzo dziękujemy za czujność :)
943 dni temu
Czy to ciasto nie ma mąki?
odpowiedz
943 dni temu
Drogi Gościu, wkradł się mały błąd. Przepis jest już poprawiony, bardzo dziękujemy za czujność :)
zobacz wszystkie