Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- foremkę o wymiarach 22 x 25 cm
- papier do pieczenia
- mikser
- folię spożywczą
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki tak, aby w momencie przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYRABIAMY I CHŁODZIMY CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, aż powstanie zwarta masa. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
KROK 2: PIECZEMY KRUCHY SPÓD CIASTA
Po godzinie połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Chwilę przed końcem ubijania dodajemy ocet i proszek budyniowy. W osobnej misce mieszamy kwaśną śmietanę z jogurtem i ekstraktem waniliowym. Powoli do śmietany i jogurtu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.
KROK 4: UKŁADAMY WARSTWY I PIECZEMY CIASTO
Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej podpieczony spód. Na masie śmietanowej układamy maliny. Na maliny ścieramy na tarce drugą połowę ciasta. Całość pieczemy ok. 55 minut.
KROK 5: PODAJEMY CIASTO
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu ciasto najlepiej włożyć do lodówki i podawać schłodzone.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Piernik świąteczny
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (17)
950 dni temu
Czym można zastąpić ocet winny?
Odpowiedz
950 dni temu
Możesz go pominąć lub zastąpić octem jabłkowym.
995 dni temu
Czy do ciasta dodajemy całe jajka czy same żółtka?
Odpowiedz
994 dni temu
Do ciasta kruchego dodajemy 5 żółtek, natomiast do kremu 5 białek.
1118 dni temu
Czy do ciasta nadadzą się owoce mrożone?
Odpowiedz
1118 dni temu
Patrycjo, jak najbardziej możesz użyć mrożonych owoców. Należy je jednak rozmrozić i odsączyć z soku.
1161 dni temu
Jakim owocem można zastąpić maliny?
Odpowiedz
1161 dni temu
Możesz zastąpić je: truskawkami, śliwkami, morelami lub brzoskwiniami :)
1267 dni temu
180 stopni góra i dół czy termoobieg?
Odpowiedz
1267 dni temu
Drogi Gościu, piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół.
1267 dni temu
Można ominąć ocet winny??
Odpowiedz
1267 dni temu
Drogi Gościu, tak, ocet winny można pominąć.
1268 dni temu
Coś jest nie tak🤔 chyba zamiast masła 450g powinna być mąka (?)
Odpowiedz
1267 dni temu
Dokładnie,
1267 dni temu
Droga Maju, dokładnie tak. Wkradł się mały błąd, który został już poprawiony. Bardzo dziękujemy za czujność :)
1268 dni temu
Czy to ciasto nie ma mąki?
Odpowiedz
1267 dni temu
Drogi Gościu, wkradł się mały błąd. Przepis jest już poprawiony, bardzo dziękujemy za czujność :)
zobacz wszystkie