Ciasto styropian z malinami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • foremkę o wymiarach 22 x 25 cm
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • folię spożywczą
  • tarkę o grubych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki tak, aby w momencie przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: WYRABIAMY I CHŁODZIMY CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, aż powstanie zwarta masa. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

KROK 2: PIECZEMY KRUCHY SPÓD CIASTA

Po godzinie połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Chwilę przed końcem ubijania dodajemy ocet i proszek budyniowy. W osobnej misce mieszamy kwaśną śmietanę z jogurtem i ekstraktem waniliowym. Powoli do śmietany i jogurtu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.

KROK 4: UKŁADAMY WARSTWY I PIECZEMY CIASTO

Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej podpieczony spód. Na masie śmietanowej układamy maliny. Na maliny ścieramy na tarce drugą połowę ciasta. Całość pieczemy ok. 55 minut.

KROK 5: PODAJEMY CIASTO

Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu ciasto najlepiej włożyć do lodówki i podawać schłodzone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    603 dni temu
    Czym można zastąpić ocet winny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    602 dni temu
    Możesz go pominąć lub zastąpić octem jabłkowym.
  • Gość Gość
    647 dni temu
    Czy do ciasta dodajemy całe jajka czy same żółtka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    647 dni temu
    Do ciasta kruchego dodajemy 5 żółtek, natomiast do kremu 5 białek.
  • Patrycja Patrycja
    771 dni temu
    Czy do ciasta nadadzą się owoce mrożone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    771 dni temu
    Patrycjo, jak najbardziej możesz użyć mrożonych owoców. Należy je jednak rozmrozić i odsączyć z soku.
  • Gość Gość
    814 dni temu
    Jakim owocem można zastąpić maliny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    814 dni temu
    Możesz zastąpić je: truskawkami, śliwkami, morelami lub brzoskwiniami :)
  • Gość Gość
    920 dni temu
    180 stopni góra i dół czy termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    920 dni temu
    Drogi Gościu, piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół.
  • Gość Gość
    920 dni temu
    Można ominąć ocet winny??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    920 dni temu
    Drogi Gościu, tak, ocet winny można pominąć.
  • Maja Maja
    920 dni temu
    Coś jest nie tak🤔 chyba zamiast masła 450g powinna być mąka (?)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    920 dni temu
    Dokładnie,
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    920 dni temu
    Droga Maju, dokładnie tak. Wkradł się mały błąd, który został już poprawiony. Bardzo dziękujemy za czujność :)
  • Gość Gość
    920 dni temu
    Czy to ciasto nie ma mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    920 dni temu
    Drogi Gościu, wkradł się mały błąd. Przepis jest już poprawiony, bardzo dziękujemy za czujność :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!