Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- regulowaną tortownicę z odpinaną obręczą lub pierścień cukierniczy o średnicy 26 cm
- paterę
- pędzelek
- drobne sitko
- mikser lub blender
- worek cukierniczy
- rózgę kuchenną
- łopatkę silikonową
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ
Wodę zagotowujemy w rondelku z nasionkami laski wanilii i cukrem. Opcjonalnie: do przygotowania nakropki możemy wykorzystać również likier owocowy lub sok wyciśnięty z cytryny, by zintensyfikować jej smak.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CHRUPIĄCĄ WARSTWĘ
Wafelki z czekoladą kruszymy w dłoniach i przekładamy do miski. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 3: UKŁADAMY PIERWSZĄ WARSTWĘ TORTU
Biszkopt (wg przepisu na IDEALNY BISZKOPT) przekrawamy na pół tak, by podzielić go na 2 osobne blaty. Pierwszy blat umieszczamy w obręczy tortownicy lub pierścieniu ustawionym na płaskim talerzu, na arkuszu papieru do pieczenia (drugi odkładamy do późniejszego wykorzystania). Biszkopt zwilżamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka).
Na biszkopcie rozprowadzamy chrupiącą warstwę i wyrównujemy ją z wierzchu za pomocą łopatki. Konfitury z jagód przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Konfitury szprycujemy na chrupiącą warstwę, rozprowadzając ją po całej powierzchni.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY
Żelatynę namaczamy w wodzie, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Zmiksowane i przetarte przez sitko maliny łączymy w miseczce z cukrem pudrem. Mieszamy.
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy. Dodajemy do malin i mieszamy, aż składniki się połączą.
Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do musu z malin, za każdym razem dokładnie mieszając całość.
KROK 5: SKŁADAMY KOLEJNE WARSTWY TORTU
Połowę musu malinowego przelewamy do formy na warstwę konfitur. Mus przykrywamy drugim biszkoptowym blatem, który nasączamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka). Na biszkopt przelewamy drugą połowę musu z malin. Mus wygładzamy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Tort wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Warstwy tortu i jego wierzch powinny się dobrze zestalić.
KROK 6: PORCJUJEMY I DEKORUJEMY TORT
Zestalony tort wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Kroimy na 8 kawałków za pomocą ostrego noża, który za każdym razem opłukujemy w wodzie i wycieramy za pomocą ręcznika papierowego.
Każdą porcję dekorujemy świeżymi owocami (malinami, porzeczkami, jeżynami i borówkami), jadalnymi kwiatami, makaronikami i kolorowymi posypkami. Całość oprószamy jadalnym brokatem.
Zobacz podobne
przepisy
Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!
Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!
Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?
Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
- Walentynkowy budyń czekoladowy
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Sernik cytrynowy na zimno
- Tort czekoladowo-kawowy
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Placuszki roti ze schabem
- Masło truskawkowe
- Mus truskawkowy
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Tort arbuzowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Sałatka z kiełkami fasoli
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Nalewka z głogu
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Tradycyjna maczanka krakowska
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
884 dni temu
Wykorzystałam z Waszego przepisu pomysł na chrupką warstwę. Dodałam te same pokruszone ciasteczka do schłodzonego ganache i niestety zmiękły. Czy są jakieś ciasteczka, które nadawałyby się do dodania do ganache czy niestety nie?
odpowiedz
884 dni temu
Natalio, wszystkie ciasteczka w połączeniu z kremem troszkę zmiękną. Pamiętaj jednak, że tort powinien być dobrze schłodzony, wtedy masa będzie bardziej chrupka. Możesz również wykorzystać zwykłe wafelki bez czekolady lub herbatniki :)
1200 dni temu
Czy krążki biszkoptowe były mniejszej średnicy niż metalowa obręcz, iż boki tortu też są kremowe? Nie było pokazane, że boki tortu smarujemy oddzielnie kremem.
odpowiedz
1200 dni temu
Dr Ski, zgadza się. Krążki biszkoptowe powinny być mniejsze, niż obręcz.