zobacz film Tort mimoza

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy 24-26 cm
  • robot wielofunkcyjny
  • sito o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • folię spożywczą
  • metalową miskę z półokrągłym dnem
  • paterę do podania tortu
  • pędzelek

BISZKOPT

Krok 1: UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓTKA JAJ

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Gdy białka staną się sztywne i nabiorą perłowego połysku, powoli dodajemy żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.  

Krok 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do jajek ubitych z cukrem przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej delikatnymi, ale zdecydowanymi ruchami.

Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy olej. Mieszamy.

Krok 3: PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

By biszkopt był równy, po wyjęciu z tortownicy możemy odwrócić go spodem do góry, gdy jest jeszcze ciepły. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

KREM BUDYNIOWY

Krok 1: ZAGOTOWUJEMY MLEKO

400 ml mleka zagotowujemy w garnku na małym ogniu, 100 ml odstawiamy do późniejszego wykorzystania.

Krok 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Żółtka łączymy w misce z cukrem i nasionkami z laski wanilii. Laskę wanilii pozbawioną nasionek dodajemy do gotującego się mleka. Żółtka z cukrem ucieramy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mieszamy, by pozbyć się grudek. Dodajemy odstawione wcześniej zimne mleko. Ponownie mieszamy.

Krok 3: GOTUJEMY KREM BUDYNIOWY

Do żółtek z cukrem i mąką przelewamy zagotowane mleko. Dokładnie mieszamy i przelewamy całość z powrotem do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając za pomocą rózgi, aż płyn zagotuje się i zgęstnieje, nabierając konsystencji gęstego kremu.

Krok 4: STUDZIMY KREM

Krem zdejmujemy z ognia, jeszcze chwilę energicznie mieszamy, przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonego kremu dodajemy ubitą śmietankę. Mieszamy. 

PONCZ

Krok 1: ZAGOTOWUJEMY SOK Z CUKREM

Sok z pomarańczy łączymy w rondelku z cukrem. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, by sok delikatnie zgęstniał, zyskując konsystencję syropu. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy likier pomarańczowy. Mieszamy.
 

SKŁADANIE TORTU

Krok 1: KROIMY BISZKOPT NA BLATY

Z wystudzonego biszkoptu odcinamy nierówną górę, a następnie kroimy go na 4 blaty o tej samej grubości. Ścinki biszkoptu odkładamy do późniejszego wykorzystania.

Miskę o średnicy odpowiadającej średnicy tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy dokładnie folią spożywczą.

Krok 2: RÓŻNICUJEMY ŚREDNICE BLATÓW

Pierwszy biszkoptowy blat, który będzie spodem tortu, dopasowujemy do średnicy miski – jeśli jest nieco szerszy, delikatnie ścinamy jego brzegi. Drugi blat wycinamy za pomocą nieco mniejszego naczynia (np. średniego talerzyka), trzeci i czwarty blat, które trafią na samą górę tortu – za pomocą małych miseczek. Ścinki tortu odkładamy do późniejszego wykorzystania.

Krok 3: SKŁADAMY I SCHŁADZAMY TORT

Do wyłożonej folią miski przekładamy niewielką porcję kremu. Na warstwie kremu układamy pierwszy biszkoptowy blat o najmniejszej średnicy i skrapiamy go pomarańczowym ponczem za pomocą pędzelka. Czynności te powtarzamy aż do wykorzystania całego kremu i wszystkich biszkoptowych blatów.

Warstwowy tort w misce wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 4: DEKORUJEMY TORT

Z odłożonych wcześniej ścinków biszkoptu odcinamy przypieczone brzegi, a jasną część ciasta kroimy w kostkę. 

Miskę ze schłodzonym tortem odwracamy do góry dnem na szerokiej desce i wyjmujemy z niej tort. Z każdej strony smarujemy go ubitą śmietanką. Warstwę śmietanki delikatnie wyrównujemy za pomocą płaskiej łopatki.

Biszkopt pokrojony w kostkę przyklejamy do śmietanowej warstwy tortu, lekko go dociskając. Tort ostrożnie przekładamy na paterę. Dekorujemy listkami świeżej mięty i cytryną pokrojoną w ćwiartki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Duży żuk Duży żuk
    290 dni temu
    A czy można chleb biały na wierzch 😋👍??

    odpowiedz

  • Big floppa Big floppa
    290 dni temu
    nie, nie można.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    287 dni temu
    Zdecydowanie nie polecamy takiej zamiany. Słodki biszkopt i słodki tort to znacznie lepsze połączenie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!