Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy 24-26 cm
- robot wielofunkcyjny
- sito o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- folię spożywczą
- metalową miskę z półokrągłym dnem
- paterę do podania tortu
- pędzelek
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę włóż do lodówki kilka godzin przed użyciem (najlepiej na noc), powinna być bardzo dobrze schłodzona. Kiedy będzie wystarczająco zimna, przelej ją do miski i ubij na sztywno.
BISZKOPT
Krok 1: UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓTKA JAJ
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Gdy białka staną się sztywne i nabiorą perłowego połysku, powoli dodajemy żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do jajek ubitych z cukrem przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej delikatnymi, ale zdecydowanymi ruchami.
Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy olej. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
By biszkopt był równy, po wyjęciu z tortownicy możemy odwrócić go spodem do góry, gdy jest jeszcze ciepły. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
KREM BUDYNIOWY
Krok 1: ZAGOTOWUJEMY MLEKO
400 ml mleka zagotowujemy w garnku na małym ogniu, 100 ml odstawiamy do późniejszego wykorzystania.
Krok 2: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM
Żółtka łączymy w misce z cukrem i nasionkami z laski wanilii. Laskę wanilii pozbawioną nasionek dodajemy do gotującego się mleka. Żółtka z cukrem ucieramy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mieszamy, by pozbyć się grudek. Dodajemy odstawione wcześniej zimne mleko. Ponownie mieszamy.
Krok 3: GOTUJEMY KREM BUDYNIOWY
Do żółtek z cukrem i mąką przelewamy zagotowane mleko. Dokładnie mieszamy i przelewamy całość z powrotem do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając za pomocą rózgi, aż płyn zagotuje się i zgęstnieje, nabierając konsystencji gęstego kremu.
Krok 4: STUDZIMY KREM
Krem zdejmujemy z ognia, jeszcze chwilę energicznie mieszamy, przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonego kremu dodajemy ubitą śmietankę. Mieszamy.
PONCZ
Krok 1: ZAGOTOWUJEMY SOK Z CUKREM
Sok z pomarańczy łączymy w rondelku z cukrem. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, by sok delikatnie zgęstniał, zyskując konsystencję syropu. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy likier pomarańczowy. Mieszamy.
SKŁADANIE TORTU
Krok 1: KROIMY BISZKOPT NA BLATY
Z wystudzonego biszkoptu odcinamy nierówną górę, a następnie kroimy go na 4 blaty o tej samej grubości. Ścinki biszkoptu odkładamy do późniejszego wykorzystania.
Miskę o średnicy odpowiadającej średnicy tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy dokładnie folią spożywczą.
Krok 2: RÓŻNICUJEMY ŚREDNICE BLATÓW
Pierwszy biszkoptowy blat, który będzie spodem tortu, dopasowujemy do średnicy miski – jeśli jest nieco szerszy, delikatnie ścinamy jego brzegi. Drugi blat wycinamy za pomocą nieco mniejszego naczynia (np. średniego talerzyka), trzeci i czwarty blat, które trafią na samą górę tortu – za pomocą małych miseczek. Ścinki tortu odkładamy do późniejszego wykorzystania.
Krok 3: SKŁADAMY I SCHŁADZAMY TORT
Do wyłożonej folią miski przekładamy niewielką porcję kremu. Na warstwie kremu układamy pierwszy biszkoptowy blat o najmniejszej średnicy i skrapiamy go pomarańczowym ponczem za pomocą pędzelka. Czynności te powtarzamy aż do wykorzystania całego kremu i wszystkich biszkoptowych blatów.
Warstwowy tort w misce wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 4: DEKORUJEMY TORT
Z odłożonych wcześniej ścinków biszkoptu odcinamy przypieczone brzegi, a jasną część ciasta kroimy w kostkę.
Miskę ze schłodzonym tortem odwracamy do góry dnem na szerokiej desce i wyjmujemy z niej tort. Z każdej strony smarujemy go ubitą śmietanką. Warstwę śmietanki delikatnie wyrównujemy za pomocą płaskiej łopatki.
Biszkopt pokrojony w kostkę przyklejamy do śmietanowej warstwy tortu, lekko go dociskając. Tort ostrożnie przekładamy na paterę. Dekorujemy listkami świeżej mięty i cytryną pokrojoną w ćwiartki.
Zobacz podobne
przepisy
Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!
Semifreddo z czarnym sezamem
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!
Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
Warstwowa panna cotta
Panna cotta to znany deser, który Paweł przygotował w nowej, zaskakującej odsłonie. Wypróbuj przepis na warstwową panna cottę i ciesz się jej śmietankowo-owocowym smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1391 dni temu
A czy można chleb biały na wierzch 😋👍??
odpowiedz
1391 dni temu
nie, nie można.
1388 dni temu
Zdecydowanie nie polecamy takiej zamiany. Słodki biszkopt i słodki tort to znacznie lepsze połączenie :)