![Warstwowa panna cotta Warstwowa panna cotta](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d32e46f3a6f9-bc1c1bbd4f96-KW30_PAWEL_panna_cotta_200707_34108_SS_29338_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- pucharki
- blender kielichowy
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU
Śmietankę z połową mleka zagotowujemy w garnku. Dodajemy cukier puder, mieszamy i wyłączamy ogień.
W drugiej połowie mleka namaczamy żelatynę. Mieszamy. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do zagotowanej śmietanki.
Śmietanową bazę deseru przelewamy do dzbanka, a jej część rozlewamy następnie do pucharków, tworząc pierwszą warstwę deseru. Pucharki odstawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, by warstwa stężała.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ Z AGRESTU
Agrest łączymy z połową wody w rondelku. Gotujemy chwilę na małym ogniu. Dodajemy cukier puder. Zagotowujemy i zdejmujemy rondelek z ognia.
Żelatynę namaczamy w drugiej połowie wody i odstawiamy, by napęczniała, a następnie dodajemy ją do agrestu. Mieszamy.
Całość przelewamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z BORÓWEK
Borówki łączymy z cukrem pudrem w naczyniu blendera. Miksujemy na gładki, jednolity mus. Dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy.
Krok 4: UKŁADAMY I SCHŁADZAMY WARSTWY DESERU
Na stężałą warstwę panna cotty dajemy warstwę galaretki agrestowej. Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut, by stężała.
Na stężałą warstwę galaretki agrestowej wykładamy drugą warstwę panna cotty i ponownie umieszczamy deser w lodówce na 20-30 minut. Gdy stężeje, dajemy kolejną owocową warstwę – żelkę z borówek – i przekładamy pucharki do lodówki na 20-30 minut – do stężenia.
Na stężałą warstwę żelki z borówek wykładamy trzecią warstwę panna cotty. Desery ponownie umieszczamy w lodówce na czas przygotowywania sosu malinowego.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY
Maliny przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na jednolity sos.
Krok 6: PODAJEMY DESER
Gdy ostatnia warstwa panna cotty stężeje w lodówce, na wierzch deseru wykładamy sos malinowy. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
![Panna cotta waniliowa z owocami lasu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/215b9289bca9-29461591074e-1250x700_panna_cota_KW_1422.webp)
Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!
![Tiramisu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7dba1de5adb5-6537859b60-KW_25_Tiramisu_z_truskawka_960x540.webp)
Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!
![Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c0c67be35b88-5b92df4a40-Cukiernik-grudzien-PL-1922927353_1250x700_2016.webp)
Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
![Kajmakowy deser tiramisu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/201b5a989a3b-bb6c6afb7cd5-kw22-pawel-malecki-kajmakowy-deser-tiramisu-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
- Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- Tiramisu ze śliwkami
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- Sernik chałwowy
- Panna cotta fit
- Halloweenowa panna cotta
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Wegański budyń z marakują
- Chili sin carne z mięsem wegańskim
- Zupa fasolowa
- Wegańskie ciasto à la panna cotta
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Chłodnik z botwiny
- Hamburgery orzechowe w chlebie
- Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
- Talarki pumpernikla z burakami
- Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
- Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
- Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
- Seromakowiec
- Indyk ze szparagami
- Deser cassata alla siciliana
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Komentarze (2)
1456 dni temu
beza pavlova inaczej :-) - taka okrasowa przełamana klasyka :-)
odpowiedz
1461 dni temu
Pychota
odpowiedz