
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- pucharki
- blender kielichowy
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU
Śmietankę z połową mleka zagotowujemy w garnku. Dodajemy cukier puder, mieszamy i wyłączamy ogień.
W drugiej połowie mleka namaczamy żelatynę. Mieszamy. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do zagotowanej śmietanki.
Śmietanową bazę deseru przelewamy do dzbanka, a jej część rozlewamy następnie do pucharków, tworząc pierwszą warstwę deseru. Pucharki odstawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, by warstwa stężała.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ Z AGRESTU
Agrest łączymy z połową wody w rondelku. Gotujemy chwilę na małym ogniu. Dodajemy cukier puder. Zagotowujemy i zdejmujemy rondelek z ognia.
Żelatynę namaczamy w drugiej połowie wody i odstawiamy, by napęczniała, a następnie dodajemy ją do agrestu. Mieszamy.
Całość przelewamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z BORÓWEK
Borówki łączymy z cukrem pudrem w naczyniu blendera. Miksujemy na gładki, jednolity mus. Dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy.
Krok 4: UKŁADAMY I SCHŁADZAMY WARSTWY DESERU
Na stężałą warstwę panna cotty dajemy warstwę galaretki agrestowej. Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut, by stężała.
Na stężałą warstwę galaretki agrestowej wykładamy drugą warstwę panna cotty i ponownie umieszczamy deser w lodówce na 20-30 minut. Gdy stężeje, dajemy kolejną owocową warstwę – żelkę z borówek – i przekładamy pucharki do lodówki na 20-30 minut – do stężenia.
Na stężałą warstwę żelki z borówek wykładamy trzecią warstwę panna cotty. Desery ponownie umieszczamy w lodówce na czas przygotowywania sosu malinowego.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY
Maliny przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na jednolity sos.
Krok 6: PODAJEMY DESER
Gdy ostatnia warstwa panna cotty stężeje w lodówce, na wierzch deseru wykładamy sos malinowy. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Jajka na miękko
- Boczek pieczony
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Golonka pieczona po bawarsku
- Spaghetti carbonara
- Nuggetsy z kurczaka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Burek ze szpinakiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1900 dni temu
beza pavlova inaczej :-) - taka okrasowa przełamana klasyka :-)
Odpowiedz
1905 dni temu
Pychota
Odpowiedz