zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • pucharki
  • blender kielichowy

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU

Śmietankę z połową mleka zagotowujemy w garnku. Dodajemy cukier puder, mieszamy i wyłączamy ogień.  

W drugiej połowie mleka namaczamy żelatynę. Mieszamy. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do zagotowanej śmietanki.

Śmietanową bazę deseru przelewamy do dzbanka, a jej część rozlewamy następnie do pucharków, tworząc pierwszą warstwę deseru. Pucharki odstawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, by warstwa stężała.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ Z AGRESTU

Agrest łączymy z połową wody w rondelku. Gotujemy chwilę na małym ogniu. Dodajemy cukier puder. Zagotowujemy i zdejmujemy rondelek z ognia.  

Żelatynę namaczamy w drugiej połowie wody i odstawiamy, by napęczniała, a następnie dodajemy ją do agrestu. Mieszamy.

Całość przelewamy do naczynia blendera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z BORÓWEK

Borówki łączymy z cukrem pudrem w naczyniu blendera. Miksujemy na gładki, jednolity mus. Dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy.

Krok 4: UKŁADAMY I SCHŁADZAMY WARSTWY DESERU

Na stężałą warstwę panna cotty dajemy warstwę galaretki agrestowej. Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut, by stężała.

Na stężałą warstwę galaretki agrestowej wykładamy drugą warstwę panna cotty i ponownie umieszczamy deser w lodówce na 20-30 minut. Gdy stężeje, dajemy kolejną owocową warstwę – żelkę z borówek – i przekładamy pucharki do lodówki na 20-30 minut – do stężenia.

Na stężałą warstwę żelki z borówek wykładamy trzecią warstwę panna cotty. Desery ponownie umieszczamy w lodówce na czas przygotowywania sosu malinowego.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY

Maliny przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na jednolity sos.

Krok 6: PODAJEMY DESER

Gdy ostatnia warstwa panna cotty stężeje w lodówce, na wierzch deseru wykładamy sos malinowy. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Małgorzata Żuk Małgorzata Żuk
    87 dni temu
    beza pavlova inaczej :-) - taka okrasowa przełamana klasyka :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    92 dni temu
    Pychota

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram