Agrest - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!

Warstwowa panna cotta
Panna cotta to znany deser, który Paweł przygotował w nowej, zaskakującej odsłonie. Wypróbuj przepis na warstwową panna cottę i ciesz się jej śmietankowo-owocowym smakiem!

Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!

Chipsy z jabłek
Chipsy z jabłek to idealna przekąska na imprezę lub podczas oglądania filmu. Spróbuj koniecznie!

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

Czy agrest jest zdrowy?
Agrest posiada wiele cennych właściwości pomocnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zawdzięcza to przede wszystkim wysokiej zawartości kwasów organicznych oraz obecności kilku znaczących witamin i minerałów. To wszystko sprawia, że agrest stanowi wartościowy składnik diety, dlatego warto się nim zajadać – zwłaszcza w sezonie, gdy mamy dostęp do świeżych owoców.
Jakie witaminy ma agrest?
Agrest zawiera witaminy, które wpływają głównie na wzmocnienie odporności organizmu oraz poprawę wzroku. Najwięcej znajdziemy w nim bowiem witaminy C. Owoc ten jest również dobrym źródłem błonnika.
Ile kalorii ma agrest?
Agrest ma niewiele kalorii, dlatego mogą go spożywać nawet osoby będące na diecie odchudzającej. Z pewnością niektórych ucieszy więc fakt, że 100 g agrestu to zaledwie 44 kcal. Niskokaloryczność jest mocnym atutem tego owocu, tuż obok lekkostrawności, którą zapewnia mu zawartość błonnika.
Co zrobić z agrestu?
Z agrestu można zrobić wiele pysznych przekąsek oraz napojów. Do tych pierwszych z pewnością należy zaliczyć np. lekkie ciasto jogurtowe z agrestem i płatkami owsianym albo crumble, czyli mieszankę owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. Agrest to także doskonała baza koktajli, smoothies itp. Orzeźwiający smak tego owocu zaspokoi nawet największe pragnienie w letnie dni.
Co zrobić z agrestu na zimę?
Z agrestu na zimę można zrobić wiele rodzajów przetworów, które swoim aromatem będą nam przypominać o smaku świeżych owoców. W sezonie warto więc zaprawić agrest w postaci kompotów, konfitur, dżemów czy musów, które posłużą nam później do przygotowania pysznych deserów. Z kolei wielbicielom mocniejszych trunków agrest przypadnie do gustu również w nalewkach i winach.
Czy agrest można mrozić?
Z pewnością wiele osób ucieszy fakt, że agrest można mrozić. Owoc ten dobrze znosi niskie temperatury, więc spokojnie można przechowywać go w zamrażarce nawet do 12 miesięcy. Pamiętajmy tylko, aby przed mrożeniem oczyścić jagody agrestu z szypułek i ogonków, a następnie dokładnie je umyć i osuszyć.
Z czym łączyć agrest?
Agrest najlepiej łączyć z innymi sezonowymi owocami, takimi jak jagody, porzeczki czy czereśnie. Szczególnie dobraną parę tworzy z truskawkami, które dodaje się często do dżemów agrestowych, aby przełamać charakterystyczną kwaskowość nutą słodyczy. Z tym duetem warto podać m.in. chipsy jabłkowe – będą świetnie smakować serwowane z sosem agrestowo-truskawkowym.
Agrest, będący gatunkiem porzeczki, jest – podobnie jak i jego kuzynki – owocem nieco pomijanym w polskiej kuchni. Nie pozwólmy jednak, aby przepisy naszych babć i mam na orzeźwiające kompoty czy soki agrestowe oraz pyszne ciasta z dodatkiem tego owocu zostały schowane głęboko w szufladzie. Jedzmy agrest zarówno w świeżej, jak i przetworzonej postaci, bo naprawdę warto.