• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • naczynie żaroodporne

Krok 1: Przygotowujemy owoce 

Cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Listki ziół obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy ze skórką z cytryny i cukrem. Jagody, czerwone porzeczki, agrest myjemy i osączamy. Czerwone porzeczki obrywamy z gałązek, agrest oczyszczamy z szypułek. Owoce przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie, morele i śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do reszty owoców. Posypujemy cukrem z ziołami (zostawiamy 2 łyżki) i delikatnie mieszamy.

Krok 2: Pieczemy crumble

Płatki owsiane, brązowy cukier, masło i mąkę zagniatamy i rozkładamy na owocach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30-40 minut, aż będzie chrupiący.

Krok 3: Podajemy ze śmietaną

Śmietanę ubijamy, dodajemy jogurt i pozostały cukier z ziołami. Podajemy z letnim crumble’em.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Edyta Edyta
    337 dni temu
    Pycha!!! Jedliśmy już bez śmietanki, ale i tak było przednie. Proporcje owoców dodałam na oko, jedyne czego mi zabrakło to brzoskwinie - ale dałam więcej moreli i śliwek, do tego sporo agrestu (świetnie pasował, chyba najlepszy w tym zestawie) i mrożone jagody jeszcze z zapasów z zeszłego roku ;-) cukier ziołowy - kropka nad "i", myślę że to dzięki niemu crumble było wyjątkowe ;-) Dzięki za przepis!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram