Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Przygotowujemy owoce
Cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Listki ziół obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy ze skórką z cytryny i cukrem. Jagody, czerwone porzeczki, agrest myjemy i osączamy. Czerwone porzeczki obrywamy z gałązek, agrest oczyszczamy z szypułek. Owoce przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie, morele i śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do reszty owoców. Posypujemy cukrem z ziołami (zostawiamy 2 łyżki) i delikatnie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy crumble
Płatki owsiane, brązowy cukier, masło i mąkę zagniatamy i rozkładamy na owocach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30-40 minut, aż będzie chrupiący.
Krok 3: Podajemy ze śmietaną
Śmietanę ubijamy, dodajemy jogurt i pozostały cukier z ziołami. Podajemy z letnim crumble’em.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Nuggetsy z kurczaka
- Piernik świąteczny
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba z piekarnika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Łazanki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3052 dni temu
Pycha!!! Jedliśmy już bez śmietanki, ale i tak było przednie. Proporcje owoców dodałam na oko, jedyne czego mi zabrakło to brzoskwinie - ale dałam więcej moreli i śliwek, do tego sporo agrestu (świetnie pasował, chyba najlepszy w tym zestawie) i mrożone jagody jeszcze z zapasów z zeszłego roku ;-) cukier ziołowy - kropka nad "i", myślę że to dzięki niemu crumble było wyjątkowe ;-) Dzięki za przepis!
Odpowiedz