Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 27 cm
  • folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Przygotowujemy ciasto krucho-owsiane

Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka oraz jogurt. Składniki starannie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1–1,5 cm i za pomocą noża tniemy na wąskie paski.

Krok 2: Mieszamy składniki ciasta na spód

Łączymy składniki marynaty

Owoce myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy kolejno wszystkie pozostałe składniki, staranie łącząc w jednolitą masę. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką z płatków owsianych. Ciasto przelewamy do formy.

 

 

 

 

Krok 3: Układamy owoce na cieście

 Farsz nakładamy na schab

Następnie równomiernie rozkładamy agrest.

 

 

 

Krok 4: Układamy paski ciasta krucho-owsianego

Łączymy składniki marynaty

Na tak przygotowane ciasto nakładamy ciasto kruche pocięte w paski, tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C z włączonym termoobiegiem na ok. 40 minut.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Zosia Zosia
    729 dni temu
    Widać, że ciasto ma "zakalec"...dlaczego?

    odpowiedz

  • Agata Agata
    726 dni temu
    Agrest ma dużo soku co zwiększa prawdopodobieństwo zakalca. A jak do tego do ciasta doda się jogurt, to cud jak nie wyjdzie taki klajster. Z drugiej strony niektórzy lubią zakalca, pewnie to przepis dla nich.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram