Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 27 cm
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto krucho-owsiane
Miksujemy płatki owsiane na mąkę. Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka oraz jogurt. Składniki starannie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1–1,5 cm i za pomocą noża tniemy na wąskie paski.
Krok 2: Mieszamy składniki ciasta na spód
Owoce myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy kolejno wszystkie pozostałe składniki, staranie łącząc w jednolitą masę. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką z płatków owsianych. Ciasto przelewamy do formy.
Krok 3: Układamy owoce na cieście
Następnie równomiernie rozkładamy agrest.
Krok 4: Układamy paski ciasta krucho-owsianego
Na tak przygotowane ciasto nakładamy ciasto kruche pocięte w paski, tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C z włączonym termoobiegiem na ok. 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!
Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.
Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Dorsz czarny na szpinaku
- Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
- Racuchy na jogurcie
- Arancini – faszerowane kulki ryżowe
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Chicago’s pizza
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Lody rabarbarowo-jogurtowe
- Ciasto jogurtowe – przepis
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Banana split
- Magdalenki na 2 sposoby
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Egzotyczne lody ananasowe
- Róże karnawałowe
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Tarta tatin z morelami
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2949 dni temu
Widać, że ciasto ma "zakalec"...dlaczego?
odpowiedz
2946 dni temu
Agrest ma dużo soku co zwiększa prawdopodobieństwo zakalca. A jak do tego do ciasta doda się jogurt, to cud jak nie wyjdzie taki klajster. Z drugiej strony niektórzy lubią zakalca, pewnie to przepis dla nich.