
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 27 cm
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto krucho-owsiane
Miksujemy płatki owsiane na mąkę. Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka oraz jogurt. Składniki starannie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1–1,5 cm i za pomocą noża tniemy na wąskie paski.
Krok 2: Mieszamy składniki ciasta na spód
Owoce myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy kolejno wszystkie pozostałe składniki, staranie łącząc w jednolitą masę. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką z płatków owsianych. Ciasto przelewamy do formy.
Krok 3: Układamy owoce na cieście
Następnie równomiernie rozkładamy agrest.
Krok 4: Układamy paski ciasta krucho-owsianego
Na tak przygotowane ciasto nakładamy ciasto kruche pocięte w paski, tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C z włączonym termoobiegiem na ok. 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!

Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Chlebek bananowy
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Spaghetti bolognese
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kartacze z mięsem
- Tort lodowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3241 dni temu
Widać, że ciasto ma "zakalec"...dlaczego?
odpowiedz
3238 dni temu
Agrest ma dużo soku co zwiększa prawdopodobieństwo zakalca. A jak do tego do ciasta doda się jogurt, to cud jak nie wyjdzie taki klajster. Z drugiej strony niektórzy lubią zakalca, pewnie to przepis dla nich.