zobacz film Angielski przysmak owocowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto kruche

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy cukier wanilinowy, masło i siekamy całość na drobne kawałki. Dodajemy cukier puder, żółtko, chwilę siekamy i zagniatamy ciasto (jeżeli masa nie będzie się łączyć – dodajemy łyżkę jogurtu). Zawijamy w folię i chłodzimy 40 minut w lodówce.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy jajka oraz żółtko. Do dobrze ubitej i napowietrzonej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę dzielimy na dwie części: 3/4 oraz 1/4. Do mniejszej dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Formę o średnicy 24 cm, smarujemy masłem i posypujemy okruszkami (lub pokruszonymi biszkoptami). Większą część ciasta przekładamy na dno formy. Na wierzch delikatnie nakładamy ciasto z jogurtem, na cieście układamy morele i borówki.

Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm, tniemy w paski o szerokości około 1-1,5 cm i układamy na owocach. Paski smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 45-50 minut w temp. 170°C (termoobieg). Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    597 dni temu
    Bardzo dobry placek delikatne ciasto i krucha maślana kratka.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    736 dni temu
    wstrętne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    736 dni temu
    nie dore

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    904 dni temu
    Maja, oczywiście.

    odpowiedz

  • Maja Maja
    904 dni temu
    Mam pytanie czy zamiast metalowej formy można zrobić w sylikonowej ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    942 dni temu
    Magdo, można spróbować z nektarynkami, jednak uważaj - jeśli są bardzo dojrzałe i soczyste mogą puścić dużo soków podczas pieczenia.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    942 dni temu
    Witam, w moim Lidlu nie było dziś moreli, kupiłam nektarynki, czy nadadzą się do tego ciasta?

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    942 dni temu
    Dziekuje za odpowiedź. To prawda, być może moje pytanie mogło wydawać sie głupie jednak zwracam uwagę na najmniejsze szczegóły dlatego że moja przygoda z pieczeniem zaczeła się calkiem niedawno, chcę aby wszystko wychodziło perfekcyjnie ;) Wracajac do ciasta - po upieczeniu prezentuje sie bardzo ładnie. Fajnie czuć posmak jogurtu, a kruszonka jest słodka i chrupiąca. Moim znajomym smakowało, jednak dla mnie była wyczuwalna jakby lekka goryczka (wydaje mi sie że to skórka moreli była jej przyczyną) nastepnym razem spróbuje upiec ciasto ale morele zamienie na obrane ze skórki brzoskwinie. pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    942 dni temu
    Ja rozumiem, że nie wszyscy korzystający z przepisów Kuchni Lidla muszą być doświadczonymi kucharzami / cukiernikami i dopytywać o szczegóły przepisów i wykonania, jednak bez przesady... Moim przesadą są pytania w stylu "nie mam w domu żółtej miski, czy mogę wymieszać składniki w niebieskiej?" Przepraszam, nie chcę nikogo urazić ale jak się czyta komentarze pod niektórymi przepisami to można odnieść takie wrażenie...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    945 dni temu
    Karolino, oczywiście tortownica też się sprawdzi :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    945 dni temu
    Czy zamiast formy o cienkim dnie mogę użyć zwykłej tortownicy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    946 dni temu
    Matyldo, oczywiście do ciasta możesz użyć cukru waniliowego domowej roboty :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    946 dni temu
    Przecież w ofercie Lidla znajduje się świeża wanilia. Dlaczego więc we wszystkich ciastach/ deserach pan Paweł używa cukru waniliNowego??? Nawet w dziale "triki" pokazane jest jak zrobić domowy cukier z wanilią. A tu... sztuczne sztuczności :-( A na marginesie- do ciasta (każdego) wolę zamiast herbaty gorzką, czarną kawę :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram