zobacz film Ciasto z morelami i suszoną żurawiną

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę o średnicy 26 cm

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Jajka także wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej. 

Przygotowanie

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier wanilinowy, jaja, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pokrojone w półksiężyce morele układamy na wierzchu ciasta, posypujemy żurawiną i cukrem trzcinowym. Pieczemy 40-45 minut w temp. 200°C (bez termoobiegu). Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Ziemia Ziemia
    3348 dni temu
    Ja posypałam ciasto dodatkowo startym marcepanem. Dopiero na tę warstwę położyłam morele w połówkach. PYCHA !!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3347 dni temu
    Ziemia, świetny pomysł! :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3385 dni temu
    Asiu, ciasto powinno mieć po wyrośnięciu wysokość około 3-4 cm :)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3385 dni temu
    Tylko mi ciasto nie za bardzo urosło? Moje ma około 3cm wysokości i wygląda bardziej jak tarta ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3386 dni temu
    Oli, oczywiście możesz próbować z różnymi owocami, np. nektarynkami, brzoskwiniami, gruszkami, jabłkami, śliwkami... ;) Ważne, by owoce nie były zbyt miękkie (mocno dojrzałe).

    odpowiedz

  • Oli Oli
    3389 dni temu
    Czy mogą być inne owoce ( by nie namokło ciasto ) ? Przy okazji mam serdeczną prośbę, by foto wszystkich ciast dawać także w "pionie" a nie tylko z wierzchu, bo jak wygląda ciasto w przekroju jest bardzo ważne ;)

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    3393 dni temu
    Upiekłam to ciasto z morelami z mojego ogródka , jest przepyszne ! Polecam wszystkim ,bo jest tanie i łatwe w wykonaniu. Użyłam tortownicy 24 cm i jest w sam raz . Panie Pawle wielkie dzięki za przepis !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3398 dni temu
    Werka, nie pozostaje Ci nic innego, jak przygotować nowe :)

    odpowiedz

  • Werka Werka
    3398 dni temu
    Pyszne ! Błyskawicznie zniknęło z talerza!

    odpowiedz

  • ik ik
    3400 dni temu
    Super! Błyskawiczne, a przy tym pyszne. Zniknęło w jedno popołudnie.

    odpowiedz

  • scorpio scorpio
    3401 dni temu
    Robiłam dzisiaj rano, do popołudniowej kawy - ciasto robi się dosyć szybko i jest bardzo dobre.

    odpowiedz

  • Magdzik Magdzik
    3402 dni temu
    Bardzo smaczne ciasto i prezentuje się pięknie. Poza tym bardzo szybko się je robi

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3408 dni temu
    W moim przepisie, na bardzo podobne ciasto z owocami, dodaje się jeszcze naturalny jogurt :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!