zobacz film Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Gruszki kroimy w cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny.

Na suchej patelni lub w dużym rondlu karmelizujemy cukier na mocno złoty kolor. Następnie do skarmelizowanego cukru wlewamy białe wino (bardzo ostrożnie, aby uniknąć oparzenia się), które doprowadzamy do konsystencji sosu, dodajemy cząstki gruszek skropionych sokiem z cytryny. Gruszki karmelizujemy około 3-5 minut, co chwilę mieszając.

Następnie gruszki przekładamy do naczynia żaroodpornego np. od tarty. Gruszki rozkładamy równomiernie, wypełniając całe dno naczynia.

Do sosu, który pozostał nam po karmelizowaniu gruszek, wrzucamy suszone żurawiny, gotujemy aż do całkowitego zredukowania sosu. Gruszki posypujemy żurawinami.

Do miski dodajemy mąkę, masło, cukier oraz płatki owsiane i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą rąk aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Kruszonkę równomiernie rozsypujemy na przestudzonych gruszkach i żurawinach.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C na 30-35 minut.

Upieczone ciasto dekorujemy cząstkami gruszek oraz suszonymi żurawinami.

Jak podawać

Podajemy na ciepło, można serwować z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Roksana Roksana
    1157 dni temu
    Deser jest rewelacyjny!!! jednak za słodki ...następnym razem dodam pół cukru :) ponadto ciężko go podać bo się rozwala....może lepiej w salaterkach z lodami np cytrynowymi,,,, albo może lepiej piec w małych kokilkach :) jednak mimo modyfikacji gorąco polecam

    odpowiedz

  • Łasuch Łasuch
    1221 dni temu
    Według przepisu, do kruszonki trzeba dodać tylko część mąki. Co należy zrobić z resztą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1246 dni temu
    Marto, karmelizowane gruszki zawsze będą słodkie :) Możesz następnym razem wybrać mniej słodką odmianę tego owocu. I koniecznie jeść z lodami :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1247 dni temu
    zapach w mieszkaniu był cudny.... ale te gruszki wyszły mega słodkie.... Lubię słodycze, ale bez przesady.... może za długo te gruszki karmelizowałam...? (5 min). Trzeba je jeść z lodami, bo tak same to za słodkie....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1258 dni temu
    Gościu, które konkretnie filmy masz na myśli?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1258 dni temu
    zauważyłam, że nie działają filmiki, jak dane ciasto było robione, czy to jest błąd techniczny? czy one po jakimś czasie wygasają?

    odpowiedz

  • Lucy Lucy
    1297 dni temu
    Wygląda pysznie!

    odpowiedz

  • piret piret
    1309 dni temu
    czy wino półsłodkie może być... nie mam innego w domu :/

    odpowiedz

  • Madziak Madziak
    1328 dni temu
    już trzy razy zrobiłam ten deser w ciągu 2 tygodni:) w mojej rodzinie zrobił furorę na ciepło z lodami! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1334 dni temu
    Ja zamiast żurawiny dałam daktyle, zamiast wina amaretto...po prostu nie miałam. Powiem tak, to był jeden z najlepszych deserów jaki jadłam w życiu. Łatwy w wykonaniu, szybki....a zapach jaki unosił się w kuchni....bajka. Jedliśmy na ciepło....wprost rozkosz dla podniebienia. Na pewno na stałe zagości w naszym menu.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1343 dni temu
    Wszystko sie udało. Danie bardzo dobre tylko jak dla mnie za słodkie. Moze następnym razem dam mniej cukru do kruszonki i mnie żurawiny. Pozdrawiam. 😄😄😄👍

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1352 dni temu
    Matyldo dziękujemy za czujność! Oczywiście właściwy fragment jest już dopisany do przepisu :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1353 dni temu
    Faktycznie! Że też tego wcześniej nie zauważyłam ;-) Przepis tekstowy jest nieco obcięty w stosunku do filmu. Brakuje fragmentu o kruszonce... m.in. z cukru wanili(n)owego i płatków owsianych, o których wspominają przedmówcy. Pewnie kuchnialidla poprawi się najszybciej jak będzie mogła ;-)

    odpowiedz

  • gosc gosc
    1353 dni temu
    Ja tez tak mysle..a co z cukrem waniliowym i platkami owsianymi?

    odpowiedz

  • Renata Renata
    1353 dni temu
    Chyba brakuje części przepisu?!

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1353 dni temu
    (1) Czy można karmelizować gruszki w brązowym cukrze, demerara lub muscovado? Albo dodać do dania cynamon, goździki, itp... (2) Pytanie techniczne, słyszałam że rozpuszczanego cukru nie wolno mieszać. Są tu różne szkoły?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram