Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
Na suchej patelni lub w dużym rondlu karmelizujemy cukier na mocno złoty kolor. Następnie do skarmelizowanego cukru wlewamy białe wino (bardzo ostrożnie, aby uniknąć oparzenia się), które doprowadzamy do konsystencji sosu, dodajemy cząstki gruszek skropionych sokiem z cytryny. Gruszki karmelizujemy około 3-5 minut, co chwilę mieszając.
Następnie gruszki przekładamy do naczynia żaroodpornego np. od tarty. Gruszki rozkładamy równomiernie, wypełniając całe dno naczynia.
Do sosu, który pozostał nam po karmelizowaniu gruszek, wrzucamy suszone żurawiny, gotujemy aż do całkowitego zredukowania sosu. Gruszki posypujemy żurawinami.
Do miski dodajemy mąkę, masło, cukier oraz płatki owsiane i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą rąk aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Kruszonkę równomiernie rozsypujemy na przestudzonych gruszkach i żurawinach.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C na 30-35 minut.
Upieczone ciasto dekorujemy cząstkami gruszek oraz suszonymi żurawinami.
Jak podawać
Podajemy na ciepło, można serwować z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto ryżowe
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!
Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Ciasto czekoladowo-owsiane
Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Sernik krakowski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
1194 dni temu
Pan Małecki z reguły dodaje zbyt dużo cukru. Stosując jego przepisy należy podaną ilość zmniejszyć co najmniej o 1/4.
odpowiedz
3499 dni temu
Deser jest rewelacyjny!!! jednak za słodki ...następnym razem dodam pół cukru :) ponadto ciężko go podać bo się rozwala....może lepiej w salaterkach z lodami np cytrynowymi,,,, albo może lepiej piec w małych kokilkach :) jednak mimo modyfikacji gorąco polecam
odpowiedz
3563 dni temu
Według przepisu, do kruszonki trzeba dodać tylko część mąki. Co należy zrobić z resztą?
odpowiedz
3588 dni temu
Marto, karmelizowane gruszki zawsze będą słodkie :) Możesz następnym razem wybrać mniej słodką odmianę tego owocu. I koniecznie jeść z lodami :)
odpowiedz
3589 dni temu
zapach w mieszkaniu był cudny.... ale te gruszki wyszły mega słodkie.... Lubię słodycze, ale bez przesady.... może za długo te gruszki karmelizowałam...? (5 min). Trzeba je jeść z lodami, bo tak same to za słodkie....
odpowiedz
3600 dni temu
Gościu, które konkretnie filmy masz na myśli?
odpowiedz
3600 dni temu
zauważyłam, że nie działają filmiki, jak dane ciasto było robione, czy to jest błąd techniczny? czy one po jakimś czasie wygasają?
odpowiedz
3639 dni temu
Wygląda pysznie!
odpowiedz
3651 dni temu
czy wino półsłodkie może być... nie mam innego w domu :/
odpowiedz
3670 dni temu
już trzy razy zrobiłam ten deser w ciągu 2 tygodni:) w mojej rodzinie zrobił furorę na ciepło z lodami! :)
odpowiedz
3676 dni temu
Ja zamiast żurawiny dałam daktyle, zamiast wina amaretto...po prostu nie miałam. Powiem tak, to był jeden z najlepszych deserów jaki jadłam w życiu. Łatwy w wykonaniu, szybki....a zapach jaki unosił się w kuchni....bajka. Jedliśmy na ciepło....wprost rozkosz dla podniebienia. Na pewno na stałe zagości w naszym menu.
odpowiedz
3685 dni temu
Wszystko sie udało. Danie bardzo dobre tylko jak dla mnie za słodkie. Moze następnym razem dam mniej cukru do kruszonki i mnie żurawiny. Pozdrawiam. 😄😄😄👍
odpowiedz
3694 dni temu
Matyldo dziękujemy za czujność! Oczywiście właściwy fragment jest już dopisany do przepisu :)
odpowiedz
3695 dni temu
Faktycznie! Że też tego wcześniej nie zauważyłam ;-) Przepis tekstowy jest nieco obcięty w stosunku do filmu. Brakuje fragmentu o kruszonce... m.in. z cukru wanili(n)owego i płatków owsianych, o których wspominają przedmówcy. Pewnie kuchnialidla poprawi się najszybciej jak będzie mogła ;-)
odpowiedz
3695 dni temu
Ja tez tak mysle..a co z cukrem waniliowym i platkami owsianymi?
odpowiedz
3695 dni temu
Chyba brakuje części przepisu?!
odpowiedz
3695 dni temu
(1) Czy można karmelizować gruszki w brązowym cukrze, demerara lub muscovado? Albo dodać do dania cynamon, goździki, itp... (2) Pytanie techniczne, słyszałam że rozpuszczanego cukru nie wolno mieszać. Są tu różne szkoły?
odpowiedz
zobacz wszystkie