Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Gruszki dokładnie myjemy i obieramy, tak by pozostawić sam ogonek. Za pomocą przyrządu do robienia kulek z owoców wydrażamy środek z gruszki.

Następnie do garnka wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy. Zagotowujemy całość pod przykryciem. Do gotującego się płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.

Nadzienie śliwkowe

W małym rondelku na bardzo małym ogniu gotujemy śliwki pokrojone w kostkę w wywarze winnym, który pozostał z gotowania gruszek. Orzechy prażymy w piekarniku i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do wystudzonego nadzienia śliwkowego.

Sos czekoladowy

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i pociąć na paseczki o szerokości 1 cm. Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru, osuszamy, a nastepnie nadziewamy nadzieniem śliwkowym.

Rozwałkowanym i pociętym w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.

Gruszki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C przez 7-12 min do uzyskania złotego koloru.

Jak podawać

Na dno talerza wylewamy zimny sos czekoladowy i stawiamy na nim gruszkę. Deser podajemy zaraz po upieczeniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    1127 dni temu
    czym można zastąpić wino aby deser był bezalkoholowy i żeby nie stracić walorów smakowych gruszek??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1127 dni temu
    Drogi Gościu, wino możesz zastąpić sokiem, np.: porzeczkowym lub z innych czerwonych owoców.
  • Gość1 Gość1
    1502 dni temu
    Rewelacyjny przepis. Dzisiaj zrobiłam na deser i wszyscy się zajadali :) Pyszne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1849 dni temu
    Olgo, zrób koniecznie i podziel się z nami opinią!

    odpowiedz

  • Olga Zaczkowska Olga Zaczkowska
    1849 dni temu
    już mi ślinka leci muszę to zrobić :)

    odpowiedz

  • Szajba Szajba
    1890 dni temu
    zrobilam! wyszly prawie tak ladnie jak na Waszym zdjeciu:) co goscie skomentowali: "tu jest jakby luksusowo":D

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    1891 dni temu
    Udały się, są kuszace błyszczące i pyszne!! Kupilam twarde gruszki i gotowalam na minimalnym ogniu co nadało im niesamowitego aromatu. Dla wzmocnienia smaku gorące gruszki polałam whysky a zamiast farszu wsadzilam do środka czekoladki. Pychota polecam :)

    odpowiedz

  • Kama Kama
    1893 dni temu
    Hm, na zdjęciu gruszki prezentują się świetnie, ale poziom wykonania powinien być oznaczony zdecydowanie jako TRUDNY! Ugotowałam 3 porcje gruszek - wszystkie się rozpadły. Za drugim razem gotowałam 5 min, za trzecim - 3 min. Za czwartym razem ugotowałam w skórce - również się rozpadły i wyglądają wprost fatalnie. Nie mam pojęcia jak je postawić, tym bardziej owinąć ciastem...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1896 dni temu
    Gruszki dużo lepiej smakują na ciepło, dlatego zalecamy podawać je zaraz po wyciągnięciu z piekarnika :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1896 dni temu
    Czy gruszki na zimno też będą dobre czy lepiej podawać od razu po wyciągnięciu z piekarnika?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1896 dni temu
    Gruszki super się prezentują, ciasto Linessa już kupiłam, jeszcze kilka składników i też takie zrobię :)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1897 dni temu
    Fajne gruszeczki,mam zamiar je przygotować dla moich gości :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram