
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy, tak by pozostawić sam ogonek. Za pomocą przyrządu do robienia kulek z owoców wydrażamy środek z gruszki.
Następnie do garnka wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy. Zagotowujemy całość pod przykryciem. Do gotującego się płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie śliwkowe
W małym rondelku na bardzo małym ogniu gotujemy śliwki pokrojone w kostkę w wywarze winnym, który pozostał z gotowania gruszek. Orzechy prażymy w piekarniku i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do wystudzonego nadzienia śliwkowego.
Sos czekoladowy
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.
Ciasto francuskie
Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i pociąć na paseczki o szerokości 1 cm. Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru, osuszamy, a nastepnie nadziewamy nadzieniem śliwkowym.
Rozwałkowanym i pociętym w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.
Gruszki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C przez 7-12 min do uzyskania złotego koloru.
Jak podawać
Na dno talerza wylewamy zimny sos czekoladowy i stawiamy na nim gruszkę. Deser podajemy zaraz po upieczeniu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Sernik pistacjowy
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Mini burgery
- Burek ze szpinakiem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba z piekarnika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
3626 dni temu
czym można zastąpić wino aby deser był bezalkoholowy i żeby nie stracić walorów smakowych gruszek??
Odpowiedz
3626 dni temu
Drogi Gościu, wino możesz zastąpić sokiem, np.: porzeczkowym lub z innych czerwonych owoców.
4001 dni temu
Rewelacyjny przepis. Dzisiaj zrobiłam na deser i wszyscy się zajadali :) Pyszne :)
Odpowiedz
4348 dni temu
Olgo, zrób koniecznie i podziel się z nami opinią!
Odpowiedz
4348 dni temu
już mi ślinka leci muszę to zrobić :)
Odpowiedz
4389 dni temu
zrobilam! wyszly prawie tak ladnie jak na Waszym zdjeciu:) co goscie skomentowali: "tu jest jakby luksusowo":D
Odpowiedz
4390 dni temu
Udały się, są kuszace błyszczące i pyszne!! Kupilam twarde gruszki i gotowalam na minimalnym ogniu co nadało im niesamowitego aromatu. Dla wzmocnienia smaku gorące gruszki polałam whysky a zamiast farszu wsadzilam do środka czekoladki. Pychota polecam :)
Odpowiedz
4392 dni temu
Hm, na zdjęciu gruszki prezentują się świetnie, ale poziom wykonania powinien być oznaczony zdecydowanie jako TRUDNY! Ugotowałam 3 porcje gruszek - wszystkie się rozpadły. Za drugim razem gotowałam 5 min, za trzecim - 3 min. Za czwartym razem ugotowałam w skórce - również się rozpadły i wyglądają wprost fatalnie. Nie mam pojęcia jak je postawić, tym bardziej owinąć ciastem...
Odpowiedz
4394 dni temu
Gruszki dużo lepiej smakują na ciepło, dlatego zalecamy podawać je zaraz po wyciągnięciu z piekarnika :)
Odpowiedz
4395 dni temu
Czy gruszki na zimno też będą dobre czy lepiej podawać od razu po wyciągnięciu z piekarnika?
Odpowiedz
4395 dni temu
Gruszki super się prezentują, ciasto Linessa już kupiłam, jeszcze kilka składników i też takie zrobię :)
Odpowiedz
4396 dni temu
Fajne gruszeczki,mam zamiar je przygotować dla moich gości :)
Odpowiedz
zobacz wszystkie