Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy, tak by pozostawić sam ogonek. Za pomocą przyrządu do robienia kulek z owoców wydrażamy środek z gruszki.
Następnie do garnka wlewamy wode, wino i wsypujemy przyprawy. Zagotowujemy całość pod przykryciem. Do gotującego się płynu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem 10 min. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie śliwkowe
W małym rondelku na bardzo małym ogniu gotujemy śliwki pokrojone w kostkę w wywarze winnym, który pozostał z gotowania gruszek. Orzechy prażymy w piekarniku i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do wystudzonego nadzienia śliwkowego.
Sos czekoladowy
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i dodajemy do niej 90 ml wywaru winnego oraz masło.
Ciasto francuskie
Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i pociąć na paseczki o szerokości 1 cm. Gruszki wyjmujemy z zimnego wywaru, osuszamy, a nastepnie nadziewamy nadzieniem śliwkowym.
Rozwałkowanym i pociętym w cienkie paseczki ciastem francuskim owijamy gruszki i smarujemy rozmieszanym jajkiem.
Gruszki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 210°C przez 7-12 min do uzyskania złotego koloru.
Jak podawać
Na dno talerza wylewamy zimny sos czekoladowy i stawiamy na nim gruszkę. Deser podajemy zaraz po upieczeniu.
Zobacz podobne
przepisy
Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.
Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
Słodka przekąska dla łasuchów w sezonie grillowym! Połówki brzoskwiń podane na ciepło z miodem, bitą śmietaną i lodami.
Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!
Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Karp w sosie piernikowym
- Deser cappuccino
- Pudding z letnich owoców
- Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Sernik japoński
- Shake z gruszką i marcepanem
- Tort Bellini
- Owoce z kruszonką owsianą
- Tarta z owocami kaki
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierogi z mięsem
- Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
- Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
- Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
- Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Stek wołowy z grilla
- DESER SZAMPAŃSKI
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Pizza rzymska
- Pyzy ziemniaczane
- Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
3299 dni temu
czym można zastąpić wino aby deser był bezalkoholowy i żeby nie stracić walorów smakowych gruszek??
odpowiedz
3299 dni temu
Drogi Gościu, wino możesz zastąpić sokiem, np.: porzeczkowym lub z innych czerwonych owoców.
3674 dni temu
Rewelacyjny przepis. Dzisiaj zrobiłam na deser i wszyscy się zajadali :) Pyszne :)
odpowiedz
4021 dni temu
Olgo, zrób koniecznie i podziel się z nami opinią!
odpowiedz
4021 dni temu
już mi ślinka leci muszę to zrobić :)
odpowiedz
4062 dni temu
zrobilam! wyszly prawie tak ladnie jak na Waszym zdjeciu:) co goscie skomentowali: "tu jest jakby luksusowo":D
odpowiedz
4063 dni temu
Udały się, są kuszace błyszczące i pyszne!! Kupilam twarde gruszki i gotowalam na minimalnym ogniu co nadało im niesamowitego aromatu. Dla wzmocnienia smaku gorące gruszki polałam whysky a zamiast farszu wsadzilam do środka czekoladki. Pychota polecam :)
odpowiedz
4065 dni temu
Hm, na zdjęciu gruszki prezentują się świetnie, ale poziom wykonania powinien być oznaczony zdecydowanie jako TRUDNY! Ugotowałam 3 porcje gruszek - wszystkie się rozpadły. Za drugim razem gotowałam 5 min, za trzecim - 3 min. Za czwartym razem ugotowałam w skórce - również się rozpadły i wyglądają wprost fatalnie. Nie mam pojęcia jak je postawić, tym bardziej owinąć ciastem...
odpowiedz
4068 dni temu
Gruszki dużo lepiej smakują na ciepło, dlatego zalecamy podawać je zaraz po wyciągnięciu z piekarnika :)
odpowiedz
4068 dni temu
Czy gruszki na zimno też będą dobre czy lepiej podawać od razu po wyciągnięciu z piekarnika?
odpowiedz
4069 dni temu
Gruszki super się prezentują, ciasto Linessa już kupiłam, jeszcze kilka składników i też takie zrobię :)
odpowiedz
4069 dni temu
Fajne gruszeczki,mam zamiar je przygotować dla moich gości :)
odpowiedz
zobacz wszystkie