
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Płatki owsiane zalewamy gotującym się mlekiem, odstawiamy na 10 minut do zaparzenia.
Dodajemy masło oraz połowę cukru trzcinowego, mieszamy, studzimy.
Jaja ubijamy z drugą połową cukru trzcinowego na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy płatki owsiane. Przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 2/3 posiekanych orzechów oraz czekoladę. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku).
Zobacz podobne
przepisy
Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.

Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!

Komentarze (49)
8 dni temu
Czy zamiast cukru trzcinowego można użyć zwykłego białego cukru?
odpowiedz
8 dni temu
Oczywiście, możesz użyć białego cukru.
730 dni temu
Ciasto wyszło pyszne!
odpowiedz
1012 dni temu
Pyszne!
odpowiedz
1127 dni temu
Płatki owsiadne górskie czy błyskawicze? To dość duża różnica, górskie będą pływać a błyskawicze zrobią ciastopodobną masę
odpowiedz
1126 dni temu
Klasik, użyj płatków błyskawicznych :)
1124 dni temu
Ja przygotowałem ciasto z górskich i wyszło idealne.
1113 dni temu
ja robię z górskimi i jest super
1794 dni temu
A ja dodalam maki owsianej.Owsianki uzylam 2/3 i zalalam woda tylko aby ja pokryc-wszystko pieknie wchlonela. Ciasto wyroslo,jest pyszne,lekko wilgotne. To jeden z tych przepisow ktore nie da sie zepsuc,nie wazne ile dodasz skladnikow <3
odpowiedz
1842 dni temu
Łatwe w przygotowaniu. Nie jest za słodkie. Bardzo dobre.
odpowiedz
2168 dni temu
fajne ciasto, przekąska do pracy w sam raz :) użyłam mąki orkiszowej i najtańszej czekolady :)
odpowiedz
2213 dni temu
Zosiu, standardowa tabliczka czekolady ma 100 g.
odpowiedz
2214 dni temu
A tabliczka czekolady jaką ma gramaturę???
odpowiedz
2218 dni temu
O gustach się podobno nie dyskutuje, ale mi to ciasto kompletnie nie smakuje :P Lubie eksperymenty z płatkami owsianymi a to jest pierwszy przepis, który uważam za totalny niewypał ;/
odpowiedz
2233 dni temu
Zrobiłam, nic szczególnego. Dziwna konsystencja, sucha.Mało słodkie,co mi nie przeszkadzało,ale mąż i teść się nie zachwycili. Na pierwszy dzień zjadliwe, ale na kolejny już niezbyt. Tak jak muffinki, też dobre tylko w pierwszy dzień.
odpowiedz
2238 dni temu
Oczywiście, czekoladę można wymienić na mleczną :)
odpowiedz
2238 dni temu
A czy zamiast czekolady deserowej można użyć mlecznej?
odpowiedz
2249 dni temu
Drogi Gościu, w związku z tym, że mąka w tym przepisie występuje w niewielkiej ilości, możesz spróbować z inną mąką. Koniecznie napisz nam, jak wyszło :)
odpowiedz
2250 dni temu
Czy można zastąpić mąkę pszenną inną np orzechową ,gryczaną
odpowiedz
2252 dni temu
Ja dodałam skórkę pomarańczową i też wyszło pycha :) Goście cały czas prosili o dokładkę :)
odpowiedz
2256 dni temu
Fenomenalny :D Idealny po dodaniu posiekanych rodzynek i zurawinki :D
odpowiedz
2257 dni temu
Wyszło przepyszne!!!
odpowiedz
2258 dni temu
w tym tygodniu zrobiłam je 3 razy. za każdym razem masa była inna (myśle ze to zależy od płatków owsianych) raz masa była płynna, innym razem bardzo gęsta. Po upieczeniu były takie same. super przepis
odpowiedz
2261 dni temu
Drogi Gościu, obecnie nie wszystkie blaszki wymagają smarowania bądź wykładania papierem przed pieczeniem. Jeśli jednak używasz blachy starego typu, do którego ciasto przywiera, oczywiście warto wcześniej ją natłuścić.
odpowiedz
2261 dni temu
a blaszki nie smarujemy/wykładamy papierem???
odpowiedz
2261 dni temu
CIASTO PYCHA !! PIĘKNIE WYROSŁO I WSZYSTKIM SMAKOWAŁO
odpowiedz
2261 dni temu
Drodzy Goście: Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40-50 minut. Do ciasta dodajemy całe, ubite na piankę jajka. Płatki dodajemy całe tzn. górskie.
odpowiedz
2262 dni temu
Płatki błyskawiczne czy górskie?
odpowiedz
2263 dni temu
czy dodajemy cale jajka tzn ubijamy białka a potem dododajemy zółtka??
odpowiedz
2263 dni temu
Witam serdecznie ! Wlasnie wyrzucilem cale ciasto do kosza ponoewaz po polaczeniu skladnikow masa byla plynna. Robilem wedlug przepisu lecz wydaje mi sie ze bylo zbyt duzo mleka (ptatki owsiane gorskie po 10 minitach nadal plywaly w mleku) Czy moze ten nadmiar mleka trzeba odlac ? Bo nie wiem gdzie popelnilem blad. Prosze o pomoc. Pozdrawiam ! Paweł
odpowiedz
2264 dni temu
Zrobiłem i wyszło super. Każdy mnie chwalił. Że nie jestem specjalistą w kuchni, to zastanawiam się co inny tu piszący musieli zepsuć, że tak narzekają.
odpowiedz
2264 dni temu
ile się ma piec i w jakiej temperturze
odpowiedz
2264 dni temu
pychota. najlepszy na drugi dzień jak się dobrze zwiąże :)
odpowiedz
2265 dni temu
Zrobiłam, właśnie się piecze:) wygląda apetycznie, zobaczymy jak będzie smakować :)
odpowiedz
2265 dni temu
Ciasto niewiele wyrosło, po upieczeniu wyszło twarde i lekko zakalcowate. Więcej nie eksperymentuję z płatkami.
odpowiedz
2265 dni temu
Zrobiłam -wyszło mdłe i zakalcowate
odpowiedz
2266 dni temu
Małgosiu, tak, możesz zastąpić czekoladę deserową, gorzką.
odpowiedz
2266 dni temu
Lubię płatki owsiane jako składnik ciast i lubię proste, klarowne przepisy, więc zrobiłam ciasto czekoladowo-owsiane. Jest bardzo smaczne -- mimo że użyłam zwykłej lidlowej czekolady deserowej i jajek klasy "L". Włączam przepis do własnej książki kucharskiej, a pieczenie na pewno powtórzę w najbliższym czasie. Intryguje mnie, jak będzie smakować, gdy orzechy włoskie zastąpię np. migdałami... Dziękuję Panie Pawle za fajny przepis! Czekam na kolejne -- najchętniej bezpieczne dla małych dzieci -- bez składników alergizujących typu orzechy i z małą ilością cukru.
odpowiedz
2267 dni temu
Czy można użyć czekolady gorzkiej 70% zamiast deserowej 70%?
odpowiedz
2267 dni temu
Upiekłam z termoobiegiem bo nie doczytałam. Nie dodalam orzechow. Ciasto jest super. Polecam
odpowiedz
2268 dni temu
Datronk, białka i żółtka ubijamy razem - nie ubiją się one na sztywno, lecz razem się ładnie napowietrzą. Pieczemy bez termoobiegu.
odpowiedz
2268 dni temu
Upiekłam po moim zostały już tylko okruchy :)))
odpowiedz
2269 dni temu
ile kalorii ma kawałek ciasta? wydaje się nie tak bardzo kaloryczne, dziękuję:)
odpowiedz
2269 dni temu
Jeszcze jedno małe pytanie - piec z termoobiegiem czy bez? Dzięki z góry
odpowiedz
2269 dni temu
Moje także właśnie stygnie :) Jedno pytanie - ponieważ wydawało mi się, że nie ubiję piany z jajek w całości. Oddzielnie ubiłem białka, później żółtka z cukrem i delikatnie połączyłem. Czy prawidłowo?
odpowiedz
2269 dni temu
Zrobiłam z płatkami. Właśnie stygnie.
odpowiedz
2270 dni temu
spróbuję jednak zastosować otręby :) Zobaczymy co wyjdzie z mojego eksperymentu :)
odpowiedz
2270 dni temu
Drogi Gościu, otręby owsiane są zbyt drobne. W tym przepisie sprawdzą się lepiej płatki :)
odpowiedz
2270 dni temu
Czy można zamiast płatków owsianych użyć otrąb owsianych ? Mam spory ich zapas i szkoda mi wyrzucać
odpowiedz
zobacz wszystkie