Ciasto czekoladowo-owsiane

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Płatki owsiane zalewamy gotującym się mlekiem, odstawiamy na 10 minut do zaparzenia.

Dodajemy masło oraz połowę cukru trzcinowego, mieszamy, studzimy.

Jaja ubijamy z drugą połową cukru trzcinowego na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy płatki owsiane. Przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy 2/3 posiekanych orzechów oraz posiekaną czekoladę. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (51)

Avatar
  • Gość Gość
    1409 dni temu
    Czy zamiast cukru trzcinowego można użyć zwykłego białego cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1409 dni temu
    Oczywiście, możesz użyć białego cukru.
  • Gość Gość
    1006 dni temu
    Tak
  • Gość Gość
    553 dni temu
    nie można
  • Gość Gość
    2131 dni temu
    Ciasto wyszło pyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2413 dni temu
    Pyszne!

    odpowiedz

  • klasik klasik
    2527 dni temu
    Płatki owsiadne górskie czy błyskawicze? To dość duża różnica, górskie będą pływać a błyskawicze zrobią ciastopodobną masę

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2526 dni temu
    Klasik, użyj płatków błyskawicznych :)
  • Gość Gość
    2525 dni temu
    Ja przygotowałem ciasto z górskich i wyszło idealne.
  • Gość Gość
    2513 dni temu
    ja robię z górskimi i jest super
  • Łania Łania
    3194 dni temu
    A ja dodalam maki owsianej.Owsianki uzylam 2/3 i zalalam woda tylko aby ja pokryc-wszystko pieknie wchlonela. Ciasto wyroslo,jest pyszne,lekko wilgotne. To jeden z tych przepisow ktore nie da sie zepsuc,nie wazne ile dodasz skladnikow <3

    odpowiedz

  • Magdalenka Magdalenka
    3242 dni temu
    Łatwe w przygotowaniu. Nie jest za słodkie. Bardzo dobre.

    odpowiedz

  • agnieszka agnieszka
    3569 dni temu
    fajne ciasto, przekąska do pracy w sam raz :) użyłam mąki orkiszowej i najtańszej czekolady :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3614 dni temu
    Zosiu, standardowa tabliczka czekolady ma 100 g.

    odpowiedz

  • Zosia Zosia
    3614 dni temu
    A tabliczka czekolady jaką ma gramaturę???

    odpowiedz

  • LadyYenna LadyYenna
    3618 dni temu
    O gustach się podobno nie dyskutuje, ale mi to ciasto kompletnie nie smakuje :P Lubie eksperymenty z płatkami owsianymi a to jest pierwszy przepis, który uważam za totalny niewypał ;/

    odpowiedz

  •  spa2007Gość spa2007Gość
    3633 dni temu
    Zrobiłam, nic szczególnego. Dziwna konsystencja, sucha.Mało słodkie,co mi nie przeszkadzało,ale mąż i teść się nie zachwycili. Na pierwszy dzień zjadliwe, ale na kolejny już niezbyt. Tak jak muffinki, też dobre tylko w pierwszy dzień.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3639 dni temu
    Oczywiście, czekoladę można wymienić na mleczną :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3639 dni temu
    A czy zamiast czekolady deserowej można użyć mlecznej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3650 dni temu
    Drogi Gościu, w związku z tym, że mąka w tym przepisie występuje w niewielkiej ilości, możesz spróbować z inną mąką. Koniecznie napisz nam, jak wyszło :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3650 dni temu
    Czy można zastąpić mąkę pszenną inną np orzechową ,gryczaną

    odpowiedz

  • Cirilla Cirilla
    3653 dni temu
    Ja dodałam skórkę pomarańczową i też wyszło pycha :) Goście cały czas prosili o dokładkę :)

    odpowiedz

  • Czeko Czeko
    3656 dni temu
    Fenomenalny :D Idealny po dodaniu posiekanych rodzynek i zurawinki :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3658 dni temu
    Wyszło przepyszne!!!

    odpowiedz

  • Mariola Różańska Mariola Różańska
    3658 dni temu
    w tym tygodniu zrobiłam je 3 razy. za każdym razem masa była inna (myśle ze to zależy od płatków owsianych) raz masa była płynna, innym razem bardzo gęsta. Po upieczeniu były takie same. super przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3661 dni temu
    Drogi Gościu, obecnie nie wszystkie blaszki wymagają smarowania bądź wykładania papierem przed pieczeniem. Jeśli jednak używasz blachy starego typu, do którego ciasto przywiera, oczywiście warto wcześniej ją natłuścić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3661 dni temu
    a blaszki nie smarujemy/wykładamy papierem???

    odpowiedz

  • MARTAGość MARTAGość
    3661 dni temu
    CIASTO PYCHA !! PIĘKNIE WYROSŁO I WSZYSTKIM SMAKOWAŁO

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3662 dni temu
    Drodzy Goście: Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40-50 minut. Do ciasta dodajemy całe, ubite na piankę jajka. Płatki dodajemy całe tzn. górskie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3662 dni temu
    Płatki błyskawiczne czy górskie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3663 dni temu
    czy dodajemy cale jajka tzn ubijamy białka a potem dododajemy zółtka??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3663 dni temu
    Witam serdecznie ! Wlasnie wyrzucilem cale ciasto do kosza ponoewaz po polaczeniu skladnikow masa byla plynna. Robilem wedlug przepisu lecz wydaje mi sie ze bylo zbyt duzo mleka (ptatki owsiane gorskie po 10 minitach nadal plywaly w mleku) Czy moze ten nadmiar mleka trzeba odlac ? Bo nie wiem gdzie popelnilem blad. Prosze o pomoc. Pozdrawiam ! Paweł

    odpowiedz

  • bywalec bywalec
    3664 dni temu
    Zrobiłem i wyszło super. Każdy mnie chwalił. Że nie jestem specjalistą w kuchni, to zastanawiam się co inny tu piszący musieli zepsuć, że tak narzekają.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3665 dni temu
    ile się ma piec i w jakiej temperturze

    odpowiedz

  • karooo karooo
    3665 dni temu
    pychota. najlepszy na drugi dzień jak się dobrze zwiąże :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3665 dni temu
    Zrobiłam, właśnie się piecze:) wygląda apetycznie, zobaczymy jak będzie smakować :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3665 dni temu
    Ciasto niewiele wyrosło, po upieczeniu wyszło twarde i lekko zakalcowate. Więcej nie eksperymentuję z płatkami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3666 dni temu
    Zrobiłam -wyszło mdłe i zakalcowate

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3667 dni temu
    Małgosiu, tak, możesz zastąpić czekoladę deserową, gorzką.

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    3667 dni temu
    Lubię płatki owsiane jako składnik ciast i lubię proste, klarowne przepisy, więc zrobiłam ciasto czekoladowo-owsiane. Jest bardzo smaczne -- mimo że użyłam zwykłej lidlowej czekolady deserowej i jajek klasy "L". Włączam przepis do własnej książki kucharskiej, a pieczenie na pewno powtórzę w najbliższym czasie. Intryguje mnie, jak będzie smakować, gdy orzechy włoskie zastąpię np. migdałami... Dziękuję Panie Pawle za fajny przepis! Czekam na kolejne -- najchętniej bezpieczne dla małych dzieci -- bez składników alergizujących typu orzechy i z małą ilością cukru.

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    3667 dni temu
    Czy można użyć czekolady gorzkiej 70% zamiast deserowej 70%?

    odpowiedz


  • 3667 dni temu
    Upiekłam z termoobiegiem bo nie doczytałam. Nie dodalam orzechow. Ciasto jest super. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3668 dni temu
    Datronk, białka i żółtka ubijamy razem - nie ubiją się one na sztywno, lecz razem się ładnie napowietrzą. Pieczemy bez termoobiegu.

    odpowiedz

  • Kate Kate
    3669 dni temu
    Upiekłam po moim zostały już tylko okruchy :)))

    odpowiedz

  • ania ania
    3669 dni temu
    ile kalorii ma kawałek ciasta? wydaje się nie tak bardzo kaloryczne, dziękuję:)

    odpowiedz

  • Datronk Datronk
    3669 dni temu
    Jeszcze jedno małe pytanie - piec z termoobiegiem czy bez? Dzięki z góry

    odpowiedz

  • Datronk Datronk
    3669 dni temu
    Moje także właśnie stygnie :) Jedno pytanie - ponieważ wydawało mi się, że nie ubiję piany z jajek w całości. Oddzielnie ubiłem białka, później żółtka z cukrem i delikatnie połączyłem. Czy prawidłowo?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3669 dni temu
    Zrobiłam z płatkami. Właśnie stygnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3670 dni temu
    spróbuję jednak zastosować otręby :) Zobaczymy co wyjdzie z mojego eksperymentu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3670 dni temu
    Drogi Gościu, otręby owsiane są zbyt drobne. W tym przepisie sprawdzą się lepiej płatki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3670 dni temu
    Czy można zamiast płatków owsianych użyć otrąb owsianych ? Mam spory ich zapas i szkoda mi wyrzucać

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!