zobacz film Semifreddo z czarnym sezamem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • miskę o średnicy pasującej do dużego garnka
  • rózgę kuchenną
  • kostki lodu
  • keksówkę
  • folię spożywczą

Krok 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE

Żółtka łączymy w misce z syropem klonowym. Dodajemy nasionka laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy śmietankę. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i cały czas ubijamy jej zawartość za pomocą rózgi, by żółtka nie ścięły się, a masa stała się puszysta i napowietrzona.

Miskę zdejmujemy z ognia i cały czas mieszamy do wystudzenia. Miskę z masą możemy umieścić nad miską z lodowatą wodą, by przyśpieszyć proces.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SEMIFREDDO

Do schłodzonej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, by uzyskać konsystencję musu.  

Krok 3: PRZELEWAMY MASĘ DO KEKSÓWKI

Połowę masy przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Na warstwę masy kruszymy połowę sezamków, które następnie zalewamy drugą połową masy. Wyrównujemy.

Wierzch deseru posypujemy drugą połową pokruszonych w dłoniach sezamków.

Krok 4: MROZIMY SEMIFREDDO

Semifreddo umieszczamy w zamrażarce. Mrozimy do całkowitego zestalenia się masy. Deser najlepiej przygotować wieczorem i spożywać następnego dnia.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY

Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Gdy składniki się połączą, mieszamy sos. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.  

Krok 6: PODAJEMY SEMIFREDDO

Zmrożone semifreddo wyjmujemy z keksówki i kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami (np. malinami lub porzeczkami) i sosem karmelowym.

Na wierzchu układamy kawałki sezamków. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • a może na coś bez dodatku cukru a może na coś bez dodatku cukru
    1475 dni temu
    nkkkkkkkkkkkkkkkk

    odpowiedz

  • kriss kriss
    1512 dni temu
    Super przepis. A może przepis na pyszny sernik Gotowany...

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!