
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 25 cm
- papier do pieczenia
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Ubijamy białka i żółtka jaj
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj.
Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przez sito przesiewamy do jaj ubitych z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej, za pomocą delikatnych, ale zdecydowanych ruchów.
Dodajemy wodę i olej rzepakowy. Mieszamy.
Krok 3: Pieczemy biszkopt
Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał on ponad formę na ok. 2 cm, tworząc wysoki rant.
Masę biszkoptu przelewamy do formy i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
By biszkopt był równy, po wyjęciu z formy możemy odwrócić go spodem do góry, gdy jest jeszcze ciepły.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Zapiekanka ziemniaczana
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Krem z dyni
- Guacamole
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Sernik na zimno w słoiku
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Chłodnik z botwiny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (20)
516 dni temu
Witam czy jak po upieczeniu po 40 minutach biszkoptu czy od razu wyjąć z piekarnika czy zostawić w piekarniku na iles minut ?.
odpowiedz
515 dni temu
Biszkopt nie musi stygnąć w piekarniku, spokojnie można go wyjąć zaraz po upieczeniu.
1179 dni temu
Jaka proporcja na blachę o średnicy 18 cm? Z góry dziękuję
odpowiedz
1179 dni temu
Przy takiej średnicy formy przygotuj biszkopt na 3 jajkach, wykorzystując ok. 83 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 105 g cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia i po jednej łyżce oleju oraz wody.
1371 dni temu
Najlepszy przepis na biszkopt, nigdy nie opada, jest idealny. Polecam :)
odpowiedz
1874 dni temu
Przepis zawsze mi się sprawdza! Gorąco polecam! Ps. Właśnie stygnie 😁
odpowiedz
1993 dni temu
Co trzeba dodać żeby wyszedł czekoladowy biszkopt?
odpowiedz
1992 dni temu
By uzyskać czekoladowy biszkopt, dodajemy czekoladę rozpuszczoną w rondelku z masłem. Sposobowi rozpuszczania czekolady możesz przyjrzeć się, oglądając film, w którym Paweł Małecki przygotowuje tort czekoladowy: https://kuchnialidla.pl/tort-czekoladowo-kawowy
1989 dni temu
Niesłodzone kakao, polecam 1,5 łyżki a jeśli będzie zbyt blady to wiecej
2086 dni temu
Czy można ten przepis modyfikować? Konkretnie chodzi mi o dodanie posiekanych orzechów laskowych.
odpowiedz
2083 dni temu
Tak, jak najbardziej można je dodać :)
2108 dni temu
Czy można zwiększyć proporcje biszkoptu o 1/3 - jeżeli tak to trzeba zwiększyć czas o 15min?
odpowiedz
2107 dni temu
Można zwiększyć porcję. Co do czasu - najlepiej jest obserwować biszkopt i doglądać go, by nie wyjąć za wcześnie, ani za późno.
2133 dni temu
Czy musi być olej rzepakowy?
odpowiedz
2132 dni temu
Taki sprawdza się najlepiej!
2132 dni temu
Można zastąpić zwykłym olejem?
2132 dni temu
Jeśli rzepakowy nie pasuje, zamień go na słonecznikowy :)
2268 dni temu
Ile tego oleju i wody??
odpowiedz
2265 dni temu
Tak jak na liście składników - po 2 łyżki :)
2428 dni temu
Wyszedł idelany. Polecam przepis
odpowiedz
zobacz wszystkie