Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 25 cm
- papier do pieczenia
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Ubijamy białka i żółtka jaj
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj.
Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przez sito przesiewamy do jaj ubitych z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej, za pomocą delikatnych, ale zdecydowanych ruchów.
Dodajemy wodę i olej rzepakowy. Mieszamy.
Krok 3: Pieczemy biszkopt
Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał on ponad formę na ok. 2 cm, tworząc wysoki rant.
Masę biszkoptu przelewamy do formy i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
By biszkopt był równy, po wyjęciu z formy możemy odwrócić go spodem do góry, gdy jest jeszcze ciepły.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowy tort „Czarny Las”
Wypróbuj przepis na tort bezglutenowy – połączenie kakaowego biszkoptu, wiśni i kremu jogurtowego. Na pewno Ci zasmakuje!
Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!
Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.
Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gofry na dwa sposoby
- Tort czekoladowo-kawowy
- Biszkopt - przepis podstawowy
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Tarta kokosowa
- Roladki z tortilli
- Najlepszy rosół
- Warzywna zapiekanka z serem feta
- Koreczki ze schabem w boczku
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- CIASTO MILIONERA
- Cynamonowe tosty z chałki
- Szybka kapusta po grecku
- Jabłkowy pudding z twarożkiem
- Owsianka na mleku
- Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
232 dni temu
Witam czy jak po upieczeniu po 40 minutach biszkoptu czy od razu wyjąć z piekarnika czy zostawić w piekarniku na iles minut ?.
odpowiedz
231 dni temu
Biszkopt nie musi stygnąć w piekarniku, spokojnie można go wyjąć zaraz po upieczeniu.
895 dni temu
Jaka proporcja na blachę o średnicy 18 cm? Z góry dziękuję
odpowiedz
895 dni temu
Przy takiej średnicy formy przygotuj biszkopt na 3 jajkach, wykorzystując ok. 83 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 105 g cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia i po jednej łyżce oleju oraz wody.
1087 dni temu
Najlepszy przepis na biszkopt, nigdy nie opada, jest idealny. Polecam :)
odpowiedz
1590 dni temu
Przepis zawsze mi się sprawdza! Gorąco polecam! Ps. Właśnie stygnie 😁
odpowiedz
1709 dni temu
Co trzeba dodać żeby wyszedł czekoladowy biszkopt?
odpowiedz
1708 dni temu
By uzyskać czekoladowy biszkopt, dodajemy czekoladę rozpuszczoną w rondelku z masłem. Sposobowi rozpuszczania czekolady możesz przyjrzeć się, oglądając film, w którym Paweł Małecki przygotowuje tort czekoladowy: https://kuchnialidla.pl/tort-czekoladowo-kawowy
1704 dni temu
Niesłodzone kakao, polecam 1,5 łyżki a jeśli będzie zbyt blady to wiecej
1802 dni temu
Czy można ten przepis modyfikować? Konkretnie chodzi mi o dodanie posiekanych orzechów laskowych.
odpowiedz
1799 dni temu
Tak, jak najbardziej można je dodać :)
1823 dni temu
Czy można zwiększyć proporcje biszkoptu o 1/3 - jeżeli tak to trzeba zwiększyć czas o 15min?
odpowiedz
1823 dni temu
Można zwiększyć porcję. Co do czasu - najlepiej jest obserwować biszkopt i doglądać go, by nie wyjąć za wcześnie, ani za późno.
1848 dni temu
Czy musi być olej rzepakowy?
odpowiedz
1848 dni temu
Taki sprawdza się najlepiej!
1848 dni temu
Można zastąpić zwykłym olejem?
1848 dni temu
Jeśli rzepakowy nie pasuje, zamień go na słonecznikowy :)
1984 dni temu
Ile tego oleju i wody??
odpowiedz
1981 dni temu
Tak jak na liście składników - po 2 łyżki :)
2144 dni temu
Wyszedł idelany. Polecam przepis
odpowiedz
zobacz wszystkie