Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 25 cm
- papier do pieczenia
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Ubijamy białka i żółtka jaj
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj.
Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przez sito przesiewamy do jaj ubitych z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej, za pomocą delikatnych, ale zdecydowanych ruchów.
Dodajemy wodę i olej rzepakowy. Mieszamy.
Krok 3: Pieczemy biszkopt
Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał on ponad formę na ok. 2 cm, tworząc wysoki rant.
Masę biszkoptu przelewamy do formy i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
By biszkopt był równy, po wyjęciu z formy możemy odwrócić go spodem do góry, gdy jest jeszcze ciepły.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Piernik świąteczny
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Mini burgery
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (22)
27 dni temu
Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki żytniej bądź kokosowej, konkretnie chodzi mi o biszkopt dobry dla cukrzyka.
Odpowiedz
20 dni temu
Biszkopty potrafią być kapryśne, więc jeśli chcesz użyć mąki koksowej lepiej sprawdzi się np. ten przepis: https://kuchnialidla.pl/bezglutenowy-tort-czarny-las
664 dni temu
Witam czy jak po upieczeniu po 40 minutach biszkoptu czy od razu wyjąć z piekarnika czy zostawić w piekarniku na iles minut ?.
Odpowiedz
664 dni temu
Biszkopt nie musi stygnąć w piekarniku, spokojnie można go wyjąć zaraz po upieczeniu.
1327 dni temu
Jaka proporcja na blachę o średnicy 18 cm? Z góry dziękuję
Odpowiedz
1327 dni temu
Przy takiej średnicy formy przygotuj biszkopt na 3 jajkach, wykorzystując ok. 83 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 105 g cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia i po jednej łyżce oleju oraz wody.
1519 dni temu
Najlepszy przepis na biszkopt, nigdy nie opada, jest idealny. Polecam :)
Odpowiedz
2022 dni temu
Przepis zawsze mi się sprawdza! Gorąco polecam! Ps. Właśnie stygnie 😁
Odpowiedz
2141 dni temu
Co trzeba dodać żeby wyszedł czekoladowy biszkopt?
Odpowiedz
2141 dni temu
By uzyskać czekoladowy biszkopt, dodajemy czekoladę rozpuszczoną w rondelku z masłem. Sposobowi rozpuszczania czekolady możesz przyjrzeć się, oglądając film, w którym Paweł Małecki przygotowuje tort czekoladowy: https://kuchnialidla.pl/tort-czekoladowo-kawowy
2137 dni temu
Niesłodzone kakao, polecam 1,5 łyżki a jeśli będzie zbyt blady to wiecej
2235 dni temu
Czy można ten przepis modyfikować? Konkretnie chodzi mi o dodanie posiekanych orzechów laskowych.
Odpowiedz
2232 dni temu
Tak, jak najbardziej można je dodać :)
2256 dni temu
Czy można zwiększyć proporcje biszkoptu o 1/3 - jeżeli tak to trzeba zwiększyć czas o 15min?
Odpowiedz
2256 dni temu
Można zwiększyć porcję. Co do czasu - najlepiej jest obserwować biszkopt i doglądać go, by nie wyjąć za wcześnie, ani za późno.
2281 dni temu
Czy musi być olej rzepakowy?
Odpowiedz
2281 dni temu
Taki sprawdza się najlepiej!
2280 dni temu
Można zastąpić zwykłym olejem?
2280 dni temu
Jeśli rzepakowy nie pasuje, zamień go na słonecznikowy :)
2417 dni temu
Ile tego oleju i wody??
Odpowiedz
2414 dni temu
Tak jak na liście składników - po 2 łyżki :)
2577 dni temu
Wyszedł idelany. Polecam przepis
Odpowiedz
zobacz wszystkie