zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o średnicy 25 cm
  • papier do pieczenia
  • rózgę kuchenną
  • robot wielofunkcyjny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

 

Krok 1: Ubijamy białka i żółtka jaj

Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj.

Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.

Krok 2: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przez sito przesiewamy do jaj ubitych z cukrem. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej, za pomocą delikatnych, ale zdecydowanych ruchów.

Dodajemy wodę i olej rzepakowy. Mieszamy.

Krok 3: Pieczemy biszkopt

Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, tak by wystawał on ponad formę na ok. 2 cm, tworząc wysoki rant.

Masę biszkoptu przelewamy do formy i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

By biszkopt był równy, po wyjęciu z formy możemy odwrócić go spodem do góry, gdy jest jeszcze ciepły.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Monika Monika
    24 dni temu
    Wyszedł idelany. Polecam przepis

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram