Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 17 cm i wysokości 7 cm
KROK 1: przygotowujemy masę biszkoptową
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę (można zastąpić ją wodą lub innym alkoholem), wszystkie składniki łączymy.
KROK 2: pieczemy i studzimy ciasto czekoladowe
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.
KROK 3: zagotowujemy poncz
Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz wiśniówkę (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.
KROK 4: przygotowujemy krem czekoladowy
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.
KROK 5: przekładamy biszkopt kremem
Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.
KROK 6: ubijamy mus czekoladowo-kawowy
Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym.
(Jeśli krem za mocno stężał, podgrzejcie go delikatnie do temperatury około 40°C).
KROK 7: schładzamy i dekorujemy tort
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!
Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny makowiec
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (38)
1666 dni temu
Witam, zastanawiam się kiedy dekorować tort chipsami. Boję się, że chipsy rozmiękną, czy może się tak zdarzyć?
odpowiedz
1666 dni temu
Najlepiej udekorować chipsami mocno schłodzony tort tuż przed podaniem go na stół. Chipsy są pokryte warstwą czekolady i nie powinny zmienić swojej konsystencji, ale ułożone na świeżo zawsze będą prezentować się estetyczniej.
1666 dni temu
Witam, zastanawiam się kiedy dekorować tort chipsami. Boję się, że chipsy rozmiękną, czy może się tak zdarzyć?
odpowiedz
1761 dni temu
Mam takie pytanie: jeśli chcę zrobić na tym torcie błyszczącą polewę, np. taką jak w torcie "czekoladowy sen", to czy mogę ten kawowy tort włożyć do zamrażalnika, czy że względu na śmietankę w kremie kawowym nie jest to dobry pomysł?
odpowiedz
1761 dni temu
Możesz zamrozić tort przed wylaniem polewy. Pod tym linkiem sprawdzisz, w jaki sposób Paweł Małecki przygotowuje mus ze śmietanką w składzie, a następnie mrozi tort, by krem dobrze się związał: https://kuchnialidla.pl/czekoladowy-sen W przepisie na tort czekoladowo-kawowy nie ma tego kroku, ponieważ ciasto bez polewy nie musi zestalać się aż tak mocno i jest gotowe do dekorowania już po ok. 30 minutach, które spędza w lodówce. :)
1955 dni temu
ale płatki podrożały... 6,99zł/opakowanie
odpowiedz
2101 dni temu
Chcę upiec podwójny tort czekoladowo-kawowy wg przepisu Pawła Małeckiego, nie wiem jakiej wielkości powinna być forma. Dla pojedyńczego to 17cm szer a 7 cm wysokość
odpowiedz
2101 dni temu
Wykorzystaj formę o średnicy 24 cm :)
2802 dni temu
Czy jak podwoimy porcję pieczemy tak samo ciasto ?
odpowiedz
2801 dni temu
Pieczemy w tej samej temperaturze, jednak możliwe, że ciasto będzie musiało spędzić więcej czasu w piekarniku - zalecamy sprawdzanie patyczkiem - jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe :)
2981 dni temu
Próbowałam dzisiaj zrobić ten tort ale ciasto prawie mi nie urosło a o takich rozmiarach jak na filmiku mogę zapomnieć, na dodatek było mokre, tak jakby masła było za dużo. Nie miało też takiej konsystencji jak na filmiku, moje było znacznie gęstsze. Miałam też wrażenie jakby masa mi się zważyła po dodaniu żółtek. Dawałam wszystko zgodnie z przepisem. Nie pierwszy raz robię ciasta z przepisów Pawła i jak na razie tylko to mi nie wyszło. W czym zrobiłam błąd? Proszę o odpowiedź
odpowiedz
2979 dni temu
Przyczyn może być wiele. Masa z masła i czekolady, nie może się zagotować, przed dodaniem do niej żółtek. Żółtek, które oczywiście muszą być w temperaturze pokojowej, tak jak wszystkie składniki biszkoptu - to bardzo ważne. Białka po uprzednim ubiciu, nie można już miksować, tylko delikatnie mieszać rózgą. Masę do piekarnika można wstawić, dopiero, kiedy jest już nagrzany do odpowiedniej temperatury, nie wcześniej! Spróbuj też skorzystać z naszego podstawowego przepisu na biszkopt - https://kuchnialidla.pl/biszkopt-przepis-podstawowy
3155 dni temu
Tort przepyszny. Zrobiłam go na urodziny i zaniosłam do pracy, rozszedł się jak ciepłe bułeczki. Dekorację chipsową, zastąpiłam glazurą czekoladową. Zaznaczam że nie oszczędzałam na wiśniówce ;)
odpowiedz
3154 dni temu
Brzmi jak udane urodziny! :)
3181 dni temu
Zrobiłam na Wielkanoc i muszę przyznać, że jest pyszny! Dość słodki, ale naprawdę świetny czekoladowo-kawowy smak. W przepisie jest mowa o możliwości zastąpienia likieru wiśniowego wodą, ale zdecydowanie nie polecam korzystać z tej opcji :) Ja następnym razem nawet się pomylę i podwoję ilość wiśniówki ;)
odpowiedz
3195 dni temu
Witam zwracam chonor chipsy można kupić w Polskim Lidlu cena 5.99 a wić do dzieła będzie tort na zająca pozdrawiam załogę Lidla
odpowiedz
3194 dni temu
I my pozdrawiamy! :)
3197 dni temu
Gdzie można kupić takie chipsy czekoladowe?
odpowiedz
3197 dni temu
Nigdzie napisałem kilka dni temu ze czipsów w Polskich lidlach niema to usunęli wpis
3197 dni temu
W Lidlu :-)
3197 dni temu
w Aldi ;]
3197 dni temu
W lidlu
3197 dni temu
W Lidlu
3197 dni temu
W Lidlu
3196 dni temu
Po chipsy czekoladowe zapraszamy do Lidla! :)
3200 dni temu
Na filmie ziaren kawy nigdzie nie widać, a na zdjęciach są. Nie ma ich również w składnikach i przepisie. Może ktoś z Lidla przybliżyć o co chodzi? Po prostu zdjęcia wykorzystano z innego przepisu?
odpowiedz
3201 dni temu
Zobaczycie coś na zdjęciu i nagle przepis jest dla Was nieważny? :D A możne obejrzyjcie filmik i zobaczcie, jak robi to Cukiernik :) Ech... ludzie.
odpowiedz
3201 dni temu
Dlaczego na zdjęciach pończu widać ziarna kawy? Gdzie one się podziały skoro w torcie ich nie ma?
odpowiedz
3201 dni temu
Przepis zobaczyłam w gazetce Lidla i szczerze, gdybym tu nie zajrzała to zrobiła bym wszystko zupełnie inaczej - szczególnie to espresso - w składnikach nie ma mowy o ziarnach, nie ma mowy o zaparzaniu - ot espresso i tyle :P Na zdjęciach tutaj WIDZĘ - ziarna (lol).
odpowiedz
3201 dni temu
Polamonola, do przepisu używamy przygotowanego wcześniej espresso.
3203 dni temu
Skoro ta forma jest taka wysoka to chyba można zrobic to ciasto w zwykłej tortownicy 21 cm bez zmiany ilości składników, prawda?
odpowiedz
3202 dni temu
Mik, można. Ale pamiętaj, że tort wyjdzie niższy :)
3203 dni temu
Czy w przepisie na biszkopt nie powinno być 500g mąki zamiast 50?
odpowiedz
3203 dni temu
Do biszkoptu używamy 50 g mąki :) To nie błąd :)
3205 dni temu
Super że Paweł Małecki wrócił! Tort wygląda naprawdę świetnie! Czekam na filmiki i przepisy na Wielkanoc ;)
odpowiedz
3205 dni temu
Czy te czekoladowe chipsy dostanę w Lidlu?
odpowiedz
3205 dni temu
Dobrze że zadałaś te pytanie, sam jestem ciekawy bo ładnie wyglądają. Ale powinny być, bo Paweł Małecki i Karol Okrasa korzystają w 100% z produktów z Lidla.
3203 dni temu
Anno, oczywiście :)
zobacz wszystkie