zobacz film Tort czekoladowo-kawowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • formę o średnicy 17 cm i wysokości 7 cm

KROK 1: przygotowujemy masę biszkoptową

Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę (można zastąpić ją wodą lub innym alkoholem), wszystkie składniki łączymy.

KROK 2: pieczemy i studzimy ciasto czekoladowe

Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.

KROK 3: zagotowujemy poncz

Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz wiśniówkę (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.

 

 

KROK 4: przygotowujemy krem czekoladowy

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.

 

KROK 5: przekładamy biszkopt kremem

Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.

KROK 6: ubijamy mus czekoladowo-kawowy

Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym.

(Jeśli krem za mocno stężał, podgrzejcie go delikatnie do temperatury około 40°C).

KROK 7: schładzamy i dekorujemy tort

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Gość Gość
    431 dni temu
    Czy jak podwoimy porcję pieczemy tak samo ciasto ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    431 dni temu
    Pieczemy w tej samej temperaturze, jednak możliwe, że ciasto będzie musiało spędzić więcej czasu w piekarniku - zalecamy sprawdzanie patyczkiem - jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe :)
  • Gość Gość
    610 dni temu
    Próbowałam dzisiaj zrobić ten tort ale ciasto prawie mi nie urosło a o takich rozmiarach jak na filmiku mogę zapomnieć, na dodatek było mokre, tak jakby masła było za dużo. Nie miało też takiej konsystencji jak na filmiku, moje było znacznie gęstsze. Miałam też wrażenie jakby masa mi się zważyła po dodaniu żółtek. Dawałam wszystko zgodnie z przepisem. Nie pierwszy raz robię ciasta z przepisów Pawła i jak na razie tylko to mi nie wyszło. W czym zrobiłam błąd? Proszę o odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    609 dni temu
    Przyczyn może być wiele. Masa z masła i czekolady, nie może się zagotować, przed dodaniem do niej żółtek. Żółtek, które oczywiście muszą być w temperaturze pokojowej, tak jak wszystkie składniki biszkoptu - to bardzo ważne. Białka po uprzednim ubiciu, nie można już miksować, tylko delikatnie mieszać rózgą. Masę do piekarnika można wstawić, dopiero, kiedy jest już nagrzany do odpowiedniej temperatury, nie wcześniej! Spróbuj też skorzystać z naszego podstawowego przepisu na biszkopt - https://kuchnialidla.pl/product/biszkopt---przepis-podstawowy
  • Gość Gość
    784 dni temu
    Tort przepyszny. Zrobiłam go na urodziny i zaniosłam do pracy, rozszedł się jak ciepłe bułeczki. Dekorację chipsową, zastąpiłam glazurą czekoladową. Zaznaczam że nie oszczędzałam na wiśniówce ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    784 dni temu
    Brzmi jak udane urodziny! :)
  • Aga Aga
    810 dni temu
    Zrobiłam na Wielkanoc i muszę przyznać, że jest pyszny! Dość słodki, ale naprawdę świetny czekoladowo-kawowy smak. W przepisie jest mowa o możliwości zastąpienia likieru wiśniowego wodą, ale zdecydowanie nie polecam korzystać z tej opcji :) Ja następnym razem nawet się pomylę i podwoję ilość wiśniówki ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    824 dni temu
    Witam zwracam chonor chipsy można kupić w Polskim Lidlu cena 5.99 a wić do dzieła będzie tort na zająca pozdrawiam załogę Lidla

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    824 dni temu
    I my pozdrawiamy! :)
  • Gość Gość
    827 dni temu
    Gdzie można kupić takie chipsy czekoladowe?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    826 dni temu
    Nigdzie napisałem kilka dni temu ze czipsów w Polskich lidlach niema to usunęli wpis
  • Gość Gość
    826 dni temu
    W Lidlu :-)
  • hania hania
    826 dni temu
    w Aldi ;]
  • Gość Gość
    826 dni temu
    W lidlu
  • Gość Gość
    826 dni temu
    W Lidlu
  • Gość Gość
    826 dni temu
    W Lidlu
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    826 dni temu
    Po chipsy czekoladowe zapraszamy do Lidla! :)
  • Gość Gość
    829 dni temu
    Na filmie ziaren kawy nigdzie nie widać, a na zdjęciach są. Nie ma ich również w składnikach i przepisie. Może ktoś z Lidla przybliżyć o co chodzi? Po prostu zdjęcia wykorzystano z innego przepisu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    830 dni temu
    Zobaczycie coś na zdjęciu i nagle przepis jest dla Was nieważny? :D A możne obejrzyjcie filmik i zobaczcie, jak robi to Cukiernik :) Ech... ludzie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    830 dni temu
    Dlaczego na zdjęciach pończu widać ziarna kawy? Gdzie one się podziały skoro w torcie ich nie ma?

    odpowiedz

  • Polamonola Polamonola
    831 dni temu
    Przepis zobaczyłam w gazetce Lidla i szczerze, gdybym tu nie zajrzała to zrobiła bym wszystko zupełnie inaczej - szczególnie to espresso - w składnikach nie ma mowy o ziarnach, nie ma mowy o zaparzaniu - ot espresso i tyle :P Na zdjęciach tutaj WIDZĘ - ziarna (lol).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    830 dni temu
    Polamonola, do przepisu używamy przygotowanego wcześniej espresso.
  • Mik Mik
    832 dni temu
    Skoro ta forma jest taka wysoka to chyba można zrobic to ciasto w zwykłej tortownicy 21 cm bez zmiany ilości składników, prawda?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    832 dni temu
    Mik, można. Ale pamiętaj, że tort wyjdzie niższy :)
  • Gość Gość
    833 dni temu
    Czy w przepisie na biszkopt nie powinno być 500g mąki zamiast 50?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    833 dni temu
    Do biszkoptu używamy 50 g mąki :) To nie błąd :)
  • Gość Gość
    835 dni temu
    Super że Paweł Małecki wrócił! Tort wygląda naprawdę świetnie! Czekam na filmiki i przepisy na Wielkanoc ;)

    odpowiedz

  • Anna Anna
    835 dni temu
    Czy te czekoladowe chipsy dostanę w Lidlu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    835 dni temu
    Dobrze że zadałaś te pytanie, sam jestem ciekawy bo ładnie wyglądają. Ale powinny być, bo Paweł Małecki i Karol Okrasa korzystają w 100% z produktów z Lidla.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    833 dni temu
    Anno, oczywiście :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram