
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Krok 1: Ubijamy białka z cukrem
Oddzielamy żółtka od białek. Białka krótko ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy 75 g cukru, ciągle mieszając, a następnie ubijamy dalej, aż białko będzie gęste i błyszczące.
Krok 2: Żółtka łączymy z mąką
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i solą przez kilka minut na gęsty, jasny krem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy. Przesiewamy przez sito do ubitych żółtek. Masę delikatnie mieszamy z połową białek. Po wymieszaniu dodajemy drugą część i krótko mieszamy.
Biszkopt wykorzystujemy dalej zgodnie z przepisem.
Pieczemy w temperaturze 190°C przez 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Wskazówki i informacje
Biszkopt to puszyste ciasto, które swoją szczególną konsystencję zawdzięcza dokładnemu napowietrzeniu podczas ubijania. Aby było ono puszyste, musimy przestrzegać kilku zasad.
Biszkopt należy przygotować szybko i od razu wstawić do gorącego piekarnika, a więc po wymieszaniu ciasto nie powinno leżakować zbyt długo. W tym celu piekarnik rozgrzewamy odpowiednio wcześniej.
Aby powietrze wtłoczone podczas ubijania białek i kremu z żółtek pozostało w cieście jak najdłużej, należy trzymać się ważnej zasady. Przede wszystkim podczas ubijania nie kierujemy mieszadeł miksera na miskę, np. aby usunąć z nich resztki ciasta. Nie robimy tego również podczas przesiewania mąki, skrobi i proszku do pieczenia, ponieważ spowoduje to wypchnięcie powietrza z ciasta.
Z tego też powodu ostrożnie i szybko dodajemy mieszaninę mąki, a następnie ubite białka, mieszając szpatułką do ciasta, a nie mikserem – nie mieszamy zbyt mocno i tylko do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się zwiążą. Ciasto delikatnie rozsmarowujemy na blasze lub w formie i natychmiast wkładamy do gorącego piekarnika.
Przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwieramy drzwi piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Aby biszkopt ładnie wyrósł, musi „wspiąć się” po ściankach formy, dlatego ich nie natłuszczamy. Formę lub blachę wykładamy tylko papierem do pieczenia. Aby zapobiec jego przesuwaniu się, stosujemy mały trik: na blachę nakładamy odrobinę masła i za jego pomocą mocujemy papier.
Jeśli biszkopt na spody tortowe upieczemy dzień wcześniej, możemy go z łatwością pokroić na kilka blatów. Biszkopt możemy również zamrozić.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowe ciasto z migdałami
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.

Greckie ciasto „elida”
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!

Komentarze (37)
183 dni temu
Pierwszy biszkopt który mi wyszedł od 3 lat piekę z tego przepisu, wysokość biszkoptu zależy od umiejętności piekącego oraz od blaszki, kwadratowa blaszka to mam tort na 3 blaty, duża prostokątna to na dwa blaty wtedy np. wykorzystuje do 3 bit, wskazówki dobre, należy czytać, 😄
odpowiedz
322 dni temu
😑 opadł mi
odpowiedz
477 dni temu
Ciasto Doble Ale Pamietaj Lob Takie Lzeczy
odpowiedz
477 dni temu
Dobre Wszystko KuchniaLidla.pl
odpowiedz
485 dni temu
mój przepis: tyle samo jaj ile łyżek mąki oraz ile łyżek cukru; bez proszku!!!!
odpowiedz
742 dni temu
Ten przepis ma złe proporcje składników. O wiele lepiej skorzystać z przepisu "idealny biszkopt" dostępnego również na tej stronie.
odpowiedz
816 dni temu
biszkopt nie udany
odpowiedz
910 dni temu
xdddddddddd
odpowiedz
976 dni temu
z koleżanką wybrałyśmy właśnie ten przepis i wyszło PYSZNIE😘💕
odpowiedz
1006 dni temu
Ile ma mniej więcej cm w długości biszkopt? Bardzo proszę o odpowiedź.
odpowiedz
1005 dni temu
Wszystko zależy od formy, jakiej użyjemy. Im dłuższa tym dłuższy, ale i niższy będzie sam biszkopt.
1071 dni temu
Polecam wszystkim ten przepis,pyszne było
odpowiedz
1150 dni temu
Super ! Polecam ten przepis 🤩 Biszkopt wyrósł wielki 😁 tylko trochę opadł po wyjęciu z piekarnika dlatego radzę rzucić biszkoptem po wyjęciu z piekarnika ( upuścić go z wysokości). Poza tym dałam dużo mniej cukru.
odpowiedz
421 dni temu
????
1331 dni temu
wow dopiero piecze sie 20 minut i już wyrasta
odpowiedz
1444 dni temu
to really good biszkopt robie go zawsze i zawsze wychodzi
odpowiedz
1331 dni temu
napewno
1730 dni temu
Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu! Znajomy są zadowoleni :) Pozdrawiam
odpowiedz
1728 dni temu
My też pozdrawiamy! :)
1989 dni temu
Aby powietrze wtłoczone podczas ubijania białek i kremu z żółtek pozostało w cieście jak najdłużej, należy trzymać się ważnej zasady. Przede wszystkim podczas ubijania nie kierujemy mieszadeł miksera na miskę, np. aby usunąć z nich resztki ciasta. Nie robimy tego również podczas przesiewania mąki, skrobi i proszku do pieczenia, ponieważ spowoduje to wypchnięcie powietrza z ciasta. O co tu chodzi ? z tym kierowaniem na miskę? A także jaki ma związek przesiewanie mąki z napowietrzaniem. Pisząca tu osoba zapewne miał bardzo pod górkę do szkoły !
odpowiedz
2156 dni temu
Witam ktoś mi powie ile około cm^3 wychodzi?
odpowiedz
2158 dni temu
nawet nawet tylko trudne
odpowiedz
2204 dni temu
Ok
odpowiedz
2227 dni temu
buuu
odpowiedz
2377 dni temu
witam wlaśnie upieklam dwa biszkopty na duży tort są wyrośnięte i nie opadają robilam wszystko wedlug przepisu ,dzięki jola
odpowiedz
1006 dni temu
to dobra opinia?
2647 dni temu
jest napisane ile piec i temperatura tez jest, trzeba czytać uważnie przepis :)
odpowiedz
2665 dni temu
Nie jest napisane jak długo piec i w jakiej temperaturze a to są istotne sprawy
odpowiedz
2665 dni temu
Pieczemy w temperaturze 190°C przez 35-40 minut :)
2658 dni temu
jest napisane- 190stopni, 35-40 min, az uzyska zloty kolor
2689 dni temu
jeszcze nigdy mi taki super biszkopt nie wyszedł
odpowiedz
2702 dni temu
A ja dodaje troche octu co powoduje ze biszkopt nie ma prawa opasc.Co nie zmieniua smaku.
odpowiedz
2705 dni temu
Ja piekłam w termoobiegu 180 stopni 60 minut i wyszedł świetnie.
odpowiedz
2709 dni temu
Zrobiłem całe ciasto i ...... siedzę przed piekarnikiem.... brak czasu i temperatury
odpowiedz
2713 dni temu
Na ile stopni i ile czas u piec, nie widzę nigdzie tych informacji.
odpowiedz
2709 dni temu
nie ma informacji jak wyżej ile piec, jaka temperatura
2739 dni temu
Do zrobienia pysznego, puszystego biszkoptu nie potrzeba chemii, w postaci proszku do pieczenia!
odpowiedz
zobacz wszystkie