Biszkopt - przepis podstawowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę lub tortownicę (o średnicy 26 cm)

Krok 1: Ubijamy białka z cukrem

Oddzielamy żółtka od białek. Białka krótko ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy 75 g cukru, ciągle mieszając, a następnie ubijamy dalej, aż białko będzie gęste i błyszczące.

Krok 2: Żółtka łączymy z mąką

Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i solą przez kilka minut na gęsty, jasny krem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy. Przesiewamy przez sito do ubitych żółtek. Masę delikatnie mieszamy z połową białek. Po wymieszaniu dodajemy drugą część i krótko mieszamy.

Biszkopt wykorzystujemy dalej zgodnie z przepisem.

Pieczemy w temperaturze 190°C przez 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Wskazówki i informacje

Biszkopt to puszyste ciasto, które swoją szczególną konsystencję zawdzięcza dokładnemu napowietrzeniu podczas ubijania. Aby było ono puszyste, musimy przestrzegać kilku zasad.

Biszkopt należy przygotować szybko i od razu wstawić do gorącego piekarnika, a więc po wymieszaniu ciasto nie powinno leżakować zbyt długo. W tym celu piekarnik rozgrzewamy odpowiednio wcześniej.

Aby powietrze wtłoczone podczas ubijania białek i kremu z żółtek pozostało w cieście jak najdłużej, należy trzymać się ważnej zasady. Przede wszystkim podczas ubijania nie kierujemy mieszadeł miksera na miskę, np. aby usunąć z nich resztki ciasta. Nie robimy tego również podczas przesiewania mąki, skrobi i proszku do pieczenia, ponieważ spowoduje to wypchnięcie powietrza z ciasta.

Z tego też powodu ostrożnie i szybko dodajemy mieszaninę mąki, a następnie ubite białka, mieszając szpatułką do ciasta, a nie mikserem – nie mieszamy zbyt mocno i tylko do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się zwiążą. Ciasto delikatnie rozsmarowujemy na blasze lub w formie i natychmiast wkładamy do gorącego piekarnika.

Przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwieramy drzwi piekarnika, aby ciasto nie opadło.

Aby biszkopt ładnie wyrósł, musi „wspiąć się” po ściankach formy, dlatego ich nie natłuszczamy. Formę lub blachę wykładamy tylko papierem do pieczenia. Aby zapobiec jego przesuwaniu się, stosujemy mały trik: na blachę nakładamy odrobinę masła i za jego pomocą mocujemy papier.

Jeśli biszkopt na spody tortowe upieczemy dzień wcześniej, możemy go z łatwością pokroić na kilka blatów. Biszkopt możemy również zamrozić.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    128 dni temu
    Aby powietrze wtłoczone podczas ubijania białek i kremu z żółtek pozostało w cieście jak najdłużej, należy trzymać się ważnej zasady. Przede wszystkim podczas ubijania nie kierujemy mieszadeł miksera na miskę, np. aby usunąć z nich resztki ciasta. Nie robimy tego również podczas przesiewania mąki, skrobi i proszku do pieczenia, ponieważ spowoduje to wypchnięcie powietrza z ciasta. O co tu chodzi ? z tym kierowaniem na miskę? A także jaki ma związek przesiewanie mąki z napowietrzaniem. Pisząca tu osoba zapewne miał bardzo pod górkę do szkoły !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    294 dni temu
    Witam ktoś mi powie ile około cm^3 wychodzi?

    odpowiedz

  • ola ola
    296 dni temu
    nawet nawet tylko trudne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    342 dni temu
    Ok

    odpowiedz

  • Gość Gość
    365 dni temu
    buuu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    516 dni temu
    witam wlaśnie upieklam dwa biszkopty na duży tort są wyrośnięte i nie opadają robilam wszystko wedlug przepisu ,dzięki jola

    odpowiedz

  • mt mt
    786 dni temu
    jest napisane ile piec i temperatura tez jest, trzeba czytać uważnie przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    803 dni temu
    Nie jest napisane jak długo piec i w jakiej temperaturze a to są istotne sprawy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    803 dni temu
    Pieczemy w temperaturze 190°C przez 35-40 minut :)
  • ania ania
    796 dni temu
    jest napisane- 190stopni, 35-40 min, az uzyska zloty kolor
  • Gość Gość
    828 dni temu
    jeszcze nigdy mi taki super biszkopt nie wyszedł

    odpowiedz

  • Gość Gość
    841 dni temu
    A ja dodaje troche octu co powoduje ze biszkopt nie ma prawa opasc.Co nie zmieniua smaku.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    843 dni temu
    Ja piekłam w termoobiegu 180 stopni 60 minut i wyszedł świetnie.

    odpowiedz

  • Krzys Krzys
    848 dni temu
    Zrobiłem całe ciasto i ...... siedzę przed piekarnikiem.... brak czasu i temperatury

    odpowiedz

  • Natsii Natsii
    851 dni temu
    Na ile stopni i ile czas u piec, nie widzę nigdzie tych informacji.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    847 dni temu
    nie ma informacji jak wyżej ile piec, jaka temperatura
  • Gość Gość
    878 dni temu
    Do zrobienia pysznego, puszystego biszkoptu nie potrzeba chemii, w postaci proszku do pieczenia!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram