Biszkopt - przepis podstawowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Krok 1: Ubijamy białka z cukrem

Oddzielamy żółtka od białek. Białka krótko ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy 75 g cukru, ciągle mieszając, a następnie ubijamy dalej, aż białko będzie gęste i błyszczące.

Krok 2: Żółtka łączymy z mąką

Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem i solą przez kilka minut na gęsty, jasny krem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy. Przesiewamy przez sito do ubitych żółtek. Masę delikatnie mieszamy z połową białek. Po wymieszaniu dodajemy drugą część i krótko mieszamy.

Biszkopt wykorzystujemy dalej zgodnie z przepisem.

Pieczemy w temperaturze 190°C przez 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Wskazówki i informacje

Biszkopt to puszyste ciasto, które swoją szczególną konsystencję zawdzięcza dokładnemu napowietrzeniu podczas ubijania. Aby było ono puszyste, musimy przestrzegać kilku zasad.

Biszkopt należy przygotować szybko i od razu wstawić do gorącego piekarnika, a więc po wymieszaniu ciasto nie powinno leżakować zbyt długo. W tym celu piekarnik rozgrzewamy odpowiednio wcześniej.

Aby powietrze wtłoczone podczas ubijania białek i kremu z żółtek pozostało w cieście jak najdłużej, należy trzymać się ważnej zasady. Przede wszystkim podczas ubijania nie kierujemy mieszadeł miksera na miskę, np. aby usunąć z nich resztki ciasta. Nie robimy tego również podczas przesiewania mąki, skrobi i proszku do pieczenia, ponieważ spowoduje to wypchnięcie powietrza z ciasta.

Z tego też powodu ostrożnie i szybko dodajemy mieszaninę mąki, a następnie ubite białka, mieszając szpatułką do ciasta, a nie mikserem – nie mieszamy zbyt mocno i tylko do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się zwiążą. Ciasto delikatnie rozsmarowujemy na blasze lub w formie i natychmiast wkładamy do gorącego piekarnika.

Przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwieramy drzwi piekarnika, aby ciasto nie opadło.

Aby biszkopt ładnie wyrósł, musi „wspiąć się” po ściankach formy, dlatego ich nie natłuszczamy. Formę lub blachę wykładamy tylko papierem do pieczenia. Aby zapobiec jego przesuwaniu się, stosujemy mały trik: na blachę nakładamy odrobinę masła i za jego pomocą mocujemy papier.

Jeśli biszkopt na spody tortowe upieczemy dzień wcześniej, możemy go z łatwością pokroić na kilka blatów. Biszkopt możemy również zamrozić.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    29 dni temu
    Ile ma mniej więcej cm w długości biszkopt? Bardzo proszę o odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    28 dni temu
    Wszystko zależy od formy, jakiej użyjemy. Im dłuższa tym dłuższy, ale i niższy będzie sam biszkopt.
  • Gość Gość
    94 dni temu
    Polecam wszystkim ten przepis,pyszne było

    odpowiedz

  • Marta Marta
    173 dni temu
    Super ! Polecam ten przepis 🤩 Biszkopt wyrósł wielki 😁 tylko trochę opadł po wyjęciu z piekarnika dlatego radzę rzucić biszkoptem po wyjęciu z piekarnika ( upuścić go z wysokości). Poza tym dałam dużo mniej cukru.

    odpowiedz

  • lubię gotować lubię gotować
    354 dni temu
    wow dopiero piecze sie 20 minut i już wyrasta

    odpowiedz

  • Gość Gość
    467 dni temu
    to really good biszkopt robie go zawsze i zawsze wychodzi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    354 dni temu
    napewno
  • Jaromir Jaromir
    753 dni temu
    Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu! Znajomy są zadowoleni :) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    751 dni temu
    My też pozdrawiamy! :)
  • Gość Gość
    1013 dni temu
    Aby powietrze wtłoczone podczas ubijania białek i kremu z żółtek pozostało w cieście jak najdłużej, należy trzymać się ważnej zasady. Przede wszystkim podczas ubijania nie kierujemy mieszadeł miksera na miskę, np. aby usunąć z nich resztki ciasta. Nie robimy tego również podczas przesiewania mąki, skrobi i proszku do pieczenia, ponieważ spowoduje to wypchnięcie powietrza z ciasta. O co tu chodzi ? z tym kierowaniem na miskę? A także jaki ma związek przesiewanie mąki z napowietrzaniem. Pisząca tu osoba zapewne miał bardzo pod górkę do szkoły !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1179 dni temu
    Witam ktoś mi powie ile około cm^3 wychodzi?

    odpowiedz

  • ola ola
    1181 dni temu
    nawet nawet tylko trudne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1227 dni temu
    Ok

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1250 dni temu
    buuu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1400 dni temu
    witam wlaśnie upieklam dwa biszkopty na duży tort są wyrośnięte i nie opadają robilam wszystko wedlug przepisu ,dzięki jola

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    29 dni temu
    to dobra opinia?
  • mt mt
    1670 dni temu
    jest napisane ile piec i temperatura tez jest, trzeba czytać uważnie przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1688 dni temu
    Nie jest napisane jak długo piec i w jakiej temperaturze a to są istotne sprawy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1688 dni temu
    Pieczemy w temperaturze 190°C przez 35-40 minut :)
  • ania ania
    1681 dni temu
    jest napisane- 190stopni, 35-40 min, az uzyska zloty kolor
  • Gość Gość
    1713 dni temu
    jeszcze nigdy mi taki super biszkopt nie wyszedł

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1725 dni temu
    A ja dodaje troche octu co powoduje ze biszkopt nie ma prawa opasc.Co nie zmieniua smaku.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1728 dni temu
    Ja piekłam w termoobiegu 180 stopni 60 minut i wyszedł świetnie.

    odpowiedz

  • Krzys Krzys
    1732 dni temu
    Zrobiłem całe ciasto i ...... siedzę przed piekarnikiem.... brak czasu i temperatury

    odpowiedz

  • Natsii Natsii
    1736 dni temu
    Na ile stopni i ile czas u piec, nie widzę nigdzie tych informacji.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1732 dni temu
    nie ma informacji jak wyżej ile piec, jaka temperatura
  • Gość Gość
    1762 dni temu
    Do zrobienia pysznego, puszystego biszkoptu nie potrzeba chemii, w postaci proszku do pieczenia!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram