Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy 24 cm
- robot wielofunkcyjny
- worek cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z TRUSKAWEK
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół (jeśli są większe, na kilka części). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojone truskawki, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Podgrzewamy, aż truskawki zmiękną, a sok odparuje. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury z dużymi kawałkami truskawek.
Krok 2: SCHŁADZAMY KONFITURĘ Z TRUSKAWEK
Konfiturę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Cząstki owoców odwracamy tak, by były skierowane płaskim bokiem do dna formy.
Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Krok 3: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Miękkie masło z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym ucieramy w naczyniu robota na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka o temperaturze pokojowej i cały czas ucieramy, aż składniki się połączą.
Krok 4: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W małej miseczce łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy, a następnie dodajemy porcjami do mokrej masy, ucierając ciasto na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 5: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY
Gotowe ciasto mieszamy za pomocą szpatułki i przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Ciasto szprycujemy do tortownicy na schłodzoną warstwę truskawek, zaczynając od środka formy.
Krok 6: PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Upieczone ciasto odwracamy do góry dnem od razu po wyjęciu z piekarnika. Delikatnie potrząsamy formą i zdejmujemy ją z ciasta.
Ciasto dekorujemy z wierzchu połówkami truskawek i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!
Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!
Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!
Ciasto ucierane ze śliwkami
Gdy trwa sezon na śliwki, warto zrobić szybkie ciasto ucierane! Delikatny spód, owoce i kruszonka! Łatwy przepis Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1619 dni temu
Niestety nie wyszło mi ciasto, aż tak pierwszy raz w życiu :( Próbowałam zrobić w wersji łączonej z biszkoptem wegańskim Kingi Paruzel. W środku, mimo długiego pieczenia, lało się. Po przekręceniu na talerz sok z truskawek rozlał się i truskawki się rozeszły a nie upieczone ciasto wypłynęło bokami. Piekłam 50 minut. Na wierzchu było już prawie spalone. Najbardziej szkoda mi truskawek :(
odpowiedz