zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy 24 cm
  • robot wielofunkcyjny
  • worek cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z TRUSKAWEK

Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół (jeśli są większe, na kilka części). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojone truskawki, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Podgrzewamy, aż truskawki zmiękną, a sok odparuje. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury z dużymi kawałkami truskawek.

Krok 2: SCHŁADZAMY KONFITURĘ Z TRUSKAWEK

Konfiturę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Cząstki owoców odwracamy tak, by były skierowane płaskim bokiem do dna formy.

Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Krok 3: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Miękkie masło z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym ucieramy w naczyniu robota na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka o temperaturze pokojowej i cały czas ucieramy, aż składniki się połączą.  

Krok 4: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W małej miseczce łączymy suche składniki ciasta: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy, a następnie dodajemy porcjami do mokrej masy, ucierając ciasto na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 5: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY

Gotowe ciasto mieszamy za pomocą szpatułki i przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Ciasto szprycujemy do tortownicy na schłodzoną warstwę truskawek, zaczynając od środka formy.

Krok 6: PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Upieczone ciasto odwracamy do góry dnem od razu po wyjęciu z piekarnika. Delikatnie potrząsamy formą i zdejmujemy ją z ciasta.

Ciasto dekorujemy z wierzchu połówkami truskawek i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    10 dni temu
    Niestety nie wyszło mi ciasto, aż tak pierwszy raz w życiu :( Próbowałam zrobić w wersji łączonej z biszkoptem wegańskim Kingi Paruzel. W środku, mimo długiego pieczenia, lało się. Po przekręceniu na talerz sok z truskawek rozlał się i truskawki się rozeszły a nie upieczone ciasto wypłynęło bokami. Piekłam 50 minut. Na wierzchu było już prawie spalone. Najbardziej szkoda mi truskawek :(

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram