zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ:

  • formę o wymiarach 25 x 30 cm
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C z funkcją termoobiegu

KROK 1: Przygotowujemy biszkopt

Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną czekoladę, masło i syrop klonowy. Podgrzewamy na małym ogniu do temperatury około 60°C, mieszając aż do całkowitego połączenia produktów. Przekładamy do miski, studzimy.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Batoniki kroimy w kostkę. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mieszamy rózgą kuchenną. Przesianą mąkę łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy całość do masy, nieustannie mieszając. Ubite białka przekładamy do masy, którą delikatnie i dokładnie mieszamy.

Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do formy, dodajemy na wierzch pokrojone batoniki. Delikatnie potrząsamy formą, by batoniki opadły na dno. Wkładamy biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 175°C z funkcją termoobiegu i pieczemy 35-40 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

KROK 2: Przygotowujemy krem z batoników

Do garnka przelewamy 300 ml śmietanki i zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Wsypujemy do śmietanki batoniki. Mieszamy od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Krem przelewamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.

KROK 3: Ubijamy krem

200 ml śmietanki ubijamy na puszystą masę i przekładamy do miseczki. Krem przekładamy do miksera. Ubijamy przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Krem łączymy z ubitą śmietanką. Wykładamy na wystudzony biszkopt i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki do zestalenia.

KROK 4: Przygotowujemy polewę

W garnku podgrzewamy śmietankę. Do zagotowanej śmietanki dodajemy pokruszoną mleczną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy miękkie masło. Polewę mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: Dekorujemy

Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Masę kajmakową przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy na ciasto. Wstawiamy na moment do zamrażalnika. Polewę przekładamy do worka cukierniczego i fantazyjnie dekorujemy nią ciasto.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    245 dni temu
    Dziękuję za pomoc

    odpowiedz

  • Gość Gość
    267 dni temu
    jak duża ma być forma na to ciasto???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    267 dni temu
    Wspominamy o tym w sekcji "Przygotuj". W tym przepisie Paweł wykorzystuje formę o wymiarach 25 x 30 cm.
  • Gość Gość
    259 dni temu
    PRZYGOTUJ: formę o wymiarach 25 x 30 cm podane w przepisie

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram