![Ciasto à la mars Ciasto à la mars](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c764f66fbdbf-b644771192bc-kw51-pawel-malecki-ciasto-a-la-mars-1250x760.webp.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- formę o wymiarach 25 x 30 cm
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C z funkcją termoobiegu
KROK 1: Przygotowujemy biszkopt
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną czekoladę, masło i syrop klonowy. Podgrzewamy na małym ogniu do temperatury około 60°C, mieszając aż do całkowitego połączenia produktów. Przekładamy do miski, studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Batoniki kroimy w kostkę. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mieszamy rózgą kuchenną. Przesianą mąkę łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy całość do masy, nieustannie mieszając. Ubite białka przekładamy do masy, którą delikatnie i dokładnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do formy, dodajemy na wierzch pokrojone batoniki. Delikatnie potrząsamy formą, by batoniki opadły na dno. Wkładamy biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 175°C z funkcją termoobiegu i pieczemy 35-40 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
KROK 2: Przygotowujemy krem z batoników
Do garnka przelewamy 300 ml śmietanki i zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Wsypujemy do śmietanki batoniki. Mieszamy od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Krem przelewamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.
KROK 3: Ubijamy krem
200 ml śmietanki ubijamy na puszystą masę i przekładamy do miseczki. Krem przekładamy do miksera. Ubijamy przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Krem łączymy z ubitą śmietanką. Wykładamy na wystudzony biszkopt i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki do zestalenia.
KROK 4: Przygotowujemy polewę
W garnku podgrzewamy śmietankę. Do zagotowanej śmietanki dodajemy pokruszoną mleczną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy miękkie masło. Polewę mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: Dekorujemy
Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Masę kajmakową przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy na ciasto. Wstawiamy na moment do zamrażalnika. Polewę przekładamy do worka cukierniczego i fantazyjnie dekorujemy nią ciasto.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto czekoladowe – prosty przepis
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.
![Ciasto czekoladowe – prosty przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a9241da9aac5-9d48203a796f-1250x700_KW_48_Cukiernik_PL_ciasto-czekoladowe_216139659_rgb_ok.webp)
Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!
![Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c3b0cae4e1dd-27d7ba5ae61e-1250x700_KW28_cukiernik@1x-75.webp)
Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!
![Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/66b4c1432a01-02172abd44-KW_17_ciasto-pomaranczowe_17239_S_302443_960x540_2015.webp)
Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.
![Czekoladowy torcik z malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/247c1b4eb753-c229d96d2e-KW_08_Czekoladowy-torcik-z-malinami_16715_S_287646_960x540px.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pyszne ciasto gryczane
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
- Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Torcik serowy à la tiramisu
- Sernik czekoladowy
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
- Ciasto à la Kinder Country
- Lody o smaku słonego karmelu
- Daktylowe praliny
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Gulasz niemiecki
- Pudding chlebowy
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Szarlotka sypana
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Komentarze (6)
1215 dni temu
Robię podwójn🙂ą porcję. Ale zamiast Pana batonów mam kupione z Lidla Batony z 33% karmelem i 32% ciastkiem w mlecznej czekoladzie Caramel & Biscuit .I do kremu z batonów dodałam tylko 290 g a śmietany uht 800 ml. To co dalej ? Proszę o wskazówki 🤭🤷🏼😉🙂😋
odpowiedz
1215 dni temu
Przy podwójnej porcji ilość składników będzie niezwykle ważna. Kiedy już będziesz miała wszystkie składniki w odpowiedniej ilości najlepiej trzymać się instruktażu Pawła, który krok po kroku wyjaśnia proces przygotowania :)
1619 dni temu
Dziękuję za pomoc
odpowiedz
1641 dni temu
jak duża ma być forma na to ciasto???
odpowiedz
1641 dni temu
Wspominamy o tym w sekcji "Przygotuj". W tym przepisie Paweł wykorzystuje formę o wymiarach 25 x 30 cm.
1633 dni temu
PRZYGOTUJ: formę o wymiarach 25 x 30 cm podane w przepisie