 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- formę o wymiarach 25 x 30 cm
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C z funkcją termoobiegu
KROK 1: Przygotowujemy biszkopt
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną czekoladę, masło i syrop klonowy. Podgrzewamy na małym ogniu do temperatury około 60°C, mieszając aż do całkowitego połączenia produktów. Przekładamy do miski, studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Batoniki kroimy w kostkę. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mieszamy rózgą kuchenną. Przesianą mąkę łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy całość do masy, nieustannie mieszając. Ubite białka przekładamy do masy, którą delikatnie i dokładnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do formy, dodajemy na wierzch pokrojone batoniki. Delikatnie potrząsamy formą, by batoniki opadły na dno. Wkładamy biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 175°C z funkcją termoobiegu i pieczemy 35-40 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
KROK 2: Przygotowujemy krem z batoników
Do garnka przelewamy 300 ml śmietanki i zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Wsypujemy do śmietanki batoniki. Mieszamy od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Krem przelewamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.
KROK 3: Ubijamy krem
200 ml śmietanki ubijamy na puszystą masę i przekładamy do miseczki. Krem przekładamy do miksera. Ubijamy przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Krem łączymy z ubitą śmietanką. Wykładamy na wystudzony biszkopt i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki do zestalenia.
KROK 4: Przygotowujemy polewę
W garnku podgrzewamy śmietankę. Do zagotowanej śmietanki dodajemy pokruszoną mleczną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy miękkie masło. Polewę mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: Dekorujemy
Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Masę kajmakową przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy na ciasto. Wstawiamy na moment do zamrażalnika. Polewę przekładamy do worka cukierniczego i fantazyjnie dekorujemy nią ciasto.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Łazanki
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Klasyczna sałatka grecka
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makówki śląskie
- Piernik świąteczny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (6)
1676 dni temu
Robię podwójn🙂ą porcję. Ale zamiast Pana batonów mam kupione z Lidla Batony z 33% karmelem i 32% ciastkiem w mlecznej czekoladzie Caramel & Biscuit .I do kremu z batonów dodałam tylko 290 g a śmietany uht 800 ml. To co dalej ? Proszę o wskazówki 🤭🤷🏼😉🙂😋
Odpowiedz
1676 dni temu
Przy podwójnej porcji ilość składników będzie niezwykle ważna. Kiedy już będziesz miała wszystkie składniki w odpowiedniej ilości najlepiej trzymać się instruktażu Pawła, który krok po kroku wyjaśnia proces przygotowania :)
2081 dni temu
Dziękuję za pomoc
Odpowiedz
2102 dni temu
jak duża ma być forma na to ciasto???
Odpowiedz
2102 dni temu
Wspominamy o tym w sekcji "Przygotuj". W tym przepisie Paweł wykorzystuje formę o wymiarach 25 x 30 cm.
2094 dni temu
PRZYGOTUJ: formę o wymiarach 25 x 30 cm podane w przepisie