zobacz film Ciasto jeżynowe bez laktozy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 20 x 30 cm
  • papier do pieczenia
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do 180°C

 KROK 1: Przygotowujemy ciasto

Miękkie masło przekładamy do misy robota. Dosypujemy cukier i ucieramy, aż masa będzie puszysta.  Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do dużej miski wlewamy jogurt, dodajemy jeżyny, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu. Całość blendujemy. Cały czas miksując masło, dodajemy pojedynczo jajka. Następnie stopniowo, na zmianę dodajemy sypkie składniki i jogurt z jeżynami.

KROK 2: Pieczemy ciasto

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy krem

Do miski przekładamy mascarpone. Dodajemy jogurt, cukier puder, otartą skórkę i sok z cytryny. Całość ubijamy.

KROK 4: Dekorujemy ciasto

Masę nakładamy na wystudzone ciasto. Dekorujemy kawałkami cytryny, jeżynami i borówkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1670 dni temu
    Czy korzystając z tych samych składników, ale z laktozą, też wyjdzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1668 dni temu
    Jak najbardziej :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!