Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- dwie formy o wymiarach 20 x 20 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C (bez termoobiegu)
- sitko
KROK 1: Przygotowujemy ciasto
Masło roztapiamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, czekamy, aż czekolada się rozpuści. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Gdy uzyskamy puszystą pianę, stopniowo dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy rózgą.
KROK 2: Pieczemy ciasto i studzimy
Dwie formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy po równo do obu form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 12-14 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 3: Przygotowujemy krem
Miksujemy serek mascarpone razem z kremem czekoladowo-orzechowym (3-4 łyżki kremu pozostawiamy do dekoracji). Wkładamy nadzienie do jednej z form i przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
KROK 4: Dekorujemy ciasto
Ciasto wyciągamy z formy. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch ciasta. Całość obsypujemy gorzkim kakao za pomocą siteczka. Układamy maliny.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto czekoladowe – prosty przepis
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.
Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!
Ciasto o smaku coli
Cola i czekolada? Odważne połączenie! Paweł sięgnął po oba składniki, by przygotować dla Was wyjątkowe ciasto. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje!
Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Piernik staropolski
- Sałatka gyros
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1731 dni temu
Nie mam 2 takich samych form do pieczenia więc piekłam osobno każdy blat ciasta. Dlatego podzieliłam proporcje na ciasto, na 2 równe części. Upiekłam z produktów, z laktozą. Pyszne ciacho i łatwe do zrobienia. Trzeba pamiętać by je dobrze schłodzić aby krem się nie rozpływał.
odpowiedz
1885 dni temu
Czy przed dodaniem masy czekoladowej do ubitych jajek należy ją wystudzić?
odpowiedz
1884 dni temu
Czekolada może być ciepła, ale nie gorąca :)
2069 dni temu
masło też ma laktozę, widzę że chcecie kogoś wykończyć....
odpowiedz
2068 dni temu
Do przygotowania ciasta Paweł użył dostępnego w Lidlu masła bez laktozy. Wszyscy są bezpieczni :)
2142 dni temu
ale mascarpone ma laktoze :P
odpowiedz
2140 dni temu
W Lidlu jest dostępne mascarpone bez laktozy :) W tym przepisie używamy produktów bez laktozy :)
2139 dni temu
Ale są takie mascarpone bez laktozy, umiesz czytać?
2069 dni temu
są też osoby które po produktach 'bez laktozy' mają super sensacje żołądkowe...