zobacz film Czekoladowa kostka bez laktozy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • dwie formy o wymiarach 20 x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C (bez termoobiegu)
  • sitko

KROK 1: Przygotowujemy ciasto

Masło roztapiamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, czekamy, aż czekolada się rozpuści. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Gdy uzyskamy puszystą pianę, stopniowo dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy rózgą.

KROK 2: Pieczemy ciasto i studzimy

Dwie formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy po równo do obu form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 12-14 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 3: Przygotowujemy krem

Miksujemy serek mascarpone razem z kremem czekoladowo-orzechowym (3-4 łyżki kremu pozostawiamy do dekoracji). Wkładamy nadzienie do jednej z form i przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

KROK 4: Dekorujemy ciasto

Ciasto wyciągamy z formy. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch ciasta. Całość obsypujemy gorzkim kakao za pomocą siteczka. Układamy maliny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Joanna Joanna
    1662 dni temu
    Nie mam 2 takich samych form do pieczenia więc piekłam osobno każdy blat ciasta. Dlatego podzieliłam proporcje na ciasto, na 2 równe części. Upiekłam z produktów, z laktozą. Pyszne ciacho i łatwe do zrobienia. Trzeba pamiętać by je dobrze schłodzić aby krem się nie rozpływał.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1816 dni temu
    Czy przed dodaniem masy czekoladowej do ubitych jajek należy ją wystudzić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1815 dni temu
    Czekolada może być ciepła, ale nie gorąca :)
  • Gość Gość
    2000 dni temu
    masło też ma laktozę, widzę że chcecie kogoś wykończyć....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1999 dni temu
    Do przygotowania ciasta Paweł użył dostępnego w Lidlu masła bez laktozy. Wszyscy są bezpieczni :)
  • Łukasz Łukasz
    2073 dni temu
    ale mascarpone ma laktoze :P

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2071 dni temu
    W Lidlu jest dostępne mascarpone bez laktozy :) W tym przepisie używamy produktów bez laktozy :)
  • Anna Anna
    2070 dni temu
    Ale są takie mascarpone bez laktozy, umiesz czytać?
  • Gość Gość
    2000 dni temu
    są też osoby które po produktach 'bez laktozy' mają super sensacje żołądkowe...

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!