Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 22 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 170°C
- drewniany patyczek
- worek cukierniczy
KROK 1: Łączymy składniki biszkoptu
Białka oddzielamy od żółtek i dajemy do misy miksera, chwilę ubijamy. Białka ubijamy nieprzerwanie, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka. I jeszcze chwilę mieszamy.
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Masło roztapiamy.
KROK 2: Pieczemy biszkopt
Do masy stopniowo dodajemy suche składniki wraz ze skórką otartą z pomarańczy. Masę delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Na końcu dodajemy masło. Mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 40 minut. Po upływie czasu sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Gotowy – studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy krem
200 ml śmietanki i 200 ml mleka wlewamy do garnka. Laski wanilii przekrawamy na pół, tępą stroną noża wykładamy nasionka i dodajemy je do garnka. Całość zagotowujemy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem za pomocą rózgi. Dodajemy mączkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dolewamy 100 ml mleka. Całość wlewamy do garnka, intensywnie mieszając. Czekamy, aż masa zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, przekładamy do miski i chwilę mieszamy. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: Przygotowujemy ganasz czekoladowo-pomarańczowy
Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy ze śmietanką w garnku i zagotowujemy. Płyn może wyglądać tak, jakby się zwarzył. Dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszamy. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, ściągamy z ognia i nadal mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mieszamy na gładką masę. Studzimy.
KROK 5: Składamy ciasto
Wierzch biszkoptu ścinamy. Przekrawamy biszkopt na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego. Krem wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy górnym. Ganasz wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto o smaku coli
Cola i czekolada? Odważne połączenie! Paweł sięgnął po oba składniki, by przygotować dla Was wyjątkowe ciasto. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje!
Brownie z malinami
Mocno czekoladowe, domowe, po prostu pyszne! Koniecznie spróbuj jak smakuje brownie z malinami według przepisu Darii!
Tort red velvet
Klasyczny tort red velvet w wersji Pawła – zabarwiony burakiem! To deser idealny na wszystkie ważne okazje!
Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przepis na brownie z orzechami
- Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
- Pyszne ciasto gryczane
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Biszkopt - przepis podstawowy
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Risotto alla milanese
- Domowe pastrami
- Odwrócone ciasto pomarańczowe
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Naleśniki z kremem z rabarbaru
- Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
- Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Donuty dyniowe
- Karp pieczony z grzybami
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
- Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
- Boczniaki po kaszubsku
- Pomarańczowa owsianka z borówkami
- Desery na Sylwestra
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2072 dni temu
A co robimy z pomarańczą podaną w składnikach biszkoptu?
odpowiedz
2069 dni temu
Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.