zobacz film Ciasto bostońskie

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o średnicy 22 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do 170°C
  • drewniany patyczek
  • worek cukierniczy

KROK 1: Łączymy składniki biszkoptu

Białka oddzielamy od żółtek i dajemy do misy miksera, chwilę ubijamy. Białka ubijamy nieprzerwanie, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka. I jeszcze chwilę mieszamy.

Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Masło roztapiamy.

KROK 2: Pieczemy biszkopt

Do masy stopniowo dodajemy suche składniki wraz ze skórką otartą z pomarańczy. Masę delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Na końcu dodajemy masło. Mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 40 minut. Po upływie czasu sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Gotowy – studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy krem

200 ml śmietanki i 200 ml mleka wlewamy do garnka. Laski wanilii przekrawamy na pół, tępą stroną noża wykładamy nasionka i dodajemy je do garnka. Całość zagotowujemy.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem za pomocą rózgi. Dodajemy mączkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dolewamy 100 ml mleka. Całość wlewamy do garnka, intensywnie mieszając. Czekamy, aż masa zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, przekładamy do miski i chwilę mieszamy. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 4: Przygotowujemy ganasz czekoladowo-pomarańczowy

Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy ze śmietanką w garnku i zagotowujemy. Płyn może wyglądać tak, jakby się zwarzył. Dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszamy. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, ściągamy z ognia i nadal mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mieszamy na gładką masę. Studzimy.

KROK 5: Składamy ciasto

Wierzch biszkoptu ścinamy. Przekrawamy biszkopt na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego. Krem wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy górnym. Ganasz wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1872 dni temu
    A co robimy z pomarańczą podaną w składnikach biszkoptu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1869 dni temu
    Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!