zobacz film Ciasto o smaku coli

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • formę o średnicy 22-23 cm
  • robot wielofunkcyjny
  • trzepaczkę

Krok 1: REDUKUJEMY COLĘ

Colę podgrzewamy w garnku na małym ogniu do momentu, aż po odparowaniu uzyskamy 200 ml płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Suche składniki łączymy w misce z połową cukru. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka tępą stroną noża i dodajemy je do miski.

Krok 3: UBIJAMY JAJKA

Białka ubijamy na sztywno z drugą połową cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy chwilę, do uzyskania gładkiej masy.

Krok 4: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Śmietankę podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej masło.

Suche składniki i masło ze śmietanką dodajemy na przemian do ubitych jajek, energicznie mieszając masę za pomocą trzepaczki. Stopniowo dolewamy colę. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, zużywamy całe 200 ml płynu.

Formę smarujemy masłem i oprószamy niewielką ilością kakao. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I DEKORUJEMY CIASTO

Śmietankę zagotowujemy w rondelku i rozpuszczamy w niej czekolady, cały czas mieszając. Dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Gdy ciasto ostygnie, oblewamy je z wierzchu polewą i dekorujemy siekanymi orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • wanda_dittrich wanda_dittrich
    2003 dni temu
    Bardzo fajne, mocno czekoladowe i - mimo kalorii - nie jest wcale słodkie do przesady. Super :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2042 dni temu
    Coli nie czuć, zwykłe czekoladowe ciasto...

    odpowiedz

  • Jarek1233 Jarek1233
    2042 dni temu
    Bardzo dobre ciasto, ale coli niestety nie czuć ;) ale i tak polecam.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    2053 dni temu
    Zrobiłem takie w piątek. Wyszło idealnie, super czuć posmak coli i kakao. Polecam wszystkim, a ciasta Pana Małeckiego najlepsze :)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!