Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- formę o średnicy 22-23 cm
- robot wielofunkcyjny
- trzepaczkę
Krok 1: REDUKUJEMY COLĘ
Colę podgrzewamy w garnku na małym ogniu do momentu, aż po odparowaniu uzyskamy 200 ml płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Suche składniki łączymy w misce z połową cukru. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka tępą stroną noża i dodajemy je do miski.
Krok 3: UBIJAMY JAJKA
Białka ubijamy na sztywno z drugą połową cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy chwilę, do uzyskania gładkiej masy.
Krok 4: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Śmietankę podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej masło.
Suche składniki i masło ze śmietanką dodajemy na przemian do ubitych jajek, energicznie mieszając masę za pomocą trzepaczki. Stopniowo dolewamy colę. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, zużywamy całe 200 ml płynu.
Formę smarujemy masłem i oprószamy niewielką ilością kakao. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I DEKORUJEMY CIASTO
Śmietankę zagotowujemy w rondelku i rozpuszczamy w niej czekolady, cały czas mieszając. Dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Gdy ciasto ostygnie, oblewamy je z wierzchu polewą i dekorujemy siekanymi orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto czekoladowe – prosty przepis
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.
Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Znany aktor i komik zdradza sprawdzony przepis na kladdkakę – pyszne ciasto o szwedzkich korzeniach.
Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!
Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2262 dni temu
Bardzo fajne, mocno czekoladowe i - mimo kalorii - nie jest wcale słodkie do przesady. Super :)
odpowiedz
2301 dni temu
Coli nie czuć, zwykłe czekoladowe ciasto...
odpowiedz
2302 dni temu
Bardzo dobre ciasto, ale coli niestety nie czuć ;) ale i tak polecam.
odpowiedz
2312 dni temu
Zrobiłem takie w piątek. Wyszło idealnie, super czuć posmak coli i kakao. Polecam wszystkim, a ciasta Pana Małeckiego najlepsze :)
odpowiedz