 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- formę o średnicy 22-23 cm
- robot wielofunkcyjny
- trzepaczkę
Krok 1: REDUKUJEMY COLĘ
Colę podgrzewamy w garnku na małym ogniu do momentu, aż po odparowaniu uzyskamy 200 ml płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Suche składniki łączymy w misce z połową cukru. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka tępą stroną noża i dodajemy je do miski.
Krok 3: UBIJAMY JAJKA
Białka ubijamy na sztywno z drugą połową cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy chwilę, do uzyskania gładkiej masy.
Krok 4: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
Śmietankę podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej masło.
Suche składniki i masło ze śmietanką dodajemy na przemian do ubitych jajek, energicznie mieszając masę za pomocą trzepaczki. Stopniowo dolewamy colę. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, zużywamy całe 200 ml płynu.
Formę smarujemy masłem i oprószamy niewielką ilością kakao. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I DEKORUJEMY CIASTO
Śmietankę zagotowujemy w rondelku i rozpuszczamy w niej czekolady, cały czas mieszając. Dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
Gdy ciasto ostygnie, oblewamy je z wierzchu polewą i dekorujemy siekanymi orzechami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Mini burgery
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (4)
2594 dni temu
Bardzo fajne, mocno czekoladowe i - mimo kalorii - nie jest wcale słodkie do przesady. Super :)
Odpowiedz
2633 dni temu
Coli nie czuć, zwykłe czekoladowe ciasto...
Odpowiedz
2633 dni temu
Bardzo dobre ciasto, ale coli niestety nie czuć ;) ale i tak polecam.
Odpowiedz
2644 dni temu
Zrobiłem takie w piątek. Wyszło idealnie, super czuć posmak coli i kakao. Polecam wszystkim, a ciasta Pana Małeckiego najlepsze :)
Odpowiedz