
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- duży garnek
- trzepaczkę
- drobne sito
- formę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (termoobieg)
KROK 1. Rozpuszczamy masło z czekoladą
W dużym garnku podgrzewamy masło. Gdy się upłynni, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
KROK 2. Dodajemy kolejne składniki ciasta
Do masy czekoladowej dodajemy cukier oraz jajka. Mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 3. Przesiewamy mąkę do masy jajeczno-czekoladowej
Mąkę porcjami przesiewamy przez sito i cały czas mieszając, łączymy składniki. Na koniec wsypujemy cukier wanilinowy i ponownie mieszamy.
KROK 4. Przygotowujemy formę do pieczenia
Formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej.
KROK 5. Wlewamy masę do tortownicy
Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (z funkcją termoobiegu).
KROK 6. Dekorujemy ciasto
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, używając gęstego sita. Dekorujemy połówkami świeżych truskawek.
Zobacz podobne
przepisy
Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.

Komentarze (29)
978 dni temu
Przepraszam, 200ml cukru to ile to jest gram?
odpowiedz
978 dni temu
1 szklanka ma pojemność 250 ml, czyli 250 g. Dlatego do przepisu potrzebna jest niecała szklanka cukry :)
2403 dni temu
Ciasto smaczne. Pieklam dokładnie wg przepisu. Środek wilgotny i miękki, z malinami się także świetnie komponuje. Jedno zastrzeżenie - ciasto jest lekko spalone. Uważam, że 200 stopni to za dużo. Moze 170 i piec 20 min. Ogólnie jak patrzyłam inne przepisy na kladdkake to większość piecze się w 160 stopniach przez 20 min i wtedy środek jest podobno mokry a wierzch to przyjemna skorupka. Przepisy te składają się z kakao zamiast mlecznej czekolady. Za to Lidl ma najlepszy przepis na ciasto drożdżowe (na zdjęciu niebieska miseczka). Nikt mu się nie oprze, jest wspaniale miękkie i w ogóle nie jest suche!!! Najlepsze.
odpowiedz
2401 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa! :D Liczymy, że znajdziesz u nas więcej takich wspaniałych przepisów!
2450 dni temu
Tak jak u innych... Ciasto z zewnątrz prawie przypalone, a w środku brązowa woda. Wydaje mi się, że przepis byłby idealny dla temperatury 180* i bez termoobiegu...
odpowiedz
2524 dni temu
ciasto sie rozlalo, beznadziejny przepis, usuncie to.
odpowiedz
2523 dni temu
Proponujemy spróbować jeszcze raz. To ciasto, to klasyczne brownie, więc w środku nie będzie do końca upieczone, a wilgotne, nawet odrobinę zakalcowate,jednak jest to prawidłowe w przypadku tego deseru.
2620 dni temu
Niestety mnie się nie upiekło w środku zostało surowe a trzymałam się przepisu i temperatury pieczenia. Nie wiem co poszło nie tak?
odpowiedz
2618 dni temu
Drogi Gościu, ciasto ma konsystencję brownie, także nie będzie w 100% wypieczone. Można powiedzieć, że ma właśnie wyjść takie "zakalec" :)
2653 dni temu
Ciasto przepyszne. Bardzo szybko się je przygotowuje. Świetnie się sprawdziło na rodzinnej uroczystości! Polecam! :)
odpowiedz
2654 dni temu
Obłędnie przepyszne.
odpowiedz
2661 dni temu
u mnie również całkiem surowe w środku, ale jak przedłużyłam pieczenie do godziny, bez termoobiegu, 180 stopni - ok, chociaż nie wiem czy takie powinno być, ale można śmiało powiedzieć że się upiekło;d
odpowiedz
2660 dni temu
Drogi Gościu, ciasto ma konsystencję brownie, dlatego zawsze będzie w środku wilgotne.
2674 dni temu
To typowe brownie. W srodku powinno byc lekko mokre, wrecz zakalcowate.
odpowiedz
2674 dni temu
Mnie rowniez w srodku mokre wyszlo ;/ cos chyba jest nie tak
odpowiedz
2676 dni temu
Dzisiaj robiłam. Ciasto w środku wyszło całkiem surowe!!!!
odpowiedz
2674 dni temu
mnie rowniez mokre w srodku :/
2674 dni temu
Ciasto w trakcie pieczenia należy sprawdzać patyczkiem. W związku z tym, że konsystencją przypomina brownie, musi być wewnątrz mokre.
2677 dni temu
250 ml maki to ile to w gramach?
odpowiedz
2677 dni temu
Ani, to około 130 g :)
2676 dni temu
Domyślam się że chodzi o szklankę o pojemności 250ml.
2678 dni temu
Bardzo łatwy i szybki sposób zrobienia ciasta polecam. :)
odpowiedz
2680 dni temu
to brownie
odpowiedz
2681 dni temu
Robiłam! Wszyło pyszne!!!! :)
odpowiedz
2674 dni temu
a czy w srodku wyszlo Ci suche ?
2681 dni temu
Ale tak ani proszku, ani ubijania? Takie puchate jak na zdjęciu nnie wyjdzie, zakalec raczej.
odpowiedz
2682 dni temu
ktoś już robił ?
odpowiedz
2681 dni temu
Robiłam, pychota, w końcu małe ciasto a aż dwie czekolady i całe masło. Środkiem wyszedł lekki "zakalec", ale chyba tak musi być, skoro tyle tłuszczu i czekolady. Generalnie - polecam :)
zobacz wszystkie