zobacz film Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka

Rafał Rutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • duży garnek
  • trzepaczkę
  • drobne sito
  • formę o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (termoobieg)

KROK 1. Rozpuszczamy masło z czekoladą

Szwedzkie ciasto czekoladowe - rozpuszczamy masło z czekoladą

W dużym garnku podgrzewamy masło. Gdy się upłynni, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

 

 

KROK 2. Dodajemy kolejne składniki ciasta

Do masy czekoladowej dodajemy cukier oraz jajka. Mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 3. Przesiewamy mąkę do masy jajeczno-czekoladowej

Szwedzkie ciasto czekoladowe - przesiewamy mąkę

Mąkę porcjami przesiewamy przez sito i cały czas mieszając, łączymy składniki. Na koniec wsypujemy cukier wanilinowy i ponownie mieszamy.

 

 

KROK 4. Przygotowujemy formę do pieczenia

Formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy odrobiną bułki tartej.

KROK 5. Wlewamy masę do tortownicy

Szwedzkie ciasto czekoladowe - pieczemy

Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (z funkcją termoobiegu).

 

 

KROK 6. Dekorujemy ciasto

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, używając gęstego sita. Dekorujemy połówkami świeżych truskawek.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    770 dni temu
    Ciasto smaczne. Pieklam dokładnie wg przepisu. Środek wilgotny i miękki, z malinami się także świetnie komponuje. Jedno zastrzeżenie - ciasto jest lekko spalone. Uważam, że 200 stopni to za dużo. Moze 170 i piec 20 min. Ogólnie jak patrzyłam inne przepisy na kladdkake to większość piecze się w 160 stopniach przez 20 min i wtedy środek jest podobno mokry a wierzch to przyjemna skorupka. Przepisy te składają się z kakao zamiast mlecznej czekolady. Za to Lidl ma najlepszy przepis na ciasto drożdżowe (na zdjęciu niebieska miseczka). Nikt mu się nie oprze, jest wspaniale miękkie i w ogóle nie jest suche!!! Najlepsze.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    768 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa! :D Liczymy, że znajdziesz u nas więcej takich wspaniałych przepisów!
  • Gość Gość
    817 dni temu
    Tak jak u innych... Ciasto z zewnątrz prawie przypalone, a w środku brązowa woda. Wydaje mi się, że przepis byłby idealny dla temperatury 180* i bez termoobiegu...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    891 dni temu
    ciasto sie rozlalo, beznadziejny przepis, usuncie to.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    890 dni temu
    Proponujemy spróbować jeszcze raz. To ciasto, to klasyczne brownie, więc w środku nie będzie do końca upieczone, a wilgotne, nawet odrobinę zakalcowate,jednak jest to prawidłowe w przypadku tego deseru.
  • Gość Gość
    987 dni temu
    Niestety mnie się nie upiekło w środku zostało surowe a trzymałam się przepisu i temperatury pieczenia. Nie wiem co poszło nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    985 dni temu
    Drogi Gościu, ciasto ma konsystencję brownie, także nie będzie w 100% wypieczone. Można powiedzieć, że ma właśnie wyjść takie "zakalec" :)
  • mała kuchareczka mała kuchareczka
    1020 dni temu
    Ciasto przepyszne. Bardzo szybko się je przygotowuje. Świetnie się sprawdziło na rodzinnej uroczystości! Polecam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1021 dni temu
    Obłędnie przepyszne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1029 dni temu
    u mnie również całkiem surowe w środku, ale jak przedłużyłam pieczenie do godziny, bez termoobiegu, 180 stopni - ok, chociaż nie wiem czy takie powinno być, ale można śmiało powiedzieć że się upiekło;d

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1027 dni temu
    Drogi Gościu, ciasto ma konsystencję brownie, dlatego zawsze będzie w środku wilgotne.
  • Gość Gość
    1041 dni temu
    To typowe brownie. W srodku powinno byc lekko mokre, wrecz zakalcowate.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1041 dni temu
    Mnie rowniez w srodku mokre wyszlo ;/ cos chyba jest nie tak

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1043 dni temu
    Dzisiaj robiłam. Ciasto w środku wyszło całkiem surowe!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1041 dni temu
    mnie rowniez mokre w srodku :/
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1041 dni temu
    Ciasto w trakcie pieczenia należy sprawdzać patyczkiem. W związku z tym, że konsystencją przypomina brownie, musi być wewnątrz mokre.
  • ani ani
    1044 dni temu
    250 ml maki to ile to w gramach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1044 dni temu
    Ani, to około 130 g :)
  • feress feress
    1043 dni temu
    Domyślam się że chodzi o szklankę o pojemności 250ml.
  • Kaittatta Kaittatta
    1046 dni temu
    Bardzo łatwy i szybki sposób zrobienia ciasta polecam. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1047 dni temu
    to brownie

    odpowiedz

  • K> K>
    1048 dni temu
    Robiłam! Wszyło pyszne!!!! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1041 dni temu
    a czy w srodku wyszlo Ci suche ?
  • Gość Gość
    1048 dni temu
    Ale tak ani proszku, ani ubijania? Takie puchate jak na zdjęciu nnie wyjdzie, zakalec raczej.

    odpowiedz

  • MxD MxD
    1049 dni temu
    ktoś już robił ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1048 dni temu
    Robiłam, pychota, w końcu małe ciasto a aż dwie czekolady i całe masło. Środkiem wyszedł lekki "zakalec", ale chyba tak musi być, skoro tyle tłuszczu i czekolady. Generalnie - polecam :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram