zobacz film Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • formę o wymiarach 20 x 20 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C 

KROK 1: Przygotowujemy spód

Do miski wlewamy olej kokosowy. Dodajemy jajko i miód. Cały czas mieszając, dodajemy mąkę orkiszową, płatki owsiane i sól. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 10 minut.

KROK 2: Przygotowujemy cytrynowe wypełnienie

Do miski wlewamy sok cytrynowy i wrzucamy skórkę otartą z cytryny. Dodajemy miód, jajka i dodatkowe żółtko. Całość delikatnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 20-25 minut – masa musi się ściąć.

KROK 3: Dekorujemy cukrem pudrem

Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Można je włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 4 godziny. Przed podaniem całość oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem. Kroimy w kostkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Finansowy Siłacz Finansowy Siłacz
    1941 dni temu
    Gdzie kupić taki sok z cytryny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1941 dni temu
    W Lidlu :)
  • Ania Ania
    1945 dni temu
    jesteście nie poważni, wyświetliłam przepisy bez glutenu i bez laktozy i na 5 obejrzanych ciast wszystkie zawierają w składnikach mąkę pszenną!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!