Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia,
- papier do pieczenia,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu),
- prostokątną foremkę lub pojemnik.
KROK 1: Prażymy migdały
Z wody i cukru gotujemy syrop. Do gorącego syropu wsypujemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i prażymy na złoty kolor — około 10-12 minut.
KROK 2: Roztapiamy czekoladę
Roztapiamy mleczną czekoladę. Mieszając, ochładzamy ją. Tak samo postępujemy z białą czekoladą.
KROK 3: Przygotowujemy baton
Na dno prostokątnej foremki lub pojemnika wlewamy mleczną czekoladę. Z granatu wydobywamy pestki i posypujemy nimi czekoladę. Delikatnie dociskamy. Biała czekoladę wylewamy ułożone owoce granatu i równo rozsmarowujemy. Całość posypujemy prażonymi migdałami. Wstawiamy do lodówki do momentu zestalenia. Czekoladę kroimy na prostokątne batony
Czekoladę kroimy na prostokątne batony.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Sernik pistacjowy
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Spaghetti carbonara
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makówki śląskie
- Mini burgery
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)