Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- kwadratową formę
- moździerz
Krok 1: Przygotowujemy batony
Masło orzechowe i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy 1 szklankę orzechów, sól i ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy na gładką konsystencję. Dodajemy resztkę orzechów pekan i pulsacyjnie rozdrabniamy orzechy, tak aby ich kawałki były wyczuwalne. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.
Krok 2: Przygotowujemy polewę
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy masło orzechowe i napój ryżowy. Mieszamy. Polewę wylewamy na masę orzechową i równomiernie rozprowadzamy. Orzechy pekan i pistacje rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi polewę. Formę wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Schłodzone batony kroimy na mniejsze części. Dekorujemy jadalnymi kwiatami.
Zobacz podobne
przepisy
Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!
Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.
2 sposoby na batony po treningu
Zobacz, jak przygotować batony proteinowe, które sprawdzą się jako przekąska po treningu! Wybieraj spośród przepisów na batony pieczone i te ekspresowe bez pieczenia!
Wegańskie bounty owocowe
Przygotuj kokosowe batony z owocami i polewą czekoladową! To doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Jajko zapiekane w bagietce
- Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
- Ciasto z orzechami pekan
- Piernik staropolski
- Wegańskie bounty owocowe
- Makaron z kurkami
- Stripsy z kurczaka
- Muffiny z wiśniami
- Wegańskie makaroniki
- Lody figowe
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Placuszki roti ze schabem
- Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Tropikalne smoothie z liczi
- Spaghetti z łososiem
- Trifle makaronikowe
- Jabłkowy chutney z piwem
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Pesto z liści rzodkiewki
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Pesto z rukoli
- Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Chlebowy suflet z serem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1924 dni temu
Raczej kiepski przepis. Bazując na składnikach tylko z Lidla mój blender spłonął po 3sek. Blendowania na najsłabszych obrotach. Nie wiem jakiego blendera używała Pani Daria, ale przeciętne gospodarstwo domowe nie dysponuje takim sprzętem. Masa jest super gęsta, zapycha blender. Nie polecam przepisu.
odpowiedz
1922 dni temu
Do miksowania orzechów używamy blenderów czy też malakserów o dużej mocy silnika.
1922 dni temu
Jaką według was to duża moc? Czy blendery które sprzedajecie w sklepach wytrzymają?
1416 dni temu
Ja użyłam najprostszego zestawu z blenderem z Lilda sprzed lat, ze słabą mocą - i wytrzymał. Ale daktyle zazwyczaj trzeba wcześniej namoczyć (tego brakuje w przepisie) i ja dodałam odrobinę wody/mleka ryżowego do masy, żeby nie była taka zapychająca z wyglądu - jeśli to wyjaśnienie ma sens :)