Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • kwadratową formę
  • moździerz

Krok 1: Przygotowujemy batony

Masło orzechowe i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy 1 szklankę orzechów, sól i ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy na gładką konsystencję. Dodajemy resztkę orzechów pekan i pulsacyjnie rozdrabniamy orzechy, tak aby ich kawałki były wyczuwalne. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.

Krok 2: Przygotowujemy polewę

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy masło orzechowe i napój ryżowy. Mieszamy. Polewę wylewamy na masę orzechową i równomiernie rozprowadzamy. Orzechy pekan i pistacje rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi polewę. Formę wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Schłodzone batony kroimy na mniejsze części. Dekorujemy jadalnymi kwiatami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Paweł Paweł
    30 dni temu
    Raczej kiepski przepis. Bazując na składnikach tylko z Lidla mój blender spłonął po 3sek. Blendowania na najsłabszych obrotach. Nie wiem jakiego blendera używała Pani Daria, ale przeciętne gospodarstwo domowe nie dysponuje takim sprzętem. Masa jest super gęsta, zapycha blender. Nie polecam przepisu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    29 dni temu
    Do miksowania orzechów używamy blenderów czy też malakserów o dużej mocy silnika.
  • Paweł Paweł
    28 dni temu
    Jaką według was to duża moc? Czy blendery które sprzedajecie w sklepach wytrzymają?

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram