
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- malakser
- formę o średnicy 22-23 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
KROK 1: Przygotowujemy ananasa
Ananasa myjemy. Odkrawamy czubek i spód. Ostrym nożem ścinamy wierzchnią skórkę tak, aby pozbyć się wszystkich brązowych części. Ananasa kroimy w plastry, a następnie wycinakiem usuwamy środek. 4 plastry odkładamy na bok.Resztę ananasa wkładamy do malaksera i miksujemy - powinniśmy uzyskać 120 g musu.
KROK 2: Przygotowujemy formę
Formę smarujemy roztopionym masłem. Na dno formy wysypujemy 2 łyżki cukru waniliowego. Układamy 4 plastry ananasa.
KROK 3: Przygotowujemy ciasto
Do misy miksera dajemy miękkie masło i połowę cukru. Ucieramy. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z drugą połową cukru.
Wiórki mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką. W trakcie ubijania masła z cukrem dodajemy naprzemiennie porcjami suche składniki i ubite jajka. Następnie porcjami dodajemy zmiksowanego ananasa. Po ubiciu masy mieszamy ciasto łopatką.
KROK 4: Pieczemy ciasto
Ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy łopatką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy 30 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 10-12 minut.
KROK 5: Odwracamy ciasto
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika. Bierzemy drugą blachę lub duży talerz, odpinamy rant blachy i odwracamy ciasto do góry dnem.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Jogurtowiec z karambolą i migdałami
Spróbuj jogurtowego ciasta z masą morelową, migdałową i galaretką z karambolą!

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
197 dni temu
Czy można użyć ananasa z puszki?
odpowiedz
195 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany, jednak ciasto z ananasem z puszki będzie zdecydowanie bardziej słodkie.
361 dni temu
Do kitu ten przepis! Zmarnowałam tylko ananasa.
odpowiedz
1732 dni temu
ciasto czeka na jutrzejszych gości, zjadłam tylko okruszki i wydaje się BOSKIE (a ja na diecie.....). Niestety odwrócenie nie udało mi się , ale liczy się smak ;)
odpowiedz
1728 dni temu
Naprawdę udało Ci się ograniczyć tylko do podjadania okruszków? Gratulujemy silnej woli:)
772 dni temu
Odwrócić najlepiej po wystygnięciu !
1834 dni temu
Niestety nie udało się. W środku surowe a na zewnątrz przypieczone a do tej wielkości formy zmieśiły się tylko 3 ananasy. Ale co tam pierwsze koty za płoty
odpowiedz
1929 dni temu
Wyszedł zakalec - w przepisie nie ma informacji, że jajka mają być w temp. pokojowej - przy innych przepisach tego typu zawsze jest. Dodatkowo chyba nie powinno się miksować długo składników. Niestety moje ciasto całe wylądowało w koszu :( a masło takie drogie ;((((
odpowiedz
1926 dni temu
To ciasto z natury wychodzi w konsystencji podobne do zakalca. Podobnie jak brownie.
1962 dni temu
Ciasto niestety nie odeszło tak ładnie i musiałem pomóc sobie łopatkami, ale smak i zapach boskie. Warte zrobienia! Proszę tylko o dopisanie do składników lub "kroku 1" ilości puree z ananasa. W filmie p. Małecki podaje 120g. Bez tej informacji zmiksowałbym całość, co dałoby przynajmniej 3 razy tyle.
odpowiedz
1961 dni temu
Rzeczywiście coś tu nam umknęło. Teraz wszystko powinno być jasne :) Dziękujemy za czujność!
zobacz wszystkie