zobacz film Odwrócone ciasto z ananasem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • malakser
  • formę o średnicy 22-23 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C


KROK 1: Przygotowujemy ananasa 

Ananasa myjemy. Odkrawamy czubek i spód. Ostrym nożem ścinamy wierzchnią skórkę tak, aby pozbyć się wszystkich brązowych części. Ananasa kroimy w plastry, a następnie wycinakiem usuwamy środek. 4 plastry odkładamy na bok.Resztę ananasa wkładamy do malaksera i miksujemy - powinniśmy uzyskać 120 g musu.

KROK 2: Przygotowujemy formę

Formę smarujemy roztopionym masłem. Na dno formy wysypujemy 2 łyżki cukru waniliowego. Układamy 4 plastry ananasa.

KROK 3: Przygotowujemy ciasto

Do misy miksera dajemy miękkie masło i połowę cukru. Ucieramy. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z drugą połową cukru.

Wiórki mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką. W trakcie ubijania masła z cukrem dodajemy naprzemiennie porcjami suche składniki i ubite jajka. Następnie porcjami dodajemy zmiksowanego ananasa. Po ubiciu masy mieszamy ciasto łopatką.

KROK 4: Pieczemy ciasto

Ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy łopatką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy 30 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 10-12 minut.

KROK 5: Odwracamy ciasto

Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika. Bierzemy drugą blachę lub duży talerz, odpinamy rant blachy i odwracamy ciasto do góry dnem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    20 dni temu
    Czy można użyć ananasa z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    19 dni temu
    Możesz spróbować takiej zamiany, jednak ciasto z ananasem z puszki będzie zdecydowanie bardziej słodkie.
  • Nie polecam! Nie polecam!
    185 dni temu
    Do kitu ten przepis! Zmarnowałam tylko ananasa.

    odpowiedz

  • Ita Ita
    1556 dni temu
    ciasto czeka na jutrzejszych gości, zjadłam tylko okruszki i wydaje się BOSKIE (a ja na diecie.....). Niestety odwrócenie nie udało mi się , ale liczy się smak ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1551 dni temu
    Naprawdę udało Ci się ograniczyć tylko do podjadania okruszków? Gratulujemy silnej woli:)
  • Gość Gość
    595 dni temu
    Odwrócić najlepiej po wystygnięciu !
  • Grzegorz Grzegorz
    1657 dni temu
    Niestety nie udało się. W środku surowe a na zewnątrz przypieczone a do tej wielkości formy zmieśiły się tylko 3 ananasy. Ale co tam pierwsze koty za płoty

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1752 dni temu
    Wyszedł zakalec - w przepisie nie ma informacji, że jajka mają być w temp. pokojowej - przy innych przepisach tego typu zawsze jest. Dodatkowo chyba nie powinno się miksować długo składników. Niestety moje ciasto całe wylądowało w koszu :( a masło takie drogie ;((((

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1750 dni temu
    To ciasto z natury wychodzi w konsystencji podobne do zakalca. Podobnie jak brownie.
  • Ventas Ventas
    1786 dni temu
    Ciasto niestety nie odeszło tak ładnie i musiałem pomóc sobie łopatkami, ale smak i zapach boskie. Warte zrobienia! Proszę tylko o dopisanie do składników lub "kroku 1" ilości puree z ananasa. W filmie p. Małecki podaje 120g. Bez tej informacji zmiksowałbym całość, co dałoby przynajmniej 3 razy tyle.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1785 dni temu
    Rzeczywiście coś tu nam umknęło. Teraz wszystko powinno być jasne :) Dziękujemy za czujność!

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!