
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- malakser
- formę o średnicy 22-23 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
KROK 1: Przygotowujemy ananasa
Ananasa myjemy. Odkrawamy czubek i spód. Ostrym nożem ścinamy wierzchnią skórkę tak, aby pozbyć się wszystkich brązowych części. Ananasa kroimy w plastry, a następnie wycinakiem usuwamy środek. 4 plastry odkładamy na bok.Resztę ananasa wkładamy do malaksera i miksujemy - powinniśmy uzyskać 120 g musu.
KROK 2: Przygotowujemy formę
Formę smarujemy roztopionym masłem. Na dno formy wysypujemy 2 łyżki cukru waniliowego. Układamy 4 plastry ananasa.
KROK 3: Przygotowujemy ciasto
Do misy miksera dajemy miękkie masło i połowę cukru. Ucieramy. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z drugą połową cukru.
Wiórki mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką. W trakcie ubijania masła z cukrem dodajemy naprzemiennie porcjami suche składniki i ubite jajka. Następnie porcjami dodajemy zmiksowanego ananasa. Po ubiciu masy mieszamy ciasto łopatką.
KROK 4: Pieczemy ciasto
Ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy łopatką, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy 30 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 10-12 minut.
KROK 5: Odwracamy ciasto
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika. Bierzemy drugą blachę lub duży talerz, odpinamy rant blachy i odwracamy ciasto do góry dnem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Piernik świąteczny
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Guacamole
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sernik pistacjowy
- Jajka na miękko
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledź w oleju
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
396 dni temu
Czy można użyć ananasa z puszki?
Odpowiedz
394 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany, jednak ciasto z ananasem z puszki będzie zdecydowanie bardziej słodkie.
560 dni temu
Do kitu ten przepis! Zmarnowałam tylko ananasa.
Odpowiedz
1931 dni temu
ciasto czeka na jutrzejszych gości, zjadłam tylko okruszki i wydaje się BOSKIE (a ja na diecie.....). Niestety odwrócenie nie udało mi się , ale liczy się smak ;)
Odpowiedz
1927 dni temu
Naprawdę udało Ci się ograniczyć tylko do podjadania okruszków? Gratulujemy silnej woli:)
971 dni temu
Odwrócić najlepiej po wystygnięciu !
2033 dni temu
Niestety nie udało się. W środku surowe a na zewnątrz przypieczone a do tej wielkości formy zmieśiły się tylko 3 ananasy. Ale co tam pierwsze koty za płoty
Odpowiedz
2128 dni temu
Wyszedł zakalec - w przepisie nie ma informacji, że jajka mają być w temp. pokojowej - przy innych przepisach tego typu zawsze jest. Dodatkowo chyba nie powinno się miksować długo składników. Niestety moje ciasto całe wylądowało w koszu :( a masło takie drogie ;((((
Odpowiedz
2125 dni temu
To ciasto z natury wychodzi w konsystencji podobne do zakalca. Podobnie jak brownie.
2161 dni temu
Ciasto niestety nie odeszło tak ładnie i musiałem pomóc sobie łopatkami, ale smak i zapach boskie. Warte zrobienia! Proszę tylko o dopisanie do składników lub "kroku 1" ilości puree z ananasa. W filmie p. Małecki podaje 120g. Bez tej informacji zmiksowałbym całość, co dałoby przynajmniej 3 razy tyle.
Odpowiedz
2160 dni temu
Rzeczywiście coś tu nam umknęło. Teraz wszystko powinno być jasne :) Dziękujemy za czujność!
zobacz wszystkie