Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- papier do pieczenia
- formę o wymiarach 20 x 20 cm
- piekarnik rozgrzany do 180°C
Przygotuj wcześniej
- Podgrzej olej kokosowy, aż będzie płynny. Odczekaj chwilę, nie używaj gorącego.
KROK 1: Przygotowujemy śliwki
Śliwki myjemy, rozkrawamy na pół i wyciągamy pestki.
KROK 2: Ucieramy ciasto
Jajka z cukrem ucieramy ok. 5-6 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy mąkę na przemian z olejem kokosowym.
KROK 3: Przygotowujemy kruszonkę
W misce mieszamy sypkie składniki kruszonki, a następnie wcieramy w nie olej kokosowy.
KROK 4: Pieczemy ciasto
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy ciasto i rozkładamy równomiernie w formie. Śliwki wykładamy na wierzch skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem. Patyczek powinien być suchy.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!
Tofurnik z borówkami
Ten wegański kuzyn sernika zachwyci Cię delikatnym smakiem i puszystą konsystencją! Sięgnij po borówki i płatki owsiane, by przygotować tofurnik z przepisu Kingi!
Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.
Szarlotka sypana
Kinga pokaże Wam, jak przygotować najłatwiejszą szarlotkę na świecie! Sukces gwarantowany! Wypróbujecie?
Ciasto ucierane ze śliwkami – o co właściwie chodzi z tym ucieraniem?
Ciasta i ciasteczka, kremy, galaretki, ganasze – to wszystko kusi nas i niejednokrotnie zmusza do długich godzin w kuchni (bądź wybrania się do najbliższej cukierni). A gdzie prostota? Gdzie pyszne desery, które można przygotować w godzinę i mieć całą blachę świeżego ciasta? Jeśli szukasz przepisu na proste ciasto, które zrobisz w 60 minut bez większych problemów, możesz postawić na ciasto ucierane ze śliwkami.
Śliwki oczywiście wtedy, gdy jest na nie sezon. Maliny, truskawki, rabarbar czy inne owoce, gdy masz je na straganie obok domu czy nawet w lodówce. Ucierany placek ze śliwkami czy innymi owocami to mnóstwo smaku i niewiele pracy. Takie desery kochamy najbardziej. Zanim jednak przejdziemy do przepisu na placek ucierany ze śliwkami, skupmy się na tym, o co w ogóle chodzi z tym ucieraniem. Bo każdy przecież zna biszkopt, ciasto drożdżowe czy ptysiowe, a ucierane brzmi…trochę nietypowo.
Znasz określenie „ciasto ucierane”? Ze śliwkami, malinami, kakao albo bez dodatków – ucieranie zawsze znaczy to samo i jest to specjalny sposób przygotowania ciasta. Warto podkreślić, że ciasta prostego, które wychodzi prawie zawsze. W przeciwieństwie do biszkoptu nie wymaga wielu zabiegów, delikatnego łączenia mąki z białkiem, by otrzymać puch. Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami jest właśnie dlatego tak kuszące. Bo można je zrobić bez żadnego problemu.
Ale wracając…ucieranie to nic innego, jak określenie metody łączenia składników na ciasto. Dokładniej mówiąc – jajek i cukru. Kiedyś robiono to w makutrze, ucierając te produkty drewnianą pałką. Cukier chrzęścił, jajka napowietrzały się, aż w końcu składniki łączyły się i tworzyły piękny, puszysty krem, gotowy do dalszego działania. Robiąc ciasto ucierane ze śliwkami na oleju, kolejnym etapem jest dodanie go razem z mąką do ciągle ucieranej masy. Jednak ucieranie może odbywać się też z masłem. Niektóre ciasta tego typu łączy się również z żółtkami, a następnie z pianą z białek. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie ciasta ucieranego. Zawsze jednak konieczny jest właśnie ten zabieg.
O ile jednak kiedyś ucierane ciasto ze śliwkami na oleju zrobiono by w makutrze, dziś możesz spokojnie skorzystać z miksera. To urządzenie w kuchni jest niezastąpione. Pomoże Ci raz-dwa uporać się ze żmudnym procesem ucierania, które powinno trwać aż do powstania puszystej masy. Ciasto z olejem i śliwkami ubijane mikserem wymaga 5-6 minut ucierania jajek z cukrem. Tradycyjna metoda byłaby bardziej czasochłonna. Zaznaczymy tylko, że ucieranie mikserem – jakkolwiek dziwnie to nie brzmi – powinno odbywać się na średnich lub niskich obrotach. Pamiętaj, że nie miksujesz ciasta, a jedynie łączysz składniki. Cierpliwości, nie wszystko trzeba robić na najwyższych obrotach.
No dobrze, przejdźmy jednak do samego przepisu. Jak zrobić ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką na oleju? Kinga pokazuje, że jest to banalnie proste.
Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami według Kingi Paruzel
Ciasto ucierane z olejem może być pyszne, choć jest tak niepozorne. Jego sekret tkwi w prostych składnikach, które najprawdopodobniej masz w domu, sposobie przygotowania – banalnym i szybkim – a także owocach sezonowych. Ciasto ucierane na oleju z owocami to hit, który po prostu musisz przygotować na spotkanie z rodziną, znajomymi bądź zwykły sobotni dzień, gdy chcesz zjeść coś pysznego do kawy. Jak zrobić placek ucierany ze śliwkami i kruszonką? Przepis Kingi jest prosty, my trochę o nim opowiemy, a także podpowiemy, jak możesz go zmodyfikować.
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką składa się z kilku elementów, które warto podzielić na etapy. Najpierw warto przygotować kruszonkę, która będzie odpoczywać spokojnie w lodówce. Potrzebujesz do niej czterech składników, choć tak naprawdę możesz zamknąć się w trzech. Cukier trzcinowy (bądź biały), mąka i dowolnie wybrany tłuszcz. W tym przypadku jest to olej kokosowy, który dodaje kruszonce wyjątkowego smaku. Oczywiście, jeśli korzystasz z oleju nierafinowanego. Kruszonka może powstać także z masła czy oleju rzepakowego. Kinga użyła jeszcze cynamonu, który fantastycznie komponuje się ze śliwkami – zarówno świeżymi, jak i suszonymi. Możesz postawić też na inne przyprawy, takie jak kardamon czy kakao. Zadbaj jednak o to, by nie było ich zbyt dużo. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką mogłoby na tym ucierpieć.
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju można zrobić też bez kruszonki, choć wiadomo, że ten chrupiący, smakowity dodatek tylko podbija smak deseru. To tak, jakby zabrać kruszonkę drożdżówce. Można, ale po co to robić? Gdy kruszonka będzie już gotowa, daj jej chwilę odpocząć w lodówce. W tym czasie możesz utrzeć ciasto. Jak?
Ciasto ze śliwkami na oleju jest naprawdę banalnie proste do przygotowania. Kilka składników, odrobina czasu i gotowe. Potrzebujesz do niego jajek i cukru, które stanowią bazę ciasta ucieranego. Niezbędna jest też mąka pszenna, tłuszcz – w tym przypadku olej kokosowy – i oczywiście śliwki. Aby ciasto pięknie wyrosło, dodaj do niego proszek do pieczenia lub sodę. Możesz też ubić białka i połączyć je z pozostałymi składnikami. To sprawi jednak, że ciasto będzie wymagało trochę więcej czasu i pracy. Zamiast mąki pszennej możesz użyć innej, na przykład orkiszowej czy kokosowej. Jeśli korzystasz z mąki pszennej, wybierz tortową, gdyż ma ona mniej glutenu i sprawdza się idealnie do ciast biszkoptowych i właśnie ucieranych. Gluten sprawia, że wypieki są mniej puszyste, a bardziej zwarte. Warto eksperymentować i mieszać mąki, by uzyskać takie ciasto, które będzie smakować Ci najbardziej. Sprawdź jednak najpierw wersję podstawową, najłatwiejszą. Zobaczysz, że będzie doskonałe.
Przepis na ciasto ze śliwkami na oleju zrób, rozpoczynając od utarcia całych jajek z cukrem. Masa musi być puszysta, napowietrzona, by ciasto również stało się miękkie, wilgotne i lekkie jak chmurka. Następnie musisz już tylko dodawać i miksować – sypkie produkty na przemian z olejem. I to by było na tyle. Wylewasz ciasto, śliwki kładziesz skórką do dołu, a całość posypujesz kruszonką. W 180 stopniach piecz do suchego patyczka, około 40 minut. Mówiliśmy, że proste?
Co zrobić, by ciasto ucierane było wilgotne? Wskazówki Kuchni Lidla
Jeśli masz już za sobą tak zwane ciasto kręcone ze śliwkami i efekt…nie był spektakularny, dowiedz się, w jaki sposób możesz je podkręcić. Ciasto na oleju ze śliwkami może wyjść suche, jeśli będziesz piec je za długo lub też popełnisz jeden niewielki, choć istotny błąd. O co chodzi? O tłuszcz. Czasem mamy ochotę odchudzić trochę desery, to oczywiste. W tym przypadku stanowczo nie warto.
Wilgotne ciasto ucierane ze śliwkami musi mieć sporo tłuszczu! To może być masło lub olej, na przykład kokosowy, jak w tym przepisie. Odpowiada on nie tylko za smaczniejszy efekt, bo przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale też za wilgotność ciasta. Placek na oleju ze śliwkami będzie zatem lżejszy, wilgotniejszy i bardziej soczysty, gdy dodasz tyle tłuszczu, ile zaleca przepis. W przypadku podanych przez Kingę ilości to zaledwie 150 gramów. Jeśli jednak chcesz go ograniczyć, zmniejsz ilość tłuszczu i różnicę wypełnij jogurtem bądź maślanką. Proste ciasto ze śliwkami na oleju może wyjść też bardziej suche, jeśli dodasz do niego więcej mąki. Proporcje muszą być zachowane.
Co jeszcze możesz zrobić, by placek ucierany ze śliwkami był wilgotny? Niektórzy wkładają do piekarnika naczynie z wodą, które – podczas pieczenia – oddaje parę wodną nawilżającą ciasto. To sprawdza się zwłaszcza w przypadku deserów drożdżowych, jednak warto spróbować również z ciastami ucieranymi. Pamiętaj jednak, że ciasto wyjdzie wilgotne, gdy będziesz trzymać się przepisu. Na eksperymenty przyjdzie czas później, gdy już lepiej zapoznasz się z ucieranym plackiem w wersji podstawowej.
I jak podoba Ci się przepis na ucierane ciasto ze śliwkami? Jesteśmy pewni, że to będzie hit w Twoim domu. Proste składniki – które najprawdopodobniej masz w domu – niewiele czasu i gotowe. Pyszny, lekki, puszysty i wilgotny deser, w sam raz na spotkania z rodziną i znajomymi. W towarzystwie kawy jest najsmaczniejszy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
488 dni temu
Ilość mąki dla Ciasta (85g) jest zamieniona z ilością mąki w kruszonce (340g), przez co ciasto jest cienkie i tłuste (150g tłuszczu na 85g mąki), a na wierzchu zamiast kruszonki jest fura suchej mąki. Z wielkością formy też coś jest nie tak - foremka 20x20cm to maleństwo - jak ułożyć na tym 800g śliwek? Chyba tylko warstwami... niestety zawierzyłam przepisowi - ciasto do kosza... 😞
odpowiedz
487 dni temu
Faktycznie składniki na liście zamieniły się miejscami. Bardzo nam przykro, że ciasto Ci nie wyszło. Wszystko już wróciło na swoje miejsce i mamy szczerą nadzieję, że dasz temu przepisowi jeszcze jedną szansę. Jeśli chcesz, zawsze możesz dostosować ilość śliwek, nawet z 400 g ciasto powinno wyjść pyszne :)
1944 dni temu
mąka pszenna ma gluten wprowadzacie ludzi w błąd proszę o natychmiastową poprawkę co jeśli skorzysta z tego ktoś mniej świadomy
odpowiedz
1958 dni temu
Czy jeśli chce zastąpić olej masłem to ilość zostaje bez zmian?
odpowiedz
1957 dni temu
Tak jest! Ilość pozostaje bez zmian :)
1978 dni temu
Co to znaczy 'ucieramy'? Mikserem ubijamy?
odpowiedz
1978 dni temu
Tak, mikserem. W taki sam sposób jak ubija się białka, w taki sam sposób uciera się cukier z jajkami albo cukier z masłem :)