zobacz film Szarlotka sypana

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tortownicę o średnicy 25 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
  • tarkę o grubych oczkach

KROK 1: Przygotowujemy formę

Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

KROK 2: Mieszamy suche składniki

W dużej misce mieszamy bułkę tartą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 3: Przygotowujemy jabłka

Jabłka obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce. Mieszamy razem z cynamonem.

KROK 4: Układamy warstwy ciasta

Połowę suchych składników przesypujemy do formy. Następnie wykładamy jabłka, delikatnie ugniatając je łyżką. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę suchych składników. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożone masło. Obsypujemy płatkami migdałowymi oraz cukrem trzcinowym.

KROK 5: Pieczemy szarlotkę

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 1 godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    1056 dni temu
    Szarlotka kompletnie nieudana. Spód został sybku. Przemyślałam przepis i chyba pani zapomniała o maśle, które należy zetrzeć przed wsypaniem pierwszej warstwy. Nie korzystajcie z tego przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1889 dni temu
    Ciasto faktycznie robi się łatwo i szybko, niestety spód wyszedł mi surowy :( wydaje mi się, że gdyby masło było starte na obie „sypkie” warstwy, a nie tylko na górę to byłoby wszystko w porządku. Poza tym jak dla mnie trochę za mało słodkie, ale to pewnie zależy od wybranego gatunku jabłek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1660 dni temu
    Spód niestety surowy, sypie się spod ciasta.
  • Gość Gość
    2049 dni temu
    Ciasto super proste, szybkie, pyszne na gorąco z lodami waniliowym...gdy zabraknie w domu jajek - rewelacyjny pomysł na deser

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    2146 dni temu
    Szarlotkę robi się z kruchego ciasta! A te tutaj jest z bułki tartej! Słony posmak bułki tartej i jabłka... Fuj !!! Obrzydlistwo! Profanacja. To coś nie zasługuje na miano szarlotki. Szarlotka ma wyglądać i smakować jak szarlotka, a nie jak jakaś podróbka... na dodatek posypana migdałami.

    odpowiedz

  • Kasandra Kasandra
    2146 dni temu
    akurat szarlotka sypana jest pyszna, ale konserwy i furiatki nigdy się nie przekonają, bo ich świat jest bardzo ograniczony

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!