Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tortownicę o średnicy 25 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
- tarkę o grubych oczkach
KROK 1: Przygotowujemy formę
Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
KROK 2: Mieszamy suche składniki
W dużej misce mieszamy bułkę tartą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
KROK 3: Przygotowujemy jabłka
Jabłka obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce. Mieszamy razem z cynamonem.
KROK 4: Układamy warstwy ciasta
Połowę suchych składników przesypujemy do formy. Następnie wykładamy jabłka, delikatnie ugniatając je łyżką. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę suchych składników. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożone masło. Obsypujemy płatkami migdałowymi oraz cukrem trzcinowym.
KROK 5: Pieczemy szarlotkę
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 1 godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zobacz podobne
przepisy
Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Szarlotka z orzechami nerkowca
Spróbuj doskonałego połączenia jabłek z orzechami nerkowca. Swojski aromat ciasta podkreśla mąka orkiszowa.
Szarlotka gruszkowa
Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
- Szarlotka z winogronem
- Brzoskwiniowe smoothie z arbuzem i winogronami
- Baba ghanoush
- Krwawe muffinki
- 3 sposoby na słodkie lunchboxy
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Placki ziemniaczane z pieca
- Cronuty
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Sałatka w słoiku na 3 sposoby
- Omlet białkowy z łososiem
- Greckie pulpeciki z sosem tzatziki
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Kiszone i suszone pomidory
- Ciasto à la mars
- Kanapka drwalska
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
- Pudding chlebowy
- Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Gulasz niemiecki
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1036 dni temu
Szarlotka kompletnie nieudana. Spód został sybku. Przemyślałam przepis i chyba pani zapomniała o maśle, które należy zetrzeć przed wsypaniem pierwszej warstwy. Nie korzystajcie z tego przepisu.
odpowiedz
1870 dni temu
Ciasto faktycznie robi się łatwo i szybko, niestety spód wyszedł mi surowy :( wydaje mi się, że gdyby masło było starte na obie „sypkie” warstwy, a nie tylko na górę to byłoby wszystko w porządku. Poza tym jak dla mnie trochę za mało słodkie, ale to pewnie zależy od wybranego gatunku jabłek.
odpowiedz
1641 dni temu
Spód niestety surowy, sypie się spod ciasta.
2029 dni temu
Ciasto super proste, szybkie, pyszne na gorąco z lodami waniliowym...gdy zabraknie w domu jajek - rewelacyjny pomysł na deser
odpowiedz
2127 dni temu
Szarlotkę robi się z kruchego ciasta! A te tutaj jest z bułki tartej! Słony posmak bułki tartej i jabłka... Fuj !!! Obrzydlistwo! Profanacja. To coś nie zasługuje na miano szarlotki. Szarlotka ma wyglądać i smakować jak szarlotka, a nie jak jakaś podróbka... na dodatek posypana migdałami.
odpowiedz
2126 dni temu
akurat szarlotka sypana jest pyszna, ale konserwy i furiatki nigdy się nie przekonają, bo ich świat jest bardzo ograniczony