Szarlotka sypana

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tortownicę o średnicy 25 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
  • tarkę o grubych oczkach

KROK 1: Przygotowujemy formę

Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

KROK 2: Mieszamy suche składniki

W dużej misce mieszamy bułkę tartą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 3: Przygotowujemy jabłka

Jabłka obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce. Mieszamy razem z cynamonem.

KROK 4: Układamy warstwy ciasta

Połowę suchych składników przesypujemy do formy. Następnie wykładamy jabłka, delikatnie ugniatając je łyżką. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę suchych składników. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożone masło. Obsypujemy płatkami migdałowymi oraz cukrem trzcinowym.

KROK 5: Pieczemy szarlotkę

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 1 godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki

Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Placek orzechowy z jabłkami

Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Placek orzechowy z jabłkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Szarlotka z orzechami nerkowca

Spróbuj doskonałego połączenia jabłek z orzechami nerkowca. Swojski aromat ciasta podkreśla mąka orkiszowa.

Szarlotka z orzechami nerkowca

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:40 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Szarlotka gruszkowa

Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!

Szarlotka gruszkowa

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    1258 dni temu
    Szarlotka kompletnie nieudana. Spód został sybku. Przemyślałam przepis i chyba pani zapomniała o maśle, które należy zetrzeć przed wsypaniem pierwszej warstwy. Nie korzystajcie z tego przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2092 dni temu
    Ciasto faktycznie robi się łatwo i szybko, niestety spód wyszedł mi surowy :( wydaje mi się, że gdyby masło było starte na obie „sypkie” warstwy, a nie tylko na górę to byłoby wszystko w porządku. Poza tym jak dla mnie trochę za mało słodkie, ale to pewnie zależy od wybranego gatunku jabłek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1863 dni temu
    Spód niestety surowy, sypie się spod ciasta.
  • Gość Gość
    2251 dni temu
    Ciasto super proste, szybkie, pyszne na gorąco z lodami waniliowym...gdy zabraknie w domu jajek - rewelacyjny pomysł na deser

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    2349 dni temu
    Szarlotkę robi się z kruchego ciasta! A te tutaj jest z bułki tartej! Słony posmak bułki tartej i jabłka... Fuj !!! Obrzydlistwo! Profanacja. To coś nie zasługuje na miano szarlotki. Szarlotka ma wyglądać i smakować jak szarlotka, a nie jak jakaś podróbka... na dodatek posypana migdałami.

    odpowiedz

  • Kasandra Kasandra
    2348 dni temu
    akurat szarlotka sypana jest pyszna, ale konserwy i furiatki nigdy się nie przekonają, bo ich świat jest bardzo ograniczony

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!