
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tortownicę o średnicy 25 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
- tarkę o grubych oczkach
KROK 1: Przygotowujemy formę
Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
KROK 2: Mieszamy suche składniki
W dużej misce mieszamy bułkę tartą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
KROK 3: Przygotowujemy jabłka
Jabłka obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce. Mieszamy razem z cynamonem.
KROK 4: Układamy warstwy ciasta
Połowę suchych składników przesypujemy do formy. Następnie wykładamy jabłka, delikatnie ugniatając je łyżką. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę suchych składników. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożone masło. Obsypujemy płatkami migdałowymi oraz cukrem trzcinowym.
KROK 5: Pieczemy szarlotkę
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 1 godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zobacz podobne
przepisy
Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Szarlotka z orzechami nerkowca
Spróbuj doskonałego połączenia jabłek z orzechami nerkowca. Swojski aromat ciasta podkreśla mąka orkiszowa.

Szarlotka gruszkowa
Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!

Zobacz przepisy
na lato
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Ryba z piekarnika
- Pikantne leczo ze schabem i cukinią
- Ajwar
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Pyzy z mięsem
- Tarta cytrynowa
- Kurczak po wietnamsku
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak zrobić idealny bekon?
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1258 dni temu
Szarlotka kompletnie nieudana. Spód został sybku. Przemyślałam przepis i chyba pani zapomniała o maśle, które należy zetrzeć przed wsypaniem pierwszej warstwy. Nie korzystajcie z tego przepisu.
odpowiedz
2092 dni temu
Ciasto faktycznie robi się łatwo i szybko, niestety spód wyszedł mi surowy :( wydaje mi się, że gdyby masło było starte na obie „sypkie” warstwy, a nie tylko na górę to byłoby wszystko w porządku. Poza tym jak dla mnie trochę za mało słodkie, ale to pewnie zależy od wybranego gatunku jabłek.
odpowiedz
1863 dni temu
Spód niestety surowy, sypie się spod ciasta.
2251 dni temu
Ciasto super proste, szybkie, pyszne na gorąco z lodami waniliowym...gdy zabraknie w domu jajek - rewelacyjny pomysł na deser
odpowiedz
2349 dni temu
Szarlotkę robi się z kruchego ciasta! A te tutaj jest z bułki tartej! Słony posmak bułki tartej i jabłka... Fuj !!! Obrzydlistwo! Profanacja. To coś nie zasługuje na miano szarlotki. Szarlotka ma wyglądać i smakować jak szarlotka, a nie jak jakaś podróbka... na dodatek posypana migdałami.
odpowiedz
2348 dni temu
akurat szarlotka sypana jest pyszna, ale konserwy i furiatki nigdy się nie przekonają, bo ich świat jest bardzo ograniczony