zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • tortownicę o średnicy 25 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
  • tarkę o grubych oczkach

KROK 1: Przygotowujemy formę

Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

KROK 2: Mieszamy suche składniki

W dużej misce mieszamy bułkę tartą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 3: Przygotowujemy jabłka

Jabłka obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce. Mieszamy razem z cynamonem.

KROK 4: Układamy warstwy ciasta

Połowę suchych składników przesypujemy do formy. Następnie wykładamy jabłka, delikatnie ugniatając je łyżką. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę suchych składników. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożone masło. Obsypujemy płatkami migdałowymi oraz cukrem trzcinowym.

KROK 5: Pieczemy szarlotkę

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 1 godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Sandra Sandra
    85 dni temu
    Szarlotkę robi się z kruchego ciasta! A te tutaj jest z bułki tartej! Słony posmak bułki tartej i jabłka... Fuj !!! Obrzydlistwo! Profanacja. To coś nie zasługuje na miano szarlotki. Szarlotka ma wyglądać i smakować jak szarlotka, a nie jak jakaś podróbka... na dodatek posypana migdałami.

    odpowiedz

  • Kasandra Kasandra
    84 dni temu
    akurat szarlotka sypana jest pyszna, ale konserwy i furiatki nigdy się nie przekonają, bo ich świat jest bardzo ograniczony

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram