Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 20 x 30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- rozdrabniacz lub blender
Przygotuj wcześniej
Orzechy włoskie zmiel przy pomocy rozdrabniacza lub blendera.
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Na deskę wysypujemy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Najpierw wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić, dodajemy śmietanę. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30-40 minut.
Krok 2: Pieczemy spód ciasta
Jedną część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i wykładamy nim dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 12-14 minut.
Krok 3: Dodajemy gruszki do ciasta
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w cienkie plastry. W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy syrop klonowy. Gdy masło się roztopi, dodajemy pokrojone gruszki i smażymy do momentu, aż gruszki będą półtwarde. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i odstawiamy do przestudzenia. Na upieczony spód wykładamy gruszki. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Ponownie pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!
Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.
Ciasto z gruszkami – przepis
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.
Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
583 dni temu
Idealne proporcje do ciasta kruchego i za to Pana uwielbiam :) Inspiruje się na Pana proporcjach :) Nie dodawałam tylko orzechów do ciasta ani śmietany ponieważ orzechów nie chce w cieście a śmietana utwardza ciasto i jest wtedy nie kruche a półkruche, robi się bardziej twarde to ciasto :) Zamiast śmietany dodałam wody 40 ml w proporcji do 400 g mąki, która zlepiła masę, do cista kruchego to wystarczy, a chciałam uzyskać ciasto bardzo kruche. Opierałam się również na proporcjach z drugiego przepisu na Pana szarlotkę :) bardzo mi pomagają Pana przepisy bo lubię modyfikować po swojemu pod swoje własne kubki smakowe. Nie uczyłam się w tym kierunku ale jestem pasjonatką i sama się uczę podczas każdego wypieku czy potrawy, w praktyce najlepiej bo w necie dużo też informacji mi się nie sprawdza. Przepis na ciasto idealne, nie za słodkie. Można zrobić tak jak w przepisie i można i bez orzechów i bez śmietany i tylko dodać 40 ml wody by skleiła całość i dobrze wygnieść ciasto bo łatwe w wyrabianiu nie jest, kosztuje trochę energii i siły ale warto :)
odpowiedz