
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 20 x 30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- rozdrabniacz lub blender
Przygotuj wcześniej
Orzechy włoskie zmiel przy pomocy rozdrabniacza lub blendera.
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Na deskę wysypujemy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Najpierw wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić, dodajemy śmietanę. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30-40 minut.
Krok 2: Pieczemy spód ciasta
Jedną część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i wykładamy nim dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 12-14 minut.
Krok 3: Dodajemy gruszki do ciasta
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w cienkie plastry. W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy syrop klonowy. Gdy masło się roztopi, dodajemy pokrojone gruszki i smażymy do momentu, aż gruszki będą półtwarde. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i odstawiamy do przestudzenia. Na upieczony spód wykładamy gruszki. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Ponownie pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.

Placek z gruszkami
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Komentarze (0)