Szarlotka gruszkowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 20 x 30 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • rozdrabniacz lub blender

Przygotuj wcześniej

Orzechy włoskie zmiel przy pomocy rozdrabniacza lub blendera.

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

 Łączymy składniki ciasta

Na deskę wysypujemy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Najpierw wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić, dodajemy śmietanę. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30-40 minut.

 

 

Krok 2: Pieczemy spód ciasta

Pieczemy spód ciasta

Jedną część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i wykładamy nim dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 12-14 minut.

 

 

Krok 3: Dodajemy gruszki do ciasta

Dodajemy gruszki do ciasta

Gruszki dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w cienkie plastry. W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy syrop klonowy. Gdy masło się roztopi, dodajemy pokrojone gruszki i smażymy do momentu, aż gruszki będą półtwarde. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i odstawiamy do przestudzenia. Na upieczony spód wykładamy gruszki. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Ponownie pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    348 dni temu
    Idealne proporcje do ciasta kruchego i za to Pana uwielbiam :) Inspiruje się na Pana proporcjach :) Nie dodawałam tylko orzechów do ciasta ani śmietany ponieważ orzechów nie chce w cieście a śmietana utwardza ciasto i jest wtedy nie kruche a półkruche, robi się bardziej twarde to ciasto :) Zamiast śmietany dodałam wody 40 ml w proporcji do 400 g mąki, która zlepiła masę, do cista kruchego to wystarczy, a chciałam uzyskać ciasto bardzo kruche. Opierałam się również na proporcjach z drugiego przepisu na Pana szarlotkę :) bardzo mi pomagają Pana przepisy bo lubię modyfikować po swojemu pod swoje własne kubki smakowe. Nie uczyłam się w tym kierunku ale jestem pasjonatką i sama się uczę podczas każdego wypieku czy potrawy, w praktyce najlepiej bo w necie dużo też informacji mi się nie sprawdza. Przepis na ciasto idealne, nie za słodkie. Można zrobić tak jak w przepisie i można i bez orzechów i bez śmietany i tylko dodać 40 ml wody by skleiła całość i dobrze wygnieść ciasto bo łatwe w wyrabianiu nie jest, kosztuje trochę energii i siły ale warto :)

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!