Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto kruche
Na stolnicy łączymy przesiane obie mąki, cukier puder, szczyptę soli oraz cukier waniliowy (link do triku na cukier waniliowy?). Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Siekamy nożem do momentu połączenia się składników. Następnie delikatnie zagniatamy rękoma. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45 minut.
Krok 2: Karmelizujemy gruszki
Gruszki odsączamy i kroimy na cząstki. Na patelnię wlewamy syrop z agawy, gotujemy do momentu zmiany koloru na bursztynowy. Dodajemy gruszki i karmelizujemy przez kilka minut. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. Gruszki przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Pieczemy tartę
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 35 x 18 cm. Na środek wykładamy wystudzone gruszki, zostawiając margines szerokości około 3 cm. Zawijamy ciasto. Gruszki posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Tartę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez około 30 minut. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!
Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.
Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faworki trydenckie
- Gruszki w syropie
- Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Lody wegańskie
- Lody domowe w dwóch smakach
- Słodka pizza owocowa
- Baba ghanoush
- Krwawe muffinki
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Placki ziemniaczane z pieca
- Cronuty
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Czekoladowe fondue
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Sylwestrowe przekąski z awokado
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2677 dni temu
Jest pyszna i zniknęła w oka mgnieniu.
odpowiedz
2678 dni temu
Moje gruszki się studzą,ciasto leżakuje a ja nie mogę się doczekać aż jej spróbuje.Zamiast syropu dałam miód,ciekawa jestem czy nie będzie za słodkie.
odpowiedz
2769 dni temu
Babka migdalowa
odpowiedz
2770 dni temu
Uwielbiam piec a ostatnio to ciasto bananowe szybkie i smaczne . Ale podejmij wyzwanie na babeczki z płynnym środkiem lava cake 😀 Z chęcią przetestuj Twój przepis... pozdrawiam
odpowiedz
2768 dni temu
Ewelino, dziękujemy za propozycję! :)