• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 26 cm

Krok 1: Kroimy gruszki

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, oczyszczamy z nasion i kroimy na małe kawałki.

Krok 2: Mieszamy składniki

Margarynę, cukier, sól i cukier waniliowy ucieramy na gęsty krem. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszamy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy gruszki.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Ciasto przekładamy do natłuszczonej, obsypanej mąką tortownicy (o średnicy 26 cm) i wygładzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50-60 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo ciasto nie zarumieniło. Studzimy. Wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Izabela M. Izabela M.
    343 dni temu
    Witam ! Mam takie pytania. Czy zamiast gruszek może być 450g brzoskwiń z puszki + uzupełnić do 600 gruszkami ? I drugie pytanko, mam całą puszkę mleczka kokosowego - 400 ml, czy mogę dodać go do ciasta więcej? Nie mam za bardzo co później zrobić z napoczętą puszką mleczka :) Proszę o pomoc ! Pozdrawiam !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    343 dni temu
    Izabelo, w tym przepisie nie rekomendujemy takiej zamiany - owoce z puszki mogą puścić do ciasta zbyt dużo wody, co grozi powstaniem zakalca, również dodanie większej ilości mleczka kokosowego może sprawić, że ciasto się nie upiecze. Zajrzyj do naszych przepisów z mleczkiem kokosowym: https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=mleczko%20kokosowe na pewno znajdziesz sposób na wykorzystanie reszty mleczka, które Ci pozostanie :) pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    79 dni temu
    tak

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram