
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 26 cm
Krok 1: Kroimy gruszki
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, oczyszczamy z nasion i kroimy na małe kawałki.
Krok 2: Mieszamy składniki
Margarynę, cukier, sól i cukier waniliowy ucieramy na gęsty krem. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszamy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy gruszki.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Ciasto przekładamy do natłuszczonej, obsypanej mąką tortownicy (o średnicy 26 cm) i wygładzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50-60 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo ciasto nie zarumieniło. Studzimy. Wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto cynamonowe z gruszkami
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Komentarze (8)
913 dni temu
Dzień dobry! Czy można zastąpić margarynę olejem?
odpowiedz
913 dni temu
Albo masłem?
911 dni temu
W cieście ucieranym zarówno masło, jak i olej będą dobrym zamiennikiem. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie oleju, wystarczy niepełna szklanka tego składnika.
2276 dni temu
Witam ! Mam takie pytania. Czy zamiast gruszek może być 450g brzoskwiń z puszki + uzupełnić do 600 gruszkami ? I drugie pytanko, mam całą puszkę mleczka kokosowego - 400 ml, czy mogę dodać go do ciasta więcej? Nie mam za bardzo co później zrobić z napoczętą puszką mleczka :) Proszę o pomoc ! Pozdrawiam !
odpowiedz
2276 dni temu
Izabelo, w tym przepisie nie rekomendujemy takiej zamiany - owoce z puszki mogą puścić do ciasta zbyt dużo wody, co grozi powstaniem zakalca, również dodanie większej ilości mleczka kokosowego może sprawić, że ciasto się nie upiecze. Zajrzyj do naszych przepisów z mleczkiem kokosowym: https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=mleczko%20kokosowe na pewno znajdziesz sposób na wykorzystanie reszty mleczka, które Ci pozostanie :) pozdrawiamy!
2012 dni temu
tak
zobacz wszystkie