Ciasto z gruszkami – przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 26 cm

Krok 1: Kroimy gruszki

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, oczyszczamy z nasion i kroimy na małe kawałki.

Krok 2: Mieszamy składniki

Margarynę, cukier, sól i cukier waniliowy ucieramy na gęsty krem. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszamy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy gruszki.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Ciasto przekładamy do natłuszczonej, obsypanej mąką tortownicy (o średnicy 26 cm) i wygładzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50-60 minut na złotobrązowy kolor, ewentualnie na ostatnie 15 minut wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo ciasto nie zarumieniło. Studzimy. Wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Weronika Weronika
    105 dni temu
    Czym można zastąpić mleczko kokosowe?

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    105 dni temu
    I czy gruszki były ważone przed obraniem i oczyszczeniem, czy po?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    104 dni temu
    Weroniko, możesz spróbować zastąpić mleczko kokosowe śmietaną, jednak zdecydowanie zmieni to smak ciasta i w związku z tym, raczej nie polecamy takiej zmiany.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    104 dni temu
    Gruszki były ważone przed obraniem i oczyszczeniem :)
  • Gość Gość
    1447 dni temu
    Dzień dobry! Czy można zastąpić margarynę olejem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1447 dni temu
    Albo masłem?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1445 dni temu
    W cieście ucieranym zarówno masło, jak i olej będą dobrym zamiennikiem. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie oleju, wystarczy niepełna szklanka tego składnika.
  • Izabela M. Izabela M.
    2809 dni temu
    Witam ! Mam takie pytania. Czy zamiast gruszek może być 450g brzoskwiń z puszki + uzupełnić do 600 gruszkami ? I drugie pytanko, mam całą puszkę mleczka kokosowego - 400 ml, czy mogę dodać go do ciasta więcej? Nie mam za bardzo co później zrobić z napoczętą puszką mleczka :) Proszę o pomoc ! Pozdrawiam !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2809 dni temu
    Izabelo, w tym przepisie nie rekomendujemy takiej zamiany - owoce z puszki mogą puścić do ciasta zbyt dużo wody, co grozi powstaniem zakalca, również dodanie większej ilości mleczka kokosowego może sprawić, że ciasto się nie upiecze. Zajrzyj do naszych przepisów z mleczkiem kokosowym: https://kuchnialidla.pl/przepisy?searchQuery=mleczko%20kokosowe na pewno znajdziesz sposób na wykorzystanie reszty mleczka, które Ci pozostanie :) pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    2546 dni temu
    tak

zobacz wszystkie


Ciasto z gruszkami – idealny przepis na jesień

Placek z gruszkami pokocha każdy miłośnik tych smakowitych owoców. Zresztą nie bez powodu tak często wykorzystuje się je w cukiernictwie. Ich wyjątkowa słodycz fantastycznie wzbogaca różnego rodzaju wypieki. Pasują do ciasta kruchego, ucieranego, tarty czy biszkoptu.

Sezon na gruszki zaczyna się jesienią, czyli wtedy, gdy nadchodzi czas pożegnania z większością letnich owoców. Oznacza to, że nasze ciasto ucierane z gruszkami to wspaniały deser na coraz krótsze, chłodniejsze dni! Doskonale sprawdzi się jako dodatek do poobiedniej kawy i herbaty czy podczas spotkania w gronie przyjaciół. Zachwyca zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co więcej, to jeden z najlepszych pomysłów na to, co zrobić z gruszek na szybko! Wykonanie wszystkich kroków zajmie Ci zaledwie godzinę i 15 minut, przy czym około 60 minut zajmuje samo pieczenie. W tym czasie możesz przygotować bitą śmietanę czy po prostu oddać się relaksowi. Nasz przepis na ciasto gruszkowe to idealny wybór, gdy nie masz czasu na długie eksperymenty cukiernicze.

I choć nie jest to najbardziej fit ciasto z gruszkami spośród wszystkich propozycji Kuchni Lidla, zapewniamy, że jego walory smakowe zrekompensują Ci ten niewielki mankament! Sprawdź, o czym warto pamiętać, gdy zdecydujesz się upiec wyśmienite ciasto ucierane z gruszkami!

Jak zrobić ciasto z gruszkami? Wybierz odpowiednią odmianę owoców!

Aby przepis na ciasto gruszkowe spełnił Twoje oczekiwania w każdym calu, zadbaj o wszystkie szczegóły podczas jego wykonania. Mamy tu na myśli zwłaszcza jakość składników. Za smak ciasta z gruszkami w dużej mierze odpowiadają same owoce. Wybierz więc dojrzałe sztuki, jednak nie na tyle, aby rozpadały się w dłoniach. Powinny być po prostu lekko miękkie, ponieważ właśnie wtedy najlepiej zachowują się podczas pieczenia. Ciasto z gruszek zbyt miękkich może się rozpadać i nadmiernie rozmiękać.

Co więcej, ucierane ciasto z gruszkami warto przygotować z wykorzystaniem odpowiedniego gatunku owoców. Otóż gruszki, podobnie jak jabłka, zaskakują wielością odmian. Różnią się one między sobą smakiem oraz wyglądem. W praktyce oznacza to, że inne owoce pasują do ciasta, a inne np. do mięs.

W powyższym przepisie na ciasto z gruszkami sprawdzą się np. gruszki Konferencja o słodkim, soczystym miąższu. Dobry wybór to również Lukasówka, czyli odmiana zbierana pod koniec września, która ma słodki, nieco winny smak. Inne propozycje? Komisówka, Klapsa czy Paryżanka. Każda z nich okaże się strzałem w dziesiątkę. Ta wiedza przyda Ci się, kiedy postanowisz wypróbować inne przepisy z gruszkami z Kuchni Lidla!  

Sprawdzony przepis na ciasto gruszkowe z Kuchni Lidla

Ciasto gruszkowe według naszego przepisu najlepiej podawać z cukrem pudrem oraz bitą śmietaną. O ile cukier puder nie budzi żadnych wątpliwości, o tyle bita śmietana może wystąpić w kilku odsłonach. Jeśli zależy Ci na czasie, postaw na gotowe rozwiązania, czyli wariant w sprayu lub w proszku. Nieco bardziej czasochłonne, ale niewątpliwie smaczniejsze, rozwiązanie to przygotowanie bitej śmietany ze śmietany kremówki z 30% tłuszczu oraz cukru. Jak to zrobić, aby w pełni wykorzystać potencjał przepisu na ciasto z gruszkami?

  1. Upewnij się, że naczynie, w którym będziesz ubijać śmietanę, jest czyste, chłodne i suche. Najlepiej jest wcześniej schłodzić miskę oraz trzepaczkę lub ubijaki miksera.
  2. Koniecznie słodź również śmietankę – zimna ubija się znacznie lepiej.
  3. Umieść śmietankę oraz cukier w misce, po czym zacznij je ubijać.
  4. Kontynuuj ubijanie śmietany, aż osiągnie miękkie szczyty. Oznacza to, że kiedy uniesiesz trzepaczkę lub mikser, zauważysz, że śmietana ma opadające wierzchołki, które nieco zwijają się na końcu.
  5. Gotowe!

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby placek gruszkowy serwować z innymi niż wymienione wyżej dodatkami. Proste ciasto z gruszką zachwyca również z polewą czekoladową, lukrem czy karmelizowanymi plastrami owoców. Możesz też pokusić się o zrobienie placka z gruszkami i kruszonką. Ciasto z gruszkami oraz kruszonką jest przyjemnie chrupiące oraz jeszcze słodsze! Czy jednak wiesz, jak sporządzić idealną kruszonkę? Oto nasze porady:

  1. Przygotuj 100 g mąki pszennej (typ 550), 100 g cukru, 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, opcjonalnie przyprawy, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa lub wanilia.
  2. W dużej misce połącz mąkę i cukier. Jeśli chcesz dodać przyprawy to odpowiedni moment.
  3. Dodaj zimne masło do mąki i cukru. Możesz użyć palców, noża do cięcia, miksera z łopatkami bądź robota kuchennego z przystawką do kruszenia.
  4. Wymieszaj składniki, aż powstanie kruszonka o zbitej konsystencji. Ciasto powinno być dobrze połączone, ale nie tworzyć jednolitej masy.
  5. Rozsyp kruszonkę równomiernie na wierzchu ciasta gruszkowego.
  6. Piecz ciasto z kruszonką zgodnie z przepisem na nasz placek z gruszkami. Ciasto jest gotowe, gdy kruszonka jest złocisto-brązowa i chrupiąca.
  7. Po upieczeniu pozwól gruszkowemu ciastu nieco ostygnąć, zanim je pokroisz i podasz.

Szybkie ciasto z gruszką i nutą kokosa

Masz ochotę na nasze szybkie, tanie ciasto z gruszkami, ale nie masz pod ręką mleka kokosowego? Nic straconego! Ciasto z gruszką przygotujesz również bez niego. Zamiast mleka kokosowego możesz użyć po prostu jogurtu kokosowego lub śmietany o podobnej gęstości. W drugim przypadku zbliżony do mleczka smak uzyskasz dzięki dodatkowi cukru pudru oraz wiórków kokosowych, ewentualnie aromatu kokosowego. Całość oczywiście dokładnie zblenduj. Nie rezygnuj z tego elementu w przepisie na ciasto z gruszkami, ponieważ kokos wyjątkowo urozmaica kompozycję smaków. Wszystko to sprawi, że szybkie ciasto z gruszkami zachowa pożądaną strukturę oraz ciekawy posmak. Nie przepadasz za kokosem? Upiecz wilgotne ciasto z gruszkami z samą śmietaną. Oczywiście straci wówczas kokosowy posmak, jednak nawet wówczas będzie świetnie smakować.

Proste ciasto z gruszkami z Kuchni Lidla przypadło Ci do gustu? Wierzymy, że postępując zgodnie z naszymi wskazówkami, osiągniesz sukces kulinarny! Wypróbuj też inne przepisy na pyszne ciasto z gruszkami z naszej kolekcji, np. ciasto cynamonowe z gruszkami czy szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką owsianą.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!