Chleb orkiszowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYRABIANIE CIASTA

Mąkę orkiszową, 1 łyżeczkę soli, drożdże suszone, miód, olej i 300 ml letniej wody wyrabiać (z zatkniętą miarką) w pojemniku miksującym, ustawiwszy program ugniatanie. Wsypać 50 g mieszanki ziaren i wyrabiać ciasto, ustawiwszy (z zatkniętą miarką) mieszanie/10 sekund/ prędkość 3. Ciasto może być jeszcze lekko kleiste, lecz powinno dobrze odchodzić od ścianek pojemnika.

KROK 2: FORMOWANIE I WYRASTANIE CHLEBA

Formę keksową cienko posmarować tłuszczem i posypać otrębami albo bułką tartą.

Napełnić ją ciastem i postukać nią kilkakrotnie o blat stołu, żeby dokładnie wypełniło rogi formy. Przykryć czystą ściereczką do naczyń i umieścić w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 godzinę, żeby ciasto całkowicie wypełniło formę.

KROK 3: PIECZENIE CHLEBA

Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować tym wierzch chleba, posypać pozostałymi ziarnami, piec ok. 40 minut. Upieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go łyżką.

Chleb wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić w formie, następnie odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

RADY

Ten chleb można upiec także z mąki żytniej (typ 1150) albo ciemnej mąki pszennej (typ 1050).

Użyte ziarna także można dowolnie zastępować innymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Adrjanusz Adrjanusz
    158 dni temu
    Próbowałem już dwa razy. Ciasto w formie w ogóle nie chce rosnąć.

    odpowiedz

  • Lidia Lidia
    272 dni temu
    A jaka temperatura pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    272 dni temu
    Lidio, chleb pieczemy w 200°C.
  • Gość Gość
    609 dni temu
    (z zatkniętą miarką) - jak to rozumieć ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    609 dni temu
    Pokrywa pojemnika miksującego ma otwór, przez który można dodawać składniki. Ciasto na chleb wyrabiamy, zatykając ją miarką, która także jest dołączona do robota Monsieur Cuisine smart.
  • Trolek1990 Trolek1990
    541 dni temu
    ze wsadzasz miarke do urzadzenia.

Chleb orkiszowy od jakiegoś czasu wraca do łask jako ciekawsza i bardziej pożywna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Nie trzeba już być doświadczonym piekarzem, aby upiec pyszny i chrupiący chleb z mąki orkiszowej. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak to zrobić, to koniecznie sprawdź dalszą część tego artykułu.

Chleb orkiszowy – idealny dla całej rodziny

Chleb z mąki orkiszowej to perełka wśród wypieków, która dopiero niedawno zdobyła powszechną uwagę. Do wypieku takiego chleba używa się starożytnej odmiany pszenicy, czyli orkiszu, charakteryzującego się małą zawartością glutenu i obecnością dużej ilości składników odżywczych (minerałów i makroelementów).

Prosty chleb orkiszowy wypiekano już wieki temu, a za sprawą wzmożonego zainteresowania lepszym sposobem odżywiania przepisy na orkiszowy chleb stają się coraz bardziej popularne i to nie tylko w gronie osób zmagających się z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi czy osób aktywnych i dbających o szczupłą sylwetkę.

Wbrew pozorom, do przygotowania chleba z mąki orkiszowej na drożdżach, wcale nie trzeba zaawansowanych umiejętności piekarskich. Chleb orkiszowy na drożdżach jest w stanie zrobić każdy, kto posiada na niego dobry przepisy. I uwierz nam lub nie, smak drożdży nie jest w tym chlebie wyczuwalny, a raczej łudząco przypomina bardziej tradycyjne wypieki na zakwasie. Odkryj wraz z nami magię, która kryje się w orkiszowych wypiekach. Zrób domowy, szybki chleb orkiszowy na drożdżach już teraz!

Sprawdzony przepis na chleb orkiszowy - czy to wystarczy do wypieczenia idealnego chleba?

Masz już za sobą pierwsze próby wypiekania pieczywa z tytułowego przepisu na chleb orkiszowy na drożdżach z dodatkiem ziaren i poszukujesz kolejnej inspiracji? A może po prostu potrzeba Ci drugiego podejścia do tytułowego przepisu na chleb z mąki orkiszowej? Nie zniechęcaj się!

Nie bez powodu mówi się, że piekarze to prawdziwi artyści, a pieczenie chleba to sztuka. Wypiekanie chlebów bywa męczące i czasochłonne, a samo ciasto czasem miewa „humory”. Kluczem do uzyskania idealnego bochenka jest nie tylko dobry i sprawdzony przepis, ale także cierpliwość i trening. Trudno jest wypiec doskonały chleb już za pierwszym razem. Nie od razu Rzym zbudowano! Nie poddawaj się i próbuj aż do skutku. Nawet nie spostrzeżesz, kiedy Twój bochenek zamieni się w prawdziwe arcydzieło sztuki piekarniczej.

Jak upiec chleb orkiszowy?

Jak upiec aromatyczny i chrupiący chleb orkiszowy? To, jak zrobić chleb orkiszowy to kwestia dość indywidualna i zależna od rodzaju przepisu. Każdy piekarz ma bowiem swój tajemny sposób na uzyskanie idealnego chleba z mąki orkiszowej. Są jednak ogólne zasady dotyczące wypiekania takiego rodzaju chleba, dzięki którym cala procedura staje się o wiele prostsza i przyjemniejsza.

Wypiekając chleb orkiszowy, powinieneś uważać na proporcje i ilość wody, jakiej używasz do przygotowania ciasta. Orkisz znany jest z tego, że absorbuje płyny inaczej niż tradycyjna pszenica — jeśli nie chcesz, aby ciasto było zbyt wilgotne i rozpadające się, lepiej nie eksperymentuj za bardzo z ilością wody dodawanej do ciasta.

Bardzo ważne jest także samo wyrabianie ciasta. W przypadku chleba z maki orkiszowej należy uzbroić się w cierpliwość no, chyba że korzystasz z robota. Ciasto najlepiej wyrabiać powoli i delikatnie, aby nabrało jak najlepszej konsystencji. Powinno być dość elastyczne, ale nie nazbyt luźne.

Jeśli zamierzasz dodawać ziarna orkiszu w formie posypki, najlepiej zmiel je przed użyciem. W ten sposób wydobędziesz z nich jeszcze więcej smaku i aromatu oraz unikniesz ich nadmiernego przypalenia w piecu. Zasadę tę możesz zastosować także w przypadku posypek z ziaren i pestek, zwłaszcza na samym początku swojej piekarniczej drogi.

Chleby orkiszowe można urozmaicić, dodając do ciasta lub posypki, a także inne składniki, np. suszone pomidory, orzechy, suszone owoce (np. morele lub śliwki), oregano lub pestki słonecznika. Niektórzy dodają do swoich chlebów także różnego rodzaju pasty (np. zielone pesto), a także ser. Nie bój się eksperymentów z różnymi dodatkami, aby dopasować smak wypiekanego chleba do swoich preferencji. Nie przesadź tylko z ich ilością, gdyż chleb może wtedy nie wyrosnąć lub nierównomiernie się wypiekać.

Z czym podawać taki świeży chleb orkiszowy? Do tego rodzaju chleba doskonale pasują zarówno słodkie, jak i wytrawne dodatki. Podaj pajdę chleba z masłem orzechowym i bananem na śniadanie, a na kolację posmaruj go solidnie masłem oraz kremowym awokado, a na kanapce ułóż także plastry pomidora i kiełki. Chleb orkiszowy świetnie smakuje także w bardziej klasycznej odsłonie, np. ze smalcem i kiszonym ogórkiem albo żółtym serem, szynką i keczupem. Jeśli raz upieczesz domowy chleb orkiszowy, już nie będziesz chciał z niego zrezygnować. Ten smak jest wprost uzależniający!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!