Chleb orkiszowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYRABIANIE CIASTA

Mąkę orkiszową, 1 łyżeczkę soli, drożdże suszone, miód, olej i 300 ml letniej wody wyrabiać (z zatkniętą miarką) w pojemniku miksującym, ustawiwszy program ugniatanie. Wsypać 50 g mieszanki ziaren i wyrabiać ciasto, ustawiwszy (z zatkniętą miarką) mieszanie/10 sekund/ prędkość 3. Ciasto może być jeszcze lekko kleiste, lecz powinno dobrze odchodzić od ścianek pojemnika.

KROK 2: FORMOWANIE I WYRASTANIE CHLEBA

Formę keksową cienko posmarować tłuszczem i posypać otrębami albo bułką tartą.

Napełnić ją ciastem i postukać nią kilkakrotnie o blat stołu, żeby dokładnie wypełniło rogi formy. Przykryć czystą ściereczką do naczyń i umieścić w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 godzinę, żeby ciasto całkowicie wypełniło formę.

KROK 3: PIECZENIE CHLEBA

Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować tym wierzch chleba, posypać pozostałymi ziarnami, piec ok. 40 minut. Upieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go łyżką.

Chleb wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić w formie, następnie odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

RADY

Ten chleb można upiec także z mąki żytniej (typ 1150) albo ciemnej mąki pszennej (typ 1050).

Użyte ziarna także można dowolnie zastępować innymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    68 dni temu
    (z zatkniętą miarką) - jak to rozumieć ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    68 dni temu
    Pokrywa pojemnika miksującego ma otwór, przez który można dodawać składniki. Ciasto na chleb wyrabiamy, zatykając ją miarką, która także jest dołączona do robota Monsieur Cuisine smart.
  • Trolek1990 Trolek1990
    1 dzień temu
    ze wsadzasz miarke do urzadzenia.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!