Chleb orkiszowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: WYRABIANIE CIASTA

Mąkę orkiszową, 1 łyżeczkę soli, drożdże suszone, miód, olej i 300 ml letniej wody wyrabiać (z zatkniętą miarką) w pojemniku miksującym, ustawiwszy program ugniatanie. Wsypać 50 g mieszanki ziaren i wyrabiać ciasto, ustawiwszy (z zatkniętą miarką) mieszanie/10 sekund/ prędkość 3. Ciasto może być jeszcze lekko kleiste, lecz powinno dobrze odchodzić od ścianek pojemnika.

KROK 2: FORMOWANIE I WYRASTANIE CHLEBA

Formę keksową cienko posmarować tłuszczem i posypać otrębami albo bułką tartą.

Napełnić ją ciastem i postukać nią kilkakrotnie o blat stołu, żeby dokładnie wypełniło rogi formy. Przykryć czystą ściereczką do naczyń i umieścić w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 godzinę, żeby ciasto całkowicie wypełniło formę.

KROK 3: PIECZENIE CHLEBA

Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować tym wierzch chleba, posypać pozostałymi ziarnami, piec ok. 40 minut. Upieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go łyżką.

Chleb wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić w formie, następnie odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

RADY

Ten chleb można upiec także z mąki żytniej (typ 1150) albo ciemnej mąki pszennej (typ 1050).

Użyte ziarna także można dowolnie zastępować innymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!