
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego Monsieur Cuisine
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: WYRABIANIE CIASTA
Mąkę orkiszową, 1 łyżeczkę soli, drożdże suszone, miód, olej i 300 ml letniej wody wyrabiać (z zatkniętą miarką) w pojemniku miksującym, ustawiwszy program ugniatanie. Wsypać 50 g mieszanki ziaren i wyrabiać ciasto, ustawiwszy (z zatkniętą miarką) mieszanie/10 sekund/ prędkość 3. Ciasto może być jeszcze lekko kleiste, lecz powinno dobrze odchodzić od ścianek pojemnika.
KROK 2: FORMOWANIE I WYRASTANIE CHLEBA
Formę keksową cienko posmarować tłuszczem i posypać otrębami albo bułką tartą.
Napełnić ją ciastem i postukać nią kilkakrotnie o blat stołu, żeby dokładnie wypełniło rogi formy. Przykryć czystą ściereczką do naczyń i umieścić w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 godzinę, żeby ciasto całkowicie wypełniło formę.
KROK 3: PIECZENIE CHLEBA
Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować tym wierzch chleba, posypać pozostałymi ziarnami, piec ok. 40 minut. Upieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go łyżką.
Chleb wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić w formie, następnie odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
RADY
Ten chleb można upiec także z mąki żytniej (typ 1150) albo ciemnej mąki pszennej (typ 1050).
Użyte ziarna także można dowolnie zastępować innymi.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.

Chleb chmurka z TikToka
Lekki, bo jak chmurka, i niezwykle smaczny! To wyjątkowy chlebek, który robi furorę w Internecie! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich!

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.

Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Komentarze (3)
68 dni temu
(z zatkniętą miarką) - jak to rozumieć ?
odpowiedz
68 dni temu
Pokrywa pojemnika miksującego ma otwór, przez który można dodawać składniki. Ciasto na chleb wyrabiamy, zatykając ją miarką, która także jest dołączona do robota Monsieur Cuisine smart.
1 dzień temu
ze wsadzasz miarke do urzadzenia.
zobacz wszystkie