zobacz film Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • sito
  • papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

Przygotuj wcześniej:

Krewetki wyjmij z zamrażalnika z wyprzedzeniem i odstaw do całkowitego rozmrożenia na sicie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SEREK CHRZANOWY

Serek przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na bok.

KROK 2: MARYNUJEMY KREWETKI

Do czystej miski przekładamy obgotowane krewetki, dodajemy posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę mango, 2 łyżki oliwy z oliwek, polewamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.

Dodajemy posiekaną kolendrę oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy, odstawiamy na bok.

KROK 3: PODPIEKAMY CHLEB

Chleb drwalski kroimy w kromki. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do momentu zarumienienia się kromek.

Przypieczony chleb przekładamy na deskę do krojenia, żeby odrobinę przestygł.

KROK 4: SKŁADAMY I PODAJEMY KANAPKI

Serek z chrzanem przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy go na boku każdej kromki.

Następnie obok serka nakładamy 2-3 krewetki na każdą kromkę. Następnie na serek i krewetki nakładamy mango i pomidora wraz z kolendrą i szczypiorkiem. Gotowe kanapki przekładamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!