Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- sito
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej:
Krewetki wyjmij z zamrażalnika z wyprzedzeniem i odstaw do całkowitego rozmrożenia na sicie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SEREK CHRZANOWY
Serek przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
KROK 2: MARYNUJEMY KREWETKI
Do czystej miski przekładamy obgotowane krewetki, dodajemy posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę mango, 2 łyżki oliwy z oliwek, polewamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.
Dodajemy posiekaną kolendrę oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy, odstawiamy na bok.
KROK 3: PODPIEKAMY CHLEB
Chleb drwalski kroimy w kromki. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do momentu zarumienienia się kromek.
Przypieczony chleb przekładamy na deskę do krojenia, żeby odrobinę przestygł.
KROK 4: SKŁADAMY I PODAJEMY KANAPKI
Serek z chrzanem przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy go na boku każdej kromki.
Następnie obok serka nakładamy 2-3 krewetki na każdą kromkę. Następnie na serek i krewetki nakładamy mango i pomidora wraz z kolendrą i szczypiorkiem. Gotowe kanapki przekładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Chlebek pizzowy
Chlebek pizzowy z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Wypróbuj koniecznie!
Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.
Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
Rwany chlebek ziołowy
Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
- Kanapka drwalska
- Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
- Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Jajka po rosyjsku
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Tarta flambee
- Faszerowana papryka z serem halloumi
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Kanapka drwala
- Wytrawna tarta Tatin
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Angielski przysmak owocowy
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)