
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- sito
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej:
Krewetki wyjmij z zamrażalnika z wyprzedzeniem i odstaw do całkowitego rozmrożenia na sicie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SEREK CHRZANOWY
Serek przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
KROK 2: MARYNUJEMY KREWETKI
Do czystej miski przekładamy obgotowane krewetki, dodajemy posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę mango, 2 łyżki oliwy z oliwek, polewamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.
Dodajemy posiekaną kolendrę oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy, odstawiamy na bok.
KROK 3: PODPIEKAMY CHLEB
Chleb drwalski kroimy w kromki. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do momentu zarumienienia się kromek.
Przypieczony chleb przekładamy na deskę do krojenia, żeby odrobinę przestygł.
KROK 4: SKŁADAMY I PODAJEMY KANAPKI
Serek z chrzanem przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy go na boku każdej kromki.
Następnie obok serka nakładamy 2-3 krewetki na każdą kromkę. Następnie na serek i krewetki nakładamy mango i pomidora wraz z kolendrą i szczypiorkiem. Gotowe kanapki przekładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Sałatka gyros
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Leczo
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Ciasto na pierogi
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Baklawa grecka
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)