Rwany chleb z masłem ziołowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot Monsieur Cuisine
  • stolnicę lub matę do wałkowania ciasta
  • keksówkę o wymiarach 12x30 cm
  • papier do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWANIE MASŁA ZIOŁOWEGO

Obrać szalotkę i ząbki czosnku. Świeże zioła umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki z gałązek. Do pojemnika miksującego włożyć szalotki z czosnkiem i ziołami. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 6, zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oregano, masło, musztardę, oliwę, pieprz i sól. Mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Masło ziołowe przełożyć do innego naczynia. Starannie umyć pojemnik.

KROK 2: ZAGNIATANIE CIASTA

Wszystkie składniki ciasta oraz 300 ml wody zagniatać w pojemniku (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program knead/2 minuty.

KROK 3: WAŁKOWANIE CIASTA

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na wielkość blachy do pieczenia, posmarować masłem ziołowym i pokroić na pasy szerokości formy keksowej.

KROK 4: PIECZENIE CHLEBA

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Pasy ciasta złożyć w harmonijkę i jeden za drugim umieścić w formie. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Posmarować chleb mlekiem albo ­śmietaną. Piec 25 minut.

RADA Z FANPAGE’A MC
„Robiłam już chleb z zielonym pesto zamiast masła ziołowego. Był po prostu fantastyczny.”

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

W dzisiejszych czasach mamy dostęp do tak wielu składników i rodzajów kuchni, że mało który przepis jest w stanie nas zadziwić. A co jeśli powiemy Ci, że jest pewien przepis, który wprawi Cię w osłupienie swoją prostotą i niewiarygodnym smakiem? Rwany chlebek ziołowy, bo o nim mowa, to zaskakujące połączenie tradycji z nowoczesnością o niesamowitym smaku i teksturze. Zrób go wraz z nami i daj się zaskoczyć!

Chlebek ziołowy — piekarnicze arcydzieło

Pomysł na chlebek rwany ma swoje korzenie w tradycyjnych metodach wypiekania chleba i bułek drożdżowych bez zakwasu. Starodawny przepis na chlebek rwany ziołowy uległ wielu modyfikacjom, by dziś stać się prawdziwym piekarniczym arcydziełem. Rwany chlebek wzbogacony o zioła, czosnek lub inne dodatki stanowi doskonały przykład na ciągły rozwój piekarnictwa i udowadnia, że pieczywo może być lekkie i puszyste jak chmurka, a przy tym bardzo sycące.

Chleb rwany z ziołami to doskonały dodatek do obiadu, kolacji, czy szybkiego lunchu. Zawarte w chlebie zioła czynią go aromatycznym i odświeżającym. Z kolei rwany chlebek czosnkowy to propozycja, która z powodzeniem może zastąpić bagietkę czosnkową podawaną do grilla. W czym tkwi sekret przepisu na udany chlebek rwany?

Chlebek szarpany z ziołami — szybki proces wytwarzania

Chlebek do rwania, nazywany też chlebkiem szarpanym przygotowuje się z kilku bazowych składników takich jak woda, mąka, drożdże, sól i odrobina oliwy, a swoją strukturą nieco przypomina puchatą focaccie. Niewątpliwą zaletą przepisu na chleb rwany jest to, że można zrobić go w ekspresowym tempie, bez kilkugodzinnego garowania oraz zaczynu. Rzecz jasna, jeśli ktoś ma ochotę i czas, może przygotować go w jeszcze bardziej puszystej, mocno wyrośniętej wersji.

Możliwość szybkiego przygotowania sprawiła, że chleb szarpany zdobył olbrzymią popularność wśród smakoszy i nie tylko. Wytwarzanie chlebka (ziołowego, czosnkowego, cebulowego) do rwania może odbywać się zarówno ręcznie, jak i za pomocą nowoczesnych robotów kuchennych, które jeszcze bardziej skracają cały proces. Krótki proces wytwarzania czyni rwany chlebek czosnkowo-ziołowy doskonałym ratunkiem na wszystkie niespodziewane wizyty gości, gdyż cały proces przygotowywania domowego chlebka rwanego z masłem czosnkowym czy ziołowym nie zajmie Ci więcej niż 45 minut!

Chlebek ziołowy do rwania

Chlebek ziołowy rwany — co sprawia, że jest tak wyjątkowy? Odpowiedź na to pytanie kryje się w różnorodności ziół użytych do wypieczenia chlebka zawijanego. Rozmaryn, pietruszka, bazylia, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, tymianek czy oregano — to tylko kilka z wielu aromatycznych ziół, które są w stanie odmienić smak ziołowego chlebka rwanego nie do poznania.

Do chleba z ziołami rwanego możesz dodać zioła w wersji suszonej, sproszkowanej, a także świeżej lub w formie ziołowego masła — każda z tych wersji pozwoli Ci osiągnąć nieco inny efekt. Suszonymi ziołami warto wzbogacić środek chlebka, a świeże ułożyć w fantazyjne kształty na jego powierzchni. Przetestuj różne opcje, by sprawdzić, która wersja chleba zawijańca odpowiada Ci najbardziej! A jeśli odważysz się na trochę szaleństwa, polecamy wzbogacić przepis na chleb ziołowy rwany o inne składniki takie jak czosnek, suszone owoce, a nawet kawałki boczku!

Szarpany chlebek z czosnkiem

Szarpany chlebek z czosnkiem? Czemu nie! Chleb rwany z czosnkiem to propozycja dla fanów bagietek czosnkowych. Miękkie, puszyste ciasto z kawałkami czosnku lub masła jest godnym zastępnikiem dla klasycznych bagietek i innych wypieków.

Chlebek czosnkowy odrywany możesz przygotować z także z czosnkiem marynowanym (np. w oliwie chili). Zamarynowany w oliwie czosnek sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne i zbite. A jeśli jesteś fanem nietypowych połączeń i ciekawych smaków, musisz koniecznie spróbować wkomponować w swój przepis na chleb szarpany masło z czarnym czosnkiem. Jego słono-słodki, lekko sfermentowany smak zachwyci Twoje kubki smakowe! Odrywany chlebek czosnkowy podawaj do ulubionych sałatek, zup, albo zjedz go solo z odrobiną oliwy.

Odrywany chlebek ziołowy i czosnkowy — kilka uwag

Marzy Ci się szybki odrywany chlebek ziołowy lub czosnkowy? Skorzystaj z zamieszczonego wyżej przepisu! Przygotowanie chleba rwanego z ziołami według tej receptury nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Jeśli masz trochę więcej czasu, pozwól mu nieco wyrosnąć. Po co?

Drożdże zawarte w cieście na rwany chleb z ziołami będą miały czas na pracę i dojrzewanie, dzięki czemu uzyskany chleb z ziołami rwany będzie miał bardziej aksamitną i puszystą strukturę, a jego smak będzie bardziej wyrazisty. Proces dojrzewania ciasta możesz przyspieszyć, odkładając rosnący odrywany chleb z czosnkiem, ziołami lub innymi składnikami w ciepłe miejsce. Nie zapomnij o tym, aby go przykryć! Najlepiej użyć do tego czystej ściereczki, aby nie zablokować za bardzo dostępu powietrza.

Rwany chleb z masłem ziołowym

Jak zrobić drożdżowy chlebek ziołowy z masłem? Zacznij od przygotowania samego masła. Dobierz ulubione zioła, odrobinę czosnku i zblenduj je wraz z masłem na gładką, puszystą masę. Takie masło możesz zjeść ze swoim szybkim chlebkiem ziołowym albo innym rodzajem pieczywa.

Jakie zioła najlepiej sprawdzają się do masła? Spróbuj klasycznych połączeń, czyli tymianku, rozmarynu lub oregano — w ten sposób sprawisz, że Twój chleb skubany stanie się doskonałym dodatkiem do potraw śródziemnomorskich. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, musisz koniecznie przygotować swój rwany chleb z masłem ziołowym na bazie lubczyku — zapach magi i ciasto drożdżowe to duet idealny!

Chlebek skubany z ziołami — do czego go podawać?

Chlebek skubany z ciasta drożdżowego to świetny dodatek do różnych potraw. Zawijany chlebek czosnkowy sprawdzi się rewelacyjnie do świeżych sałatek, serów oraz dań z dodatkiem pomidorów. Chleb ziołowy odrywany z ziołami prowansalskimi serwuj do gęstych, zabielanych zup np. zupy cebulowej lub ziemniaczanej, chlebek drożdżowy rwany z czosnkiem i pietruszką podawaj z polską pomidorówką. Chcesz podać chlebek drożdżowy z ziołami do makaronu? Czemu nie! Włosi od lat serwują makarony z pieczywem. Najważniejsze jest przecież to, aby smakowało!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!