Rwany chleb z masłem ziołowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot Monsieur Cuisine
  • stolnicę lub matę do wałkowania ciasta
  • keksówkę o wymiarach 12x30 cm
  • papier do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWANIE MASŁA ZIOŁOWEGO

Obrać szalotkę i ząbki czosnku. Świeże zioła umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki z gałązek. Do pojemnika miksującego włożyć szalotki z czosnkiem i ziołami. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 6, zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oregano, masło, musztardę, oliwę, pieprz i sól. Mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Masło ziołowe przełożyć do innego naczynia. Starannie umyć pojemnik.

KROK 2: ZAGNIATANIE CIASTA

Wszystkie składniki ciasta oraz 300 ml wody zagniatać w pojemniku (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program knead/2 minuty.

KROK 3: WAŁKOWANIE CIASTA

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na wielkość blachy do pieczenia, posmarować masłem ziołowym i pokroić na pasy szerokości formy keksowej.

KROK 4: PIECZENIE CHLEBA

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Pasy ciasta złożyć w harmonijkę i jeden za drugim umieścić w formie. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Posmarować chleb mlekiem albo ­śmietaną. Piec 25 minut.

RADA Z FANPAGE’A MC
„Robiłam już chleb z zielonym pesto zamiast masła ziołowego. Był po prostu fantastyczny.”

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!