Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- naczynie żaroodporne albo żeliwny garnek o pojemności o średnicy 24 cm wraz z pokrywką
- mały, żaroodporny garnek
- miskę
- przesiewacz do mąki
- czystą ściereczkę
- rękawice kuchenne
- folię spożywczą
PRYZGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wlej 100 ml wody do małego garnka żaroodpornego, które wstawisz do piekarnika wraz z chlebem.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do miseczki wkrusz wszystkie drożdże, dodaj 5 g cukru oraz 15 g mąki i 100 ml letniej wody. Zamieszaj i odstaw na ok. 15 minut, by drożdże mogły zacząć pracować.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj sól i pozostały cukier. Zimną wodę wymieszaj z drożdżami i zacznij stopniowo wlewać roztwór do mąki, mieszając składniki łyżką. Zagarniaj mąkę do środka, czy szybko i płynnie je wyrobić. Gotowe ciasto przykryj folią i ściereczką, a potem odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
KROK 3: ZAWIJAMY CIASTO
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie wyłóż je na oprószony mąką blat (wykorzystaj do tego ok. 15 g mąki). Złap za boki ciasta i zwijając je do środka, uformuj z ciasta kulę.
KROK 4: POZOSTAWIAMY CIASTO DO PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA
Ułóż na blacie czystą ściereczkę i delikatnie podsyp ją mąką (taką ilością, aby ciasto się nie przykleiło), a następnie połóż na niej chleb miejscem łączenia do dołu. Przykryj ciasto i pozostaw je na 2 godziny do kolejnego wyrośnięcia.
KROK 5: NAGRZEWAMY PIEKARNIK
Gdy do końca wyznaczonego czasu wyrastania zostanie ok. 30 minut, włącz piekarnik i ustaw go na 240 stopni C. Włóż garnek do pieca by lekko go nagrzać.
KROK 6: WYCIĄGAMY GARNEK
Załóż rękawice kuchenne i wyciągnij garnek z pieca, a następnie ściągnij z niego pokrywkę.
KROK 7: PIECZEMY CHLEB
Przełóż ciasto ostrożnie ze ściereczki wprost do garnka. Garnek przykryj pokrywką i wsuń do pieca na kolejne 30 minut. Włóż do piekarnika także naczynie z nalaną wodą.
KROK 8: ŚCIĄGAMY POKRYWKĘ
Po upływie 30 minut ściągnij z garnka pokrywkę i dopiekaj chleb przez 15-20 minut, aby się zarumienił.
KROK 9: WYCIĄGAMY CHLEB Z PIEKARNIKA
Wyciągnij z piekarnika garnek używając do tego rękawic kuchennych. Otwórz go i pozwól mu wstępnie przestygnąć.
KROK 10: STUDZIMY CHLEB
Gdy chleb będzie lekko ciepły, wyciągnij go z naczynia i odstaw na godzinę do całkowitego wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.
Chlebek proteinowy
Lubisz zaczynać dzień od wyjątkowych, domowych kanapek? Przygotuj chlebek proteinowy według prostej receptury i ciesz się smakiem świeżego pieczywa o poranku!
Ciabatta
Sprężyste chlebki inspirowane tradycyjnym włoskim pieczywem. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania czy podane z pastami jako przekąski na imprezę.
Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
Chleb z garnka — prawdziwe cudo sztuki piekarniczej
Chleb z garnka to prawdziwe cudo sztuki piekarniczej, które nie wymaga głęboko rozwiniętych umiejętności piekarskich, a jedynie dobrego przepisu i cierpliwości. Chleb z gara jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników wypieków, którzy cenią prostotę i smak tradycyjnego, swojskiego chleba. Nasz przepis na chleb z garnka nie wymaga także skomplikowanych technik ani specjalistycznego sprzętu, co czyni go idealnym rozwiązaniem także dla osób początkujących.
Chleb z gara z naszego przepisu chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, dzięki czemu każdy jego kęs jest prawdziwą przyjemnością. Pieczenie takiego domowego chleba z chrupiącą skórką wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ sam proces dojrzewania i wyrastania ciasta bywa czasochłonny, ale uwierzcie — jest na co czekać! Każdy kęs chleba robionego w garnku jest tego warty! Taki bochen to rewelacyjny dodatek do kanapek, sałatek i dań głównych, ale równie wybornie smakuje z masłem i odrobiną soli. Poznaj wszystkie tajniki przyrządzania aromatycznego, domowego chleba!
Jak zrobić chleb z garnka?
Jak przyrządzić pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką? Wystarczy skorzystać z naszego przepisu na chleb z garnka! Przygotowanie takiego chleba bez zakwasu może być nie tylko prostsze, ale również bardziej wygodne niż tradycyjne wypiekanie. Pierwszym kluczowym elementem jest odpowiedni wybór składników. Choć istnieje wiele receptur na chleb pieczony w garnku, popularne są te, które nie wymagają zakwasu i długiego wyrabiania.
Wybierając składniki na chleb, postaw na te najlepszej jakości — ekologiczną mąkę do chleba, najlepiej pszenną, ale możesz wybrać także razową czy orkiszową. Chleb możesz przyrządzić zarówno na świeżych, jak i suszonych drożdżach. Do tego woda oraz sól i nic więcej już nie potrzeba! Pamiętaj tylko o tym, aby trzymać się receptury i ustalonych gramatur — inaczej chleb może nie wyjść.
Kolejnym ważnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie ciasta - warto poświęcić nieco uwagi jego wyrabianiu, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Staranne wymieszanie składników i wyrobienie ciasta do momentu, gdy stanie się elastyczne i gładkie, przyczynia się do lepszego wyrośnięcia chleba. Niezwykle ważny jest także moment samego wyrastania i dojrzewania w lodówce — dzięki temu proces rośnięcia jest nieco wolniejszy i łatwiejszy do kontroli, a chleb zachowuje w sobie więcej wilgoci. W trakcie pieczenia w garnku warto kontrolować temperaturę i czas, aby uzyskać idealną chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, które są charakterystyczne dla tego rodzaju chleba.
Chrupiący chleb z gara — alternatywa na zakwasie
Chrupiący chleb z garnka można przygotować także na zakwasie. Taki chleb to kolejna wspaniała opcja dla miłośników domowego pieczywa, którzy pragną cieszyć się smakiem i aromatem tradycyjnego chleba. Przepis na chleb z gara z dodatkiem zakwasu wymaga jednak nieco więcej czasu oraz cierpliwości.
Jak wygląda przepis na taki chleb? Zacznij od przygotowania zakwasu - mieszanki mąki i wody, którą należy pozostawić do fermentacji przez kilka dni w ciepłym miejscu. Taki zakwas codziennie należy dokarmiać, aby nie obumarł. Gdy zakwas będzie gotowy (będzie wykazywał oznaki aktywności, takie jak wzrost objętości i charakterystyczne bąbelki), można go wykorzystać do wyrabiania ciasta na chleb z garnka.
Wystarczy, że połączysz zakwas z mąką, wodą i solą, starannie wymieszasz i pozostawisz go do wyrośnięcia. Następnie ciasto należy przełożyć do dobrze nagrzanego garnka, przykryć i piec w piekarniku, aż uzyska złocisto-brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Dzięki zastosowaniu zakwasu, chleb z garnka nabiera intensywnego smaku i aromatu, a jego struktura staje się jeszcze bardziej elastyczna i wilgotna. Taki chleb zachowa świeżość nieco dłużej od wersji na drożdżach i będzie równie smaczny!
Domowy chleb z garnka — różne warianty i dodatki
Chleb z garnka, naczynia żaroodpornego lub brytfanny, choć pysznie smakuje w tradycyjnej, prostej wersji, może zostać poddany różnym smakowitym modyfikacjom, które nadadzą mu odmiennego charakteru. Jedną z odmian jest chleb w stylu górskim, który charakteryzuje się dodatkiem gruboziarnistych mąk i charakterystycznym splotem. Przepis na chleb górski nie różni się wiele od tytułowej wersji, jednakże poprzez dodatek innych rodzajów mąki, a niekiedy także masła, jego smak jest bardziej wyrazisty. W takim chlebie często spotkać można dodatki ziaren, orzechów lub owoców. Dodatek suszonych owoców, takich jak rodzynki czy suszone śliwki, nadaje chlebowi delikatną słodycz i wyjątkowy aromat, który tworzy harmonijną całość.
Inną ciekawą wersją szybki chleb z garnka z dodatkiem mleka. Przepis na taki najprostszy chleb z garnka zakłada zastosowanie ciasta drożdżowego o krótszym czasie wyrastania, które po wypieczeniu bardziej przypomina w smaku znaną i lubianą chałkę. W przypadku tej wersji oszczędza się czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta. Chleb w tej wersji jest bardziej miękki, puszysty i świetnie sprawdza się w roli słodkiego śniadania.
Różnorodność dodatków, jakie można zastosować do domowego chleba bez zakwasu, pozwala na stworzenie niekończącej się gamy smaków. Dodając do ciasta ziarna słonecznika, dyni czy słonecznika, można nadać mu wyjątkową strukturę. Warto rozważyć także dodanie do chleba startego sera (np. długo dojrzewającego), suszonych ziół, oliwek lub suszonych pomidorów, które zintensyfikują jego smak oraz aromat. Do chleba możesz wrzucić także suszone owoce (np. żurawinę lub śliwkę), a nawet odrobinę dżemu lub miód!
Chleb z garnka w różnych odsłonach z pewnością spodoba się fanom kuchni eksperymentalnej. Takie osoby na pewno docenią możliwość dostosowania go do indywidualnych upodobań smakowych i preferencji żywieniowych. Dzięki różnorodności składników i technik przygotowania, każdy może znaleźć wersję chleba, która skradnie jego serce już od pierwszego kęsa!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Pizza capriciosa
- Kruche ciasto ze śliwkami
- Mini burgery
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Pizza rzymska
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Bułeczki czosnkowe
- Drożdżówki z budyniem
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Drożdżówki z truskawkami
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pizza z patelni
- Mięciutkie rogaliki drożdżowe
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)