Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- bawełnianą ściereczkę
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 220°C
- blachę do pieczenia
- keksówkę wypełnioną ciepłą wodą
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej, aby była letnia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ŁĄCZYMY WODĘ Z MĄKĄ
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 5. Połączone składniki zostawiamy w pojemniku miksującym z zamkniętą pokrywą na ok. 40 minut.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Po upływie 40 minut do pojemnika miksującego dodajemy drożdże i sól i wyrabiamy ciasto, używając programu ugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Następnie ponownie wybieramy ten sam program i ustawienia i ugniatamy ciasto przez 2 minuty.
KROK 3: CIASTO WYRASTA
Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny, aby ciasto wyrosło (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
KROK 4: PIECZEMY CHLEB
Ciasto przekładamy na blachę obficie oprószoną mąką i formujemy z niego bochenek. Następnie na spodzie piekarnika ustawiamy keksówkę z ciepłą wodą, a blachę z chlebem na środkowym ruszcie. Chleb pieczemy przez ok. 50 minut – powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu w spód.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Guacamole
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Nuggetsy z kurczaka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Krokiety z mięsem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)