![Chleb w stylu portugalskim Chleb w stylu portugalskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/84c010236258-2d7a87f107c2-chleb-w-stylu-portugalskim-kuchnia-lidla-kinga-paruzel.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- bawełnianą ściereczkę
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 220°C
- blachę do pieczenia
- keksówkę wypełnioną ciepłą wodą
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej, aby była letnia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ŁĄCZYMY WODĘ Z MĄKĄ
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 5. Połączone składniki zostawiamy w pojemniku miksującym z zamkniętą pokrywą na ok. 40 minut.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Po upływie 40 minut do pojemnika miksującego dodajemy drożdże i sól i wyrabiamy ciasto, używając programu ugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Następnie ponownie wybieramy ten sam program i ustawienia i ugniatamy ciasto przez 2 minuty.
KROK 3: CIASTO WYRASTA
Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny, aby ciasto wyrosło (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
KROK 4: PIECZEMY CHLEB
Ciasto przekładamy na blachę obficie oprószoną mąką i formujemy z niego bochenek. Następnie na spodzie piekarnika ustawiamy keksówkę z ciepłą wodą, a blachę z chlebem na środkowym ruszcie. Chleb pieczemy przez ok. 50 minut – powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu w spód.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.
![Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1bc4d5e99538-5e9729669f81-kw01-2022-pawel-malecki-bezglutenowy-chleb-z-orzechami-i-zurawina_1250x700.webp)
Ser pavé zapiekany w chlebie
Ten pieczony chlebek można przygotować w wielu odsłonach, ale warto wypróbować go w wersji z serem pavé du vivarois. Jest on wyjątkowo kremowy, o charakterystycznym śmietankowym wnętrzu i doskonale pasuje do szynki jambon d'auvergne.
![Ser pavé zapiekany w chlebie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d3ae1652c706-0ab04e1a89af-Ser pave zapiekany w chlebie.webp)
Chleb orkiszowy
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.
![Chleb orkiszowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/97383c01f084-876c83f5d512-chleb-orkiszowy-kuchnialidla.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.
![Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/86bfc6191656-aa3fd2068c43-kw11-2023-pawel-malecki-pelnoziarnisty-chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami-slonecznika_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Sałatka warzywne ciastko
- Cukinia w koperkowej marynacie
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Burger z łososia
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- Ravioli z dynią
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
Komentarze (0)